Régebben hatalmas füves területek, padok, fák és növények uralták a parkokat, meg szépen kialakított sétányok, de ma már elképzelhetetlen, hogy a pihenőfunkciók mellett ne kapjon helyet a sport, a szórakozás és az edukáció is. A Bástya utcában kialakított parkban is sokkal több élmény vár ránk annál, mint hogy a padokon üldögéljünk, amíg kipihenjük a nagyváros durva zaját, mert van itt kilátópont, gyilokjáró, lebegő sportpálya, várostörténeti galéria meg egy menő játszótér is – gyerekkorunk kedvenc cicás mászókáját azonban már nem találtuk meg.

A Kiskörúton sétálgatva mindig belestünk a Veres Pálné utcába, mert a házsorok közül kibújó zöld lombkorona mindig magára vonzotta a tekintetünket, de eddig akárhányszor sétáltunk a Bástya utca felé megnézni, mi van a fa környékén, vagy parkoló, vagy bekerített építési terület fogadott minket. A márciusban átadott park azért is érdekes, mert nem egyszerűen a belváros sűrű beépítésében jött létre 846 négyzetméter új zöldfelület, de itt található a pesti városfal legnagyobb hosszúságban megmaradt része is. A terület rendezésekor még kisebb ágyúgolyókat, cserépedényeket, kutat és csontokat is találtak.

Az egykori gyilokjárót (a várak falain húzódó védőfolyosó) is újraépítették, persze modern változatban, úgyhogy bárki felmehet a régi városfalra, és akár el is játszhatja a hős városvédő katona szerepét. A lebegő sportpályán meg az alatta lévő játszótéren még több élményt szerezhetünk, utóbbin persze a kisgyerekek, akik a szokásos csúszda és mászóka mellett egy régészeti tematikájú homokozóban kutakodhatnak régi leletek után.

A többfunkciós parkban arra is figyeltek, hogy mindent a zöldszemlélet határozzon meg: 23 új fát ültettek, zöldfalakat létesítettek, az öntözés pedig helyben gyűjtött esővízzel történik. A park nappal nyitott, bárki átjárhat rajta, de éjszakára bezárják, részben a játszótér, részben a régészeti lelőhely védelme miatt. Egy olyan park jött létre, ami mindenkinek szól, és ahol mindenki kipihenheti magát a város pörgésétől.

Címkék