Utoljára 2019-ben volt olyan a hazai fesztiválhelyzet, mint amilyen az idei lesz, bár azt most még nem tudjuk, milyen nézőszámokat hoznak a többnapos rendezvények. Volt olyan fesztivál, ami már tavaly is próbálkozott, igaz, még elég óvatosan, 2022-ben viszont már úgy fest a helyzet, ismét beleadnak apait-anyait a szervezők. Megvizsgáltuk és összeszedtük, idén nyáron hol, mikor, mire és mennyiért bulizhatunk napokon át a különféle budapesti és környéki fesztiválokon.

Azt most hagyjuk, hogy a Covid mennyire hazavágta a hazai fesztiválipart, a helyzetét és a körülményeket, és hogy átírt jó pár játékszabályt, sok cikk született a témában. Vigyázó szemünket inkább a jövőbe vetettük, és arra voltunk kíváncsiak, miben lesz más az idei szezon – már ha bármi is változott a 2019-es helyzethez képest. Bár idén nyáron mindenki bulizni akar, könnyen lehet, hogy még nem hozzák a korábbi csúcsnézőszámokat a fesztiválok, azt viszont már most tudni, mikor, hol, mennyiért és mit nézhetünk meg az egyes fesztiválokon, melyek között még új, a Covid előtt nem létezett fesztivált is üdvözölhetünk. 

Mivel az információkat az elkövetkező hónapokban folyamatosan csöpögtetni fogják a fesztiválok szervezői, cikkünk az újabbnál újabb hírekkel időről időre frissülni fog.

Sziget Fesztivál

Legnagyobb fesztiválunk szerencsésen túlélte a kétéves hiátust, így idén ugyanott, ahol eddig is, és nagyjából akkor – pár nappal augusztus 20-a előtt –, amikor szokott, ismét várja a szigetlakókat. Az augusztus 10-én – ami egy szerdai nap lesz, reméljük, napsütéses – kezdődő idei Sziget fellépői közül már többet is ismerünk: jön az Arctic Monkeys, a Tame Impala, a Fontaines D.C., a Viagra Boys, lesz Caribou, Woodkid meg Jungle, a szemérmetlen popzenét pedig olyan nevek képviselik idén, mint Dua Lipa, Calvin Harris és Justin Bieber. Hogy pontosan kiket jelentettek be eddig, azt itt lehet megnézni. Természetesen nemcsak zenei programok lesznek, hanem sok egyéb más is.

A Sziget augusztus 15-ig tart, a helyszíne továbbra is az óbudai Hajógyári-sziget, ami két évig pihent, viszont idén már nem menekül, ismét jönnek a mindig duhaj fiatalok és az egykori duhajságukat nem felejtő, sőt azt felnőttkorukba is sikeresen átmentő idősebbek, elvégre mindenkinek kell az az egy hét együttlét, még ha idén „csak” hat nap lesz is a hétből. A kedvezményes jegyek ugyan már elfogytak, de sima belépők természetesen még kaphatók. A bérlet – sátrazási lehetőséggel együtt – 110 ezer Ft, a napijegy 28 és 30 ezer Ft-ba kerül, és az határozza meg, hogy melyik összeg, hogy aznap ki a fő fellépő a Nagyszínpadon. Ismét vannak háromnapos bérletek (75 ezerért), aki pedig sátrat ver, de a nagy beköltözési dömping előtt szeretne beköltözni, az 20 ezer Ft pluszért teheti meg. Hogy mennyi lesz a kaja-pia, azt most még nem tudni, de a tapasztalat azt mondatja velünk, érdemes a Szigetre előtakarékoskodni. További infót itt találni.

Bánkitó Fesztivál

Bár a festői szépségű Bánk és tava már Nógrád megyében található, a fesztiválra mégis sokan érkeznek a fővárosból és környékéről, hisz könnyen megközelíthető, kocsival alig egy óra alatt ott van az ember, és ha a közösségi közlekedést választja, akkor se sokkal több, csak össze kell hangolni a járműveket, amikkel az utat megteszi. A bánkisok egyelőre még csak pár fellépő nevét jelentették be, ők is jórészt hazai előadók (például Krúbi, Carson Coma, Beton.Hofi, Elefánt), a külföldi fellépők közül pedig napjaink egyik legnépszerűbb világzenei előadóját, Mdou Moctart emeljük ki. Itt még biztos fog bővülni a program, de őket biztosan láthatjuk majd a Bánkin. 

