A tavaszi időt megtöri egy szelesebb, esősebb hét, amit ezúttal igyekeztünk kompenzálni olyan izgalmas benti programokkal, mint például a hétfogásos cseh sörvacsora Jiří Kupricht séffel vagy a ginkóstoló és workshop. Az Egyedül vagy magányosan című művészetterápiás foglalkozás választ adhat arra, hogy mi a különbség az egyedüllét és magány között, milyen lehet egy tökéletes egyedül töltött nap. A Magyar Állami Népi Együttes jótékonysági előadásán való részvétellel segíthettek a szomszédban kialakult háborús helyzet miatt otthonaikból menekülni kényszerülteknek. Ezenkívül a Kontra által újabb dokumentumfilmet láthattok az Aurórában, vagy Hárs Anna Madártávlat című darabján találkozhattok egy mindig is aktuális témával, a több generációkon átívelő mintázatokkal. Végül idén is lesz a Füvészkertben Sakura ünnep a japán kultúra és japán cseresznyefák ölelésében.

Március 31., csütörtök

Ember és természet: Fény- és árnyékszobrászat

Bolygó, az Up To You közösség és a Satöbbi Összművészeti Egyesület közös projektbe kezd a Turbinában, melynek célja, a közös alkotás és gondolkodás a természetről, a természethez való viszonyunkról, különböző nézőpontokon keresztül. Március 31-én játékokkal és beszélgetéssel kezdünk, ezt követően pedig írásvetítővel dolgozva festékanimációt készítünk a témáról. Az eseményt Jánosi Flóra és Buzási Fanni tartja.

További infók 

Znajkay Zsófia: „A”

Znajkay Zsófia „A” c. drámáját Laboda Kornél vitte színpadra – ezt nézhetjük meg március 31-én a MU Színházban. A darab egy kislány története, aki igyekszik túlélni egy világban, amely nem rá van tervezve: ma azt mondanánk rá, hogy autisztikus vagy tanulási zavaros, de a hatvanas évek magyar oktatási rendszerében ezek még nem létező kifejezések.

Az „A”-ban minden a kettősségre épül. Ahogyan az emberi agy két féltekére oszlik, úgy oszlik ketté a főszereplő, Albert világa valóságra és képzeletre, Jobbra és Balra, angolra és matekra, zseniálisra és fogyatékosra, Végh tanárnőre és Balogh tanár úrra, rettegésre és szerelemre.

További infók 

Április 1., péntek

Öntözés Tavasszal – Kiállítás a Bodó Galériában

Tavasszal kezd el igazán pezsegni Budapesten a kulturális élet, április 1. és 14. között pedig a Bodó Galéria is egy remek kiállítással vár minket: Öntözés tavasszal címmel nyílik tárlat a Vajda Lajos Stúdió öt művészének munkáiból. A kiállítás a Műgyűjtők Klubja magángyűjteményein keresztül nyújt betekintést a Vajda Lajos Stúdió néhány alapító és korai tagjának egyedülálló művészetébe. A galéria első csoportos kiállítása egyben a gyűjtői kör első közös bemutatkozása is. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió 1972 óta – idén 50 éve – kapcsolja össze a kortárs alkotókat, támogatja a fiatal tehetségeket. Tagjai jelentős képviselői a magyar kortárs művészeti életnek. A válogatásba öt olyan kiemelkedő művész került be, akik mindannyian már több, mint 30 éve tagjai a Vajda Lajos Stúdiónak, és akiknek művei mind a nyolc műgyűjtő gyűjteményében meghatározó szerepet töltenek be. 

