Amikor a 60-as években elkészült a kisvasutasok gyerektábora, még sátrakban „laktak” az úttörők, az egészen mostanáig használt és ismert házikók csak kicsivel később épültek fel. A hűvösvölgyi tábor idén júniusra teljesen megújul, a házsorokat egy kétszintes szállásépület váltja fel.

Gyerekként sokunk fejében megfordult, milyen jó is lenne kisvasutasnak lenni és egy egész nyarat vonatozással, kalauz- és mozdonyvezetőlétben eltölteni, és ha ez nem jött össze, akkor pedig a lehető legtöbbször szerettünk volna felülni a Gyermekvasútra. A gyerekeknek szánt kisvasútról az 1940-es évek végén döntöttek, helyszínnek a kormány a budai hegyeket nézte ki, majd 1951-re készült el a bő 11 km hosszú pálya. A Gyermekvasút – a rendszerváltásig Úttörővasút – lényege az volt, hogy a gyerekeket rendes szocialista életre nevelje, viszont kizárólag jeles és jó tanulók lehettek vasutasok.

Az 1962 óta üzemelő tábor házai, szociális épülete és tornacsarnoka mára már elavult, ezeket idén nyárra teljesen átalakítja a vasúttársaság. Decemberben kezdték meg a házak bontását, de a szociális épületet és a tornacsarnokot megtartották. Az új szállásépület már nemcsak szerkezetkész, de elérte a legmagasabb pontját is, így aki Hűvösvölgy felé kirándul vagy kisvasutazik, valószínűleg látta már az épületkezdeményt. A szállásépület korszerűsítése mellett a MÁV a tábor parkos környezetét is megújítja. 

A tábor új épülete és környezetének rendezése a Fiatal Építészek Műhelyének koncepciója szerint valósul meg, vagyis az épület egy nagy, közös élettér lesz, aminek „határait a természetes és épített elemek harmonikus rendszere jelenti” – írják a tervezők. A környezettel való harmóniát tovább erősíti a faburkolat és a natúr anyagok alkalmazása is. Azért, hogy a természetet ne építsék tele, az új épület csak kétszintes lesz, a szobák csupán az alvást szolgálják majd, és az épület összes többi helyisége közösségi tér funkciót kap. A tábor átalakítása várhatóan nyárra fejeződik be.

Címkék