A következő egy hétre az igazi tavaszi időhöz méltó programlistát állítottunk össze nektek. Ha érdekel titeket a kertészet, akkor a Szatyorbolt A balkonláda fekete aranya című városi kertész workshopján megtudhatjátok, hogyan lehet zöldségeket, fűszernövényeket termeszteni, ha csak néhány négyzetméteres terület áll rendelkezésetekre. Az idei Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár a növénykedvelők kedvence lesz, ugyanis ott részt vehetnek Bonsai kiállításon, arborétumi sétán, előadásokon, növényes és zöld programokon. Szombaton a Városligeti Királydombtól kezdődik az I bike Budapest bringás felvonulás, amely végén a Városligetben piknik és zene vár titeket. Izgalmas témákat feszegető filmeket is elcsíphettek a hétvégén, mint például a Testközelben vagy a Friss Kakas Animációs Filmnapok, de kitáncolhatjátok magatokból a hétköznapok feszültségét is például a Mary PopKids 10. születésnapi bálján.

Április 21., csütörtök

Kovács Lehel: Anemoia – Nosztalgia egy sosem volt idő után

Kovács Lehel Budapesten élő szabadúszó illusztrátor, munkái különböző hazai és nemzetközi újságokban, magazinokban jelentek meg. Megrendelői között megtalálható a New York Times, a The New Yorker, a Rolling Stone magazin, a Guardian, illetve a Los Angeles Times. Stílusa álretró és gyermek pop-art tele iróniával és humorral. Az április 21-én nyíló tárlaton az ő grafikáit tekinthetjük meg. A képek mindegyike a fagylalt és fagylaltról kialakult nézetek témáját járja körbe, miközben átszövi a reklámvilágra jellemző harsány színvilág és hangulat. 

Az eseményen a kulináris és vizuális művészetek találkoznak majd, ugyanis Kiss Krisztián cukrászséf a fagylaltokat ábrázoló illusztrációkhoz a nosztalgia jegyében négy fagylaltkülönlegességet álmodott meg, amiket meg is kóstolhatunk különleges ízekben: sáfrányos sárgarépa, tejfölös uborkasaláta, vajas kenyér és klasszikus csokoládé közül választhatunk.

További infók 

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból

Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 40 év sajtófotóit összegyűjtve hozott létre kiállítást a legjobbnak ítélt anyagokból. Több mint száz alkotó korszakokon átívelő munkáit tekinthetjük meg április 21-től kezdődően május végéig a Capa Központban.

További infók 

Testközelben filmnapok

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem kíséri Németországban női rendezők alkotásait, akik saját filmjeiket írják, rendezik és valósítják meg producerként. A Testközelben filmnapokkal a Goethe Intézet szintén a kamerák előtt és a kamerák mögött dolgozó nőkre szeretné irányítani a figyelmet. Sajátos látásmódjukra, a „női tekintet”-re, a női elbeszélések ritmusára, és olyan történetekre, amelyek arról szólnak, milyen érzés nőnek lenni, és hogyan élik meg a testiséget és az érzékiséget a nők a 21. században.

Április 21 és 24 között négy olyan filmet nézhetünk meg, amelyek más-más szemszögből közelítik meg a fenti kérdéseket: mozivásznon láthatjuk a Gubót, a Meztelen állatokat, a Boldogságot és a Vad c. filmet.

További infók 

Április 22., péntek

30Y

Az idén 22 éves 30Y április 22-én újra birtokba veszi a Budapest Parkot. Pécsi indulásuk óta meghatározó részei lettek a hazai zenei életnek, több korszakos slágert is nekik köszönhetünk. A zenekar legutóbb 2021-ben jelentkezett kislemezzel, ami a Mesélős címet viseli. A Budapest Park idei egyik első koncertjén igazi örömzenére számíthat a közönség.

További infók 

Mary PopKids – 10. Születésnapi Bál

Mary PopKids 2020-ban ünnepelte 10. születésnapját, akkor azonban a járványhelyzet miatt le kellett mondaniuk a jubileumi koncertjüket, amit idén április 22-én pótolnak az A38 Hajón. A zenekar azt ígéri, hogy a repertoár egészéből válogatnak majd, és elővesznek olyan dalokat is, amelyeket még nem, vagy csak nagyon rég játszottak élőben. A ünnepi koncerten részt vesz még Madrian, Perrin és zenekara, a Dictator & Hussar formáció, Obroni csapata és Dj Salvador Deli is, így egész hajnalig tart majd a buli.