Ha egyszerre szeretnénk élvezni a tavasz frissességét és a kortárs képzőművészeti alkotásokkal való találkozást, akkor mindenképp térjünk be a Bodó Galériába, az ingyenesen látogatható tárlat minden nap 10:00 és 18:00 óra között vár minket. (x)

További infók

Megidézett Kárpátalja – a Magyar Állami Népi Együttes jótékonysági előadása

Április 1-jén kezdődik a XLI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, melynek első napján mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát, melyen személyesen, a Hagyományok Háza színháztermében vagy még egy héten stream közvetítésként is megnézhetünk. Az előadásra vásárolt jegyekből befolyt teljes összeget azok megsegítésére ajánlják fel, akik a szomszédban kialakult háborús helyzet miatt otthonaikból menekülni kényszerültek.

További infók 

7 fogásos cseh sörvacsora Jiří Kupricht séffel

Serfőző és Danubius Hotels stábját nem kell félteni, ha sörvacsoráról van szó. Ugyan a Café Astoriában ez az első sörvacsora, de az Indoor Sörfesztiválokról már ismerős koncepció keretein belül ez alkalommal is izgalmas gasztroélményekkel várják a sör szerelmeseit. Április 1-jén a Jiří Kupricht főz nekünk, aki egyenesen a Karlovy Vary-i, Mariánské Lázně-ből hozza az autentikus cseh gasztromegoldásokat. Hazánkat a Café Astoria vezető séfje Lakatos Tímea képviseli, aki az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes korábbi meghatározó személyisége volt. 

hétfogásos menühöz hét tétel találó sör dukál: hogy csak néhányat említsünk, a Svejk fűszeres csülöktekercset Clock Twist American Red IPA, a Sous vide kacsamellet pankomorzsás lilakáposzta labdákkal pedig Zlatá kráva szűretlen világos búza kíséri.

További infók 

Április 2., szombat

Pátkai Rozina: Minka – lemezbemutató, vendég: Szalai Anna, Dorozsmai Gergő

Pátkai Rozinának 2021-ben jelent meg az első lemeze Minka címmel, majd ugyanabban az évben a még bátrabb és még formabontóbb Tilos csillagon, amely után már igazán sejteni lehet, hogy a régebben bossa nova műfajban éneklő Rozina végleg szakított a tradicionális zenei formákkal.

A két emblematikus lemez ősbemutatóján vehetünk részt április 2-án, melynek közreműködői a magyar kortárs könnyű- és jazz-zenei élet kiemelkedő egyéniségei, akik nem csak hazánkban, hanem külföldön is egyre ismertebb előadók a Mörk illetve a Modern Art Orchestra zenekarok tagjaiként. Olykor táncolható, máskor elgondolkodtató zenei fordulatok követik egymást, zajongások és felidézhető dallamfordulatok váltakoznak a legismertebb költőink – Weöres Sándor, Pilinszky János, Babits Mihály, Ady Endre, Czóbel Minka, Nemes Nagy Ágnes, Víg Mihály verseivel.

Előzenekarként Szalai Anna és Dorozsmai Gergő lép fel, akiktől búbánatos magyar nótákat és fütyörészős táncdalokat hallhatunk presszóhangulatban.

További infók 

Anima Sound System: Szomnakuno – lemezbemutató

Az Anima Sound System a magyar elektronikus tánc- és popzene egyik nagy úttörője, ám nem csak az alapok lerakásában jeleskedett, hanem egy folyton megújulni képes, máig releváns formáció, amely legújabb nagylemezét, a tavasszal megjelenő Szomnakuno című albumot április 2-án a Magyar Zene Háza koncerttermében mutatja be.

Prieger Zsolt vezette zenekar a kétezres évek elejének hangulatát idézi, a Gypsy Sound Clash és az Aquanistan című albumok egyszerre levegős, lebegős, sokrétű zenei világát, ugyanakkor hangsúlyosan visszatértek a roma zenei hatások és a fülbemászó megoldások is.

További infók 

Timothy and the Things: Szabadulóművészek

Timothy and the Things 4 év után új bemutatóval jelentkezik Fülöp László rendezésében, amelynek premierjét április 2-án nézhetjük meg a Trafóban. A Szabadulóművészek című kortárstánc produkciójukban arra keresik a választ, hogy mit jelent az egyéni szabadulás folyamata, a szabadság fogalma egy olyan társas rendszerbe ágyazva, ahol önmagunk leválasztása értelmezhetetlen.

