Március első hete még hűvösnek ígérkezik, a napok pedig bár lassan, de percről percre hosszabbodnak, úgyhogy a telet már nagyrészt magatok mögött hagyva tölthetitek fel magatokat a következő hét programjaival. A