További infók 

MOME Fair Tavasz

A nagysikerű karácsonyi fair után, ismét szeretettel várnak mindenkit a szervezők a momés diákok vásárára, ahol több mint 60 tervezőszakos hallgató termékei közül válogathatunk: lesznek printek, ékszerek, kerámiák, kiegészítők, ruhák és még megannyi egyedi apróság.
 
Ha nem a vásárlás motivál, csak kíváncsiak vagyunk, hogy min dolgoznak év közben a momésok, akkor is érdemes ellátogatnunk április 22-én K11 Laborba. Lesz finom kézműves sör, és a vásárlásokhoz tombolaszelvény is jár a résztvevő tervezők termékeiből.

További infók 

Friss Kakas Animációs Filmnapok 2022

2022-ben a Kiskakas megújult formában, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében tér vissza, a korábbiaknál nagyobb szabású rendezvényként, Friss Kakas Animációs Filmnapok néven április 22. és 24. között a Toldi moziban.

háromnapos esemény gerincét továbbra is az elmúlt években a MOME kreatív műhelyében készült diplomafilmek premiervetítései adják, ezen kívül az animációs képzéssel foglalkozó külföldi egyetemek legjobb diplomafilmjeit, valamint neves fesztiválok szelekcióit is megnézhetjük majd. A vetítések mellett szakmai workshopokkal várnak a szervezők, lesz a vetített filmek plakátjaiból rendezett kiállítás, GRAFIX vásár és bulik is.

További infók 

Ben Wendel: High Heart

A 2010-es évek poszt-bopos, nu jazzes, fúziós jazz-színtereinek egyik kiemelkedő szaxofonosaBen Wendel először játszik Magyarországon. Remek hangszeresekből álló allstars zenekarával legutóbbi, 2020-as High Heart című albumával érkezik április 22-én a Magyar Zene Házába. A kanadai születésű, de Los Angelesben nevelkedett, ma már New Yorkban székelő szaxofonos-fagottos Wendel régóta működő Kneebody nevű, fúziós formációjával is ismert, na meg arról is, hogy sok kortárs jazzkolléga mellett dolgozott Snoop Dogg-gal és Prince-szel is.

Ben Wendel nem egyedül érkezik Magyarországra: Shai Maestro zongorista már sokszor koncertezett itthon, eleinte Avishai Cohennel, később saját zenekaraival, Nate Wood viszont először jön hozzánk, ő az elsők egyike, aki a dob mögött elkezdett több hangszeren játszani. Ugyancsak először láthatja a hazai közönség az egyre több projektben feltűnő Michael Mayo énekest, és érkezik Joe Sanders bőgős is.  

További infók 

Április 23., szombat

Velünk mindig történik valami – Janikovszky-délután a Werkben

Janikovszky Éva neve bizonyára ismerős a legtöbb gyermek és felnőtt számára: könyvei képet adnak a fiatalok gondolkodásáról, világlátásáról, és görbe tükröt állítanak a felnőtt gyerekek elé is.
 
Werk Akadémia mint gyermekeknek is alkotóműhelye, szeretné az írónőt a kicsikhez közel vinni. Április 23-án egy egész délutánt szánnak arra, hogy miközben jókat nevetünk és alkotunk, feltáruljon számunkra a magyar gyermekirodalom egyik klasszikusának vidám arca. A programokat Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső Velünk mindig történik valami c. előadása indítja, majd Földi Andrea jelmeztervező segít, hogy a Janikovszky meséit kísérő illusztrációk ékszereken köszönjenek vissza.

További infók 

Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár 2022

Palánták, virágok, növények, kertészeti kellékek és szolgáltatások lesznek az idei Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár középpontjában. Ha azonban nem csak vásárolni érkezünk, a szervezők színes, kertészethez kötődő érdekességekkel is készülnek: lesz például Bonsai kiállítás, arborétumi séta, előadások, növényes és zöld programok.