Egy rendszeren belül, egy rendszer részeként hogyan s miképp élhetjük meg személyes szabadságunkat, s vajon együttműködve elérhető-e egy kölcsönös szabadulási élmény? Mindezt letisztult, absztrakt, mozgásos rendszereken keresztül vizsgálva az alkotók egy olyan puritán, őszinte és naiv teret akarnak létrehozni, ahol a kísérletezés, próbálkozás, építkezés és rombolás, támogatás és ellenállás mind szerves részei ennek a folyamatnak.

További infók 

Cím Nélkül (hajlék-kaland-játék)

Nem telik el úgy nap Magyarországon, hogy két-három ember ne veszítené el lakhatását. Ebből az élethelyzetből szinte csak emberfeletti erővel, nagy szerencsével és támogatók révén lehet kiemelkedni. A Mentőcsónak Egység és a STEREO AKT közös előadása egy interaktív színházi társasjáték, amely által a hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul.

Az előadást Boross Martin rendezte, és négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban. A felnőtt közönségnek és középiskolai diákoknak egyaránt játszott előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi a káros előítéleteket, amelyek a témát övezik. 

További infók 

Pezsgőnapok a Gléda Vendéglőben

Az óbudai Gléda Vendéglő a Törleyvel együttműködve két hétvégén, április 2-3 és 9-10 között pezsgőkóstolóval egybekötött brunch-ot és exkluzív champagne-vacsorát rendez a tavaszi ízek jegyében. A pezsgős reggelikhez Kerekes Sándor séf külön brunch-menüsort állított össze, míg Deli János vendéglős a kóstolósorokat igazította a fogásokhoz. A vendégeket a reggeli rendelésekor egy pohár Hungária Grand Cuvée pezsgővel várják, hogy könnyebben választhassanak a 9 finomságból álló menüsorból. 

pezsgőnapok koronájaként egyetlen estén különleges, pohárral nagyon ritkán kóstolható tételeket mutatnak be az Alfred Gratien és a Laurent Perrier kínálatából, hozzájuk méltó fogásokkal, és olyan ételek lesznek terítéken többek közt, mint az ír Oysri osztriga zöldcitromos capribogyó vinegrettel, vagy barnavajban sült Szent Jakab-kagyló hízott kacsamájjal és mangóval. 

További infók 

Április 3., vasárnap

Kékszakáll – Bartók Tavasz

Sárik Péter és triója több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy olyan nehezebben befogadható műfajokat és szerzőket vigyen közelebb a közönséghez, mint a jazz és Bartók BélaA kékszakállú herceg vára című Bartók-darab hiába népszerű mű az operaszínpadokon, sokak számára mégis nehezen élvezhető, túl modern, elvont. Számtalan interpretációban adták már elő, de még soha nem készült belőle jazzfeldolgozás. Április 3-án ezt a merész, és különleges vállalkozást hallgathatjuk meg a Várkert Bazárban.

További infók 

Góbé, vendég: Ethno Hungary

Április elején a népzene lesz főszerepben az A38 Hajón: a népszerű Góbé zenekar és az Ethno Hungary projektzenekar koncertezik.
 
Góbé 2007-ben alakult hat tagú magyar formáció, már a kezdetektől merészen, kísérletező kedvvel nyúlt az autentikus népzenéhez is. Koncertjeiken korszakok, stílusok, ízlések találkoznak, tömegek perdülnek táncra. A népzene és korunk zenéi nemcsak megférnek náluk egymás mellett, de ugyanazon kultúrát alkotják, kölcsönhatásban állnak. 

Az Ethno Hungary egy egyszeri és megismételhetetlen projektzenekar. 20 professzionális népzenész a világ 15 országából, akik tradicionális hangszerekkel és egy soknyelvű világzenei repertoárral lépnek fel. A zenészek a nemzetközi Ethno program első magyarországi alkotótáborában ismerkedtek meg egymással, és itt hívták életre mindössze egy hét alatt ezt az egyedülálló koncertműsort.

