A projekt a Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) végleges elhelyezését célzó beruházás első ütemeként valósult meg. A látogatók előtt május 18-án nyíló tárlatot a villa, illetve egykori lakói inspirálták.

A híres operaénekes, Walter Rózsi és családja számára 1936-ban a magyar modern építészet kiemelkedő alakja, Fischer József építész által tervezett villa felújítását 2020 őszén kezdték meg, Kokas László építész tervei szerint. A szinte teljesen elpusztult részleteket és belső tereket falkutatási munkák, valamint korabeli fotográfiák alapján sikerült helyreállítani. A jövőbeni működéshez az épületet 21. századi kiállítási és rendezvény­technológiával szerelték fel, a felújított villa kiállítások mellett tárlatvezetéseknek, nyilvános eseményeknek, előadásoknak és kisebb koncerteknek is helyet ad majd. 

A májusban nyíló, Színtér és lakótér – a villa című nyitókiállítás pedig a két világháború közötti építészetre, az otthon és a lakhatás témájára fókuszál, és az MÉM-MDK gazdag anyagára épít. Az egykori gyerekszobában a korszaknak a neveléshez kapcsolódó progresszív elveivel ismerkedhet meg a látogató, a dolgozószoba a munka témájára reflektál, az egykori háló kulcsszava a komfort. A látogatók emellett megismerkedhetnek Walter Rózsi életével is.

Címkék

Elérhetőségek

Walter Rózsi-villa 1071 Budapest, Bajza utca 10.