A július 13. és 16. között megrendezésre kerülő Bánkitó Fesztivál – amit tavaly is megtartottak – szokás szerint családbarát, sok a nappali, gyerekkel együtt is élvezetes program, nem beszélve arról, hogy itt hagyományosan a színházra, a civil szférára és a képzőművészetre is rágyúrnak a szervezők. A fesztiválbérlet már kapható, 28 500 Ft az ára, a napijegyek pedig 8 ezer és 15 ezer Ft között mozognak, attól függően, hogy melyik napra megy az ember bánkizni. A bérletek és a jegyek árában benne foglaltatik a kempingezés lehetősége is, csak sátrat kell vinnie az embernek magával. 

Kolorádó

Az idén június 29. és július 2. között megrendezésre kerülő Kolorádó is azon kevés fesztiválok egyike, ami tavaly nyáron is volt. Idén nyilván jobban megnyomják majd, mint 2021-ben, hisz a körülmények mások már, mint akkor. Ez az első nyár a Covid lecsengése óta, amikor a fesztiválokat a lezárások előtti szellemben rendezhetik meg újra. A programok a Kolorádón is kétfelé oszthatók: zeneiekre és nem zeneiekre. Utóbbiakba színházi és táncszínházi produkciók, performance-ok, szabadulószoba, jóga, tajcsi meg különféle civil szervezkedések tartoznak. De ide is mindenki a zene miatt érkezik elsősorban. 

Az idei Kolorádó – aminek helyszíne az adyligeti Sztrilich Pál Cserkészpark – elég jó nevekkel csábít táncra, csak pár kiemelést teszünk a külföldi fellépők közül: Ben Sims, Black Midi, Octo Octa és Eris Drew, Gilla Band, Tirzah, Sega Bodega és valahány DJ a világ minden tájáról, Angliától és Svédországtól kezdve Grúzián és Ghánán át Kolumbiáig és Brazíliáig. És akkor még ott vannak a hazai fellépők is... A Kolorádóra napijegyet nem lehet venni, legalábbis egyelőre. A fesztivál oldalán bérleteket árusítanak, csak azokról írnak, napijegyekről viszont semmit. Jelen állás szerint a négynapos Kolorádóra 29 900 Ft-ért vehető bérlet, ha az elfogy, már csak 32 900 Ft-ért tudunk ott lenni az idei Kolorádón. Minden további információt itt találtok. 

Reflektor

Korábban már írtunk bővebben Budapest legújabb fesztiváljáról, a Reflektorról, amit idén rendeznek meg először. A helyszín egy volt kamionmosó Fehérdűlőn, ami az Örs vezér tértől pár percre található. Az odajutás gyors és egyszerű, a belvárosból nem több idő odajutni, mint negyedóra. A Reflektor kisfesztiválként határozza meg önmagát, a mainstream és az underground közti szűk mezsgyén igyekszik megtalálni a helyét, és elsősorban a nemzetközi fellépőkre épít, méghozzá azokra, akik a nyugat-európai fesztiválokon már kihagyhatatlan szereplők, de nálunk csak ritkán láthatók, vagy még egyáltalán nem jártak mifelénk. 

A július 14. és 16. között megrendezésre kerülő Reflektor elhozza nekünk többek között a Templest, a Son Luxot, a Porridge Radiót, a Wevalt és a Whispering Sonst. A magyar fellépőket is úgy válogatták össze, hogy lehetőleg ne olyanok legyenek, akikkel minden nyári fesztiválon találkozni lehet, fellép például iamyank, a Black Bartók, The Anahit, The Acoustic Minimal Techno Party és a Flanger Kids. Egyelőre még csak az early bird bérlet érhető el az oldalon, nem sok a három napra, 22 900 Ft, de aztán hogy mennyivel fog még emelkedni, illetve hogy lesz-e napijegy, arról nem szól az oldal egy szót sem. Ami viszont biztos, hogy – a többi fesztivállal ellentétben – ez nem ottalvós, hanem minden nap végén haza vagy – ha vidékről érkeztünk, akkor – a szállásunkra kell visszatérni megpihenni. 