További infók 

Sakura ünnep 2022
 
Sok éves hagyomány alapján idén is megrendezik a Sakura ünnepet az ELTE Füvészkertben. A japán cseresznyefák virágzását takarókon piknikezve ünnepelhetjük. A heverészés mellett lesz japán harcművészeti bemutató, tradicionális fegyverkiállítás, irodalmi est, kokeshi baba workshop is, de egy japán dob együttes bemutatója, Go oktatás, japán zene és a manga is a program része. Az ünnep kiemelkedő alkotásai, a korábban meghirdetett haiku-író pályázatra érkezett versek is olvashatóak lesznek április első hétvégéjén.

További infók 

Melingo – GetCloser Latin Fest

Daniel Melingo ránézésre kortalan hatvanas úr, de valójában ugyanolyan rejtélyes, mint maga a tangó. Évekig koptatta éjszakai bárok, táncklubok parkettjét, volt ideje ellesni a tangó minden fortélyát, sőt rockzenekarok énekeseként megfordult a nyolcvanas évek argentin undergroundjában is, míg Eduardo Makaroff meglátta benne a kiérlelt zsenialitást, és 2002-ben lemezszerződést biztosított neki.

Zenéjében egyszerre szól szent és profán, hegedű, tangóharmonika, gitár, bőgő hajol az érces hang után, bősége, egyedisége ellenére hangzása mégis merészen puritán

További infók 

Április 4., hétfő

Kontra: América – Auróra dokufilmklub

Kontra csapata, hazai és nemzetközi dokumentumfilmeket hoz el minden hónap első hétfőjén az Auróra nagytermébe. Céljuk, hogy a választott társadalmi, politikai vagy ökológiai tematikájú filmek párbeszédet indítsanak a nézőkkel.

Az América c. 2018-as dokumentumfilm egy fiatal cirkuszművész történetét mutatja be, aki azért küzd, hogy összehozza egy szerencsétlen baleset folytán szétszakadt családját.

További infók 

A barátunk lenne-e Brahms?

Tóth Endre zenetörténész sorozatából nem elsősorban a műveket ismerheti meg a hallgatóság, hanem magát az embert, azokat a tulajdonságokat, amelyeket lehet szeretni vagy utálni, de mindenképp emberiek, és ezek megismerése után a zenét is másképp hallgatjuk majd. Miközben belehallgatunk egy-egy műbe, kirajzolódik a zeneszerző személyisége is, és a végén mindenki eldöntheti, vajon a barátja lett volna-e az adott komponista.

Ezúttal a romantika nagyszakállú német mesteréről, Johannes Brahmsról emlékezünk meg, akinek Clara Schumannhoz fűződő érzelmeiről, Wagnerrel való ellenséges attitűdjéről, valamint híressé vált epés megjegyzéseiről is szó lesz április 4-én.

További infók 

Hárs Anna: Madártávlat

Hárs Anna színdarabjának főszereplője a 17 éves Léna, dühös kamasz, és madárbolond lány, akit édesanyja egyedül nevel kicsi kora óta. A Madártávlat az ő vívódását mutatja be, miközben a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére hívja fel a figyelmet. Végigkövethetjük, hogy milyen nehéz egy mérgező szülő árnyékából kilépni, és hogy miként működnek azok a rejtett, több generációkon átívelő mintázatok, amelyek bántalmazáshoz vezetnek.

További infók 

Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától

Milyen az, mikor a múlt és a jelen találkozik a zenében? Április 4-én ennek lehetünk tanúi: együtt zenél az Öreg Banda a Kollár-Klemencz Kamarazenekarral, megidéződnek az ősök, és a sváb felmenők hagyatéka a színpadon teljesedik ki. A Kamarazenekar személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalait hallhatjuk a MOMkult színpadán, a vendégfellépő pedig az Öreg Banda utódzenekara, az újhartyáni Sváb Parti Zenekar lesz.