További infók 

I bike Budapest bringás felvonulás

Ahol jó bringázni, ott jó élni! – ezzel a felkiáltással invitál egy biciklis felvonulásra április 23-án a Magyar Kerékpárosklub. Idén azt szeretnék elérni, hogy a metrópótlás után kerékpársáv legyen a buszsávból az Üllői úton, tegyék biztonságosabbá a kiskörúti biciklisávot, és a felújítás után bringázható legyen a Lánchíd.

Városligeti Királydombtól kezdődik a felvonulás, de az útvonal végigbiciklizése mellett színes programok várnak: helyi csoporthoz csatlakozva megtervezhetjük a saját bringás csillagtúránkat, a Városligetben pedig piknik és zene vár bennünket, ha pihenni szeretnénk.  

További infók 

Előzd meg a Fogaskerekűt! 2022

A már XII. kerületi hagyománnyá vált sportrendezvény célja, ahogy a neve is mutatja, hogy a bátor indulók előbb szakítsák át a célvonalat, mint a Fogaskerekű vasút. Első hallásra nem tűnik nehéz feladatnak ez, de valójában a 325 m-es szintemelkedésű, kb. 4,5 km-es hegymenet még a legedzettebbeket is próbára teszi.

Április 23-án nevezhetünk futással, vagy biciklivel, egyénileg, vagy családdal-barátokkal, sőt egy kellemes túrát is beiktathatunk a Budai-hegységben.   

További infók 

AZVLM JÖYRÖM

Az AZVLM kollektíva április 23-án ismét egész napos eseménnyel készül, a Turbina összes terét megtöltik zenével, performansszal, workshopokkal és egyéb apró örömökkel, amiből végül összeáll a kollektív jókedv12 és 22 óra között fog zenélni többek közt HOLI és Mákó Rozi, Lohuma, táncperformansszal készül Willany Leó, de számíthatunk installációkra, közös versírásra, retro videojátékozásra, táncházra és sok más érdekes programra is.

További infók

Április 24., vasárnap

Meskó Zsolt-Derzsi György: A tizenötödik – Premier

Kazinczy Lajos
 29 éves, a nyelvújító író Kazinczy Ferenc legkisebb fia. 1848-49-ben honvéd tiszt, egy napra a Magyar Honvédség utolsó főparancsnoka. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet. Az aradi várban Haynau foglya lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. Mi lesz az ő sorsa?

III. Madách Musical Pályázat győztes műve, amely 52 pályamű közül nyerte el az első díjatforradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért. Háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadás.

Az előadás premierjét láthatjuk április utolsó vasárnapján, Szirtes Tamás rendezésében.

További infók 

Szolidaritás Ukrajnáért: filmvetítés és koncert

Április 24-én mi is csatlakozhatunk a Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához, és adományainkkal támogathatjuk a háború elől menekülőket. Ezen a napon egy filmvetítésen és egy koncert-színházon is részt vehetünk: 17 órától megnézhetjük a kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadásának vetítését, A boldogtalant, majd ezt követően az Ukrán tűz c. előadást a kijevi DAKH Daughters társulattól.
 
További infók 

Április 25., hétfő

Jónás Vera Experiment: Hold – lemezbemutató

Mélyvíz címen új dallal és klippel jelentkezik a Jónás Vera Experiment. A zenekar hat év után, áprilisban jelenteti meg harmadik stúdiólemezét Hold címen, aminek felvezetője a most debütáló, az ember és a természet kapcsolatáról szóló magyar nyelvű dal. A lemez április 15-én jelenik meg, 25-én pedig a Katona József Színházban vehetünk részt a bemutatóján.   

További infók 

A balkonláda fekete aranya – városi kertész workshop 2.

Ahogy melegszik az idő, egyre többen kertészkedésbe kezdenek, de hogyan lehet zöldségeket, fűszernövényeket termeszteni, ha csak néhány négyzetméteres terület áll rendelkezésünkre? A Szatyorbolt második workshopján a városi kertészkedés praktikáiba nyerhetünk betekintést, és annak eredünk nyomába, hogy ha már kiültettük a növényeket, hogyan tudjuk fenntartani számukra a megfelelő körülményeket.