Reggae Camp

Cegléd Pest megye negyedik legnagyobb városa, egyben rendszeres otthona a Ladánybene 27 által szervezett reggae-fesztiválnak, a tavalyi évet már ők sem hagyták ki. Egyelőre nagyon keveset tudni, csak annyit, hogy lesznek – január 30-án posztoltak a Facebook-oldalukon egyet arról, hogy elkezdték szervezni az idei fesztivált – a szokott helyre. Az időpont pedig július 26–30. A további részletekről – fellépők, programok, szállás, jegyek – viszont még semmit nem tudni.

Katlan

A tárnoki Katlan egy elektronikus zenei fesztivál, de nem olyan, mint a jól ismert Balaton-parti veretés, hanem egy komoly és szigorú technórendezvény, aminek már a helyszíne is önmagáért beszél: a tárnoki kőfejtő (egészen pontosan: Tárnok Öreghegy, Újhegyi út). A július 14. és 17. között zajló fesztiválra jegyek már kaphatók, és minél közelebb érünk a nyitónaphoz, annál inkább nő a háromnapos bérlet ára, jelen pillanatban 14 990 Ft-on áll, a végén pedig maximum 18 990 Ft lesz. A fellépők között a technó nehézbombázói – például Nick Moreno, a 999999999 duó, Cassie Raptor, DYEN – kaptak helyet, úgyhogy ide tényleg csak az elektronikus zene elkötelezettjei jönnek majd mulatni. 

Waldorfeszt

A zebegényi kisfesztivált a Szőnyi Táborban tartják. Alulról szerveződött dologról van szó, a kitalálói már együtt jártak Waldorf oviba, és innen jött a név, merthogy azóta is barátok. Az ott kapott értékeket igyekeznek egy fesztivál keretében megosztani másokkal is. Először 2010-ben került sor Waldorfesztre, azóta építkeznek. A zene mellett a színház, a képzőművészet, a film, sőt a kézművesmesterségek is a program részét képezik. Külföldi fellépőt azonban itt ne várjunk, csak magyarokat. A június 23–26. közötti Waldorfeszten fellép Дeva, a Csaknekedkislány, a Freakin ’ Disco és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar. A napijegy most még 10 500 Ft-ért, a bérlet pedig 23 900 Ft-ért kapható, de a helyszínen már drágábbak (13 500 Ft, illetve 27 900 Ft) lesznek. Minden továbbiról itt olvashattok. 

Alkotótábor 19.

Ez egy különös fesztivál, aminek a híre nem azért terjedt el, mert olyan fellépőket hoz, akiket más fesztiválok nem, hanem azért, mert azok, akik jártak már itt, mesélték a barátaiknak és az ismerőseiknek, hogy mennyire jó, mennyire különleges, mennyire más. Mint ahogy a neve mondja, ide azok jönnek el évről évre, akik a bulizás mellett szívesen kreatívkodnak, meg is merik mutatni azt mások előtt, és keresik a hozzájuk hasonló emberek társaságát is. A július 6. és 10. között megrendezésre kerülő Alkotótábor pontos programját most még nem tudni, de aki egyszer is volt már itt, tudja jól, úgyse az a lényeg. A helyszín a Nógrád megyei Bér melletti Virágospuszta lesz. Bérlet jelen pillanatban 19 990 Ft-ért kapható, de ez még változni fog – felfelé –, úgyhogy itt érdemes nyomon követni az árak alakulását és tudomást szerezni a később kiderülő részletekről. 

+1: EFOTT

Budapesttől kicsit messzebb, a Velencei-tó partján, Sukorón kerül sor az idei EFOTT-ra, július 13. és 17. között. Ez a fesztivál az egyetemisták vizsgaidőszak utáni gőzkieresztésére szolgál, a programot is így alakították ki, itt minden a féktelen bulizást szolgálja. A színpadra lépők szinte mind népszerű magyar zenekarok és előadók, de elvétve mindig akad köztük 1-2 külföldi fellépő is, idén például John Newman, bár a line-up még nem teljes, lehet, hogy befigyel még egy-két sztárfellépő. A napijegy 13 490 Ft, a hétvégi bérlet 32 900 Ft, a fesztivál teljes időtartamára szóló pedig 37 900 Ft. Mivel ez egy diákoknak szóló rendezvény, így ők további kedvezményekben részesülnek, erről itt lehet részletesen tájékozódni, akárcsak a fesztivál egyéb kérdéseiről is. 

Címkék