További infók 

Április 5., kedd

Hajógyár x A38: Grecsó Zoltán, vendég: Kozma Attila

Az A38 és a Hajógyár közös eseménysorozata, a Zene x Tánc arra vállalkozik, hogy a kortárs tánc legtehetségesebb és legsikeresebb művészeit egy olyan különleges estén hozza össze, ahol eddig soha nem látott, egyszeri produkciókat hozhatnak létre úgy, hogy eközben progresszív zenei előadókkal kooperálnak.

Április 5-én a neoklasszikus és a kortárs tánc kézfogását Kancsó LucaSafranka-Peti Zsófia és Dávid Patrik táncművészek garantálják, akiket Csernovszky „Bélassus” Márk ujjai kísérnek majd a zongorán. A performatív fúziót a Miskolci Balett vezetőjével, Kozma Attilával folytatott beszélgetés zárja, útközben pedig még meglepetés elemek is lesznek.

További infók 

Turbina Táncház – Tindia

A havonta jelentkező Turbina Táncház sorozat első alkalma április első keddjén lesz megrendezve, moldvai csángó népzenével és a Tindiával.

A Tindia zenekar zenéje legalább annyira moldvai népzene, mint egy belső zarándokút: minden dalban ott van a visszafogott nőiség misztikuma és az elköteleződés a csángó zenei kultúra iránt. Az együttes tagjai hivatásszerűen foglalkoznak népzenével: tanulják, gyűjtik és továbbadják, évek óta működő táncházuk pedig egy egész korosztállyal szerettette meg a moldvai csángó népzenét.

További infók 

Egyedül vagy magányosan? – művészetterápiás foglalkozás

Az utóbbi időben sokan megéltük, hogy mennyire rossz elszigetelve lenni a szeretteinktől, és valószínűleg hallhattunk már a társas magány jelenségéről is. Ha szeretnénk megérteni, hogy mi a különbség az egyedüllét és magány között, milyen lehet egy tökéletes egyedül töltött nap, április 5-én a Turbinában szervezett művészetterápiás workshopon ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ, miközben közelebb kerülünk magunkhoz egy kreatív alkotási folyamat során, biztonságos és elfogadó közegben.

További infók 

Április 6., szerda

Ginekkel a világ körül – kóstoló és koktél workshop

Bár közkedvelt ital a gin, kevesen tudjuk, hogy honnan jött, hogyan készül és mennyi lehetőség rejlik benne. Április 6-án a TABLE Budapest erre kínál megoldást: egy gin-kóstolón és workshopon vehetünk részt Pap Márk vezetésével.

Hét különböző gin lesz terítéken a világ minden tájáról és háromféle prémiumtonikot kóstolhatunk. Kiderül, hogyan készültek ezek, mi a történetük, és az is, hogy pontosan hogyan kell kóstolni ahhoz, hogy a megfelelő ízeket érezzük. Ezután azt is megtanulhatjuk, hogy hogyan készíthetjük el otthon az italkölteményeket, a szervezők pedig ajándékkal is kedveskednek.

További infók 

Imre Zoltán Program – fiatal koreográfusok estje: Lukács Levente, Tóth Laura

Az Imre Zoltán Program a hazai táncélet legfontosabb támogató programja. A pályázati út lehetőséget biztosít fiatal koreográfusoknak komolyabb lélegzetű művek elkészítésére. Ígéretes alkotók, ígéretes alkotások, optimális háttérrel: április 6-án Tóth Laura és Lukács Levente koreográfiáit láthatjuk a Trafó színpadán.

Levente hosszútávfutó magányossága c. előadást hozza el, melynek kiindulópontja az elvárások és valóság közti határ lesz, merész elképzelések színpadra vitele. Laura Follia-ja őrületet jelent, és a négy táncosra készült koreográfia a külső normák és a belső vágyak között feszülő ellentétről beszél.

További infók 

Címkék