Április 25-én megtanulunk gilisztakomposztot, és gyógynövényes tápoldatot készíteni. A foglalkozás házigazdája ez alkalommal Udvarnoki Tünde lesz, aki azt is megmutatja, hogy hogyan termeszthetünk gombát kávézaccunkon.

További infók 

Gasztrotörténeti stand up és borvacsora

A közelgő Anyák napja okán a negyedik, és egyben a 2022-es tavaszi szezon utolsó borvacsoráját az édesanyák köszöntésének szenteli a Púder BárszínházKatona Csaba, a BTK Történettudományi Intézet történésze segítségével. Sokan ilyenkor elsősorban vagy kizárólag Édesanyjukra gondolnak, mások minden nőre, aki anyává lett.⁣ Az anyaság ősi misztériuma így kapott hivatalos napot, de az anyák tisztelete, egyáltalán az anyaság iránti tisztelet nagyon ősi időkre nyúlik vissza, gondoljunk csak az ilyen, máig élő kifejezésekre, mint a földanya, szülőhaza, anyanyelv, anyaföld stb. ⁣

Április utolsó hétfőjén a négyfogásos menüt találó borok kísérik, a tejszínes vargányagomba-leveshez Somlói Apátsági Pince juharfark bora dukál, főételnek pedig sertésszűz kápia krémes gersli rizottóval, lecsóval töltött tojáslepénnyel⁣ lesz terítéken.  

További infók 

Április 26., kedd

Vigyázat, művészet! – Kortárs szabadegyetem. Előadó: Szolnoki József

Ludwig Múzeum 8 alkalmas Kortárs szabadegyetem előadássorozatában időszaki kiállításaikhoz kapcsolódó témákat és a legfrissebb művészeti tendenciákat tágabb kontextusban ismerhetjük meg. Április 26-án Szolnoki József ál-antropológus lesz az előadó, aki Non-stop last minute – Az utolsó előtti pillanat archeológiája címmel beszél az aktuális világvégé(k)ről, a múlt feldolgozatlan problémáiról a képzőművészeti kutatás, fiktív dokumentarizmus és a teóriaépítészet eszközein keresztül.

További infók 

Ivan & The Parazol akusztik duó, Momentán Társulat

zene és a színház is akkor a legélvezetesebb, ha az ember jelen van. Erről a jelenlétről, és a két művészeti ág találkozásáról, egybeolvadásáról szólnak a Hajógyár és az A38 közös havi eseményei, melyek Zene x Színház néven futnak. 
 
Április 26-án a hajó vendége a mai magyar zene egyik legkiemelkedőbb egyénisége Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese lesz. Ő fog beszélni még sosem hallott témákról, miközben az Ivan & The Parazol dalainak akusztikus verziói is felcsendülnek, és a Momentán Társulat improvizációs előadása koronázza az estet.  

További infók 

Április 27., szerda

Jazzfest Budapest 2022

Április 27-től zenére dobban majd a város szíve. Több mint 200 fellépő, különböző generációk és formációk ünneplik a jazzt, klubokban és flashmob formájában, szabadtéri koncerteken, diákok és a műfaj neves nagyöregei a város tizenegy pontján a Budapest Jazzfesten. A fesztivál tizenhat napja alatt városszerte különböző helyszíneken szól majd a jazz, egyedi fellépésekre, jam sessionökre is készülhetünk.

További infók

Japán könyvkötő workshop

Minimalista, sketchbooknak is alkalmas távolkeleti stílusú könyvecskét készíthetünk április 27-én a ZUG Műhelyben. Szakértők mutatják meg nekünk a távol-keleti könyvek 3 formai variációját, és a dekoratív papírok mintavilágából is ízelítőt kaphatunk. A foglalkozást Somogyi Márk könyvkötő tartja, a könyvecske elkészítéshez szükséges eszközöket pedig a helyszínen biztosítják számunkra. Saját, hozott papírjainkkal egyedi borítót is készíthetünk hozzá, vagy Czikkely Panni által tervezett minták közül is választhatunk kedvencet.

További infók 

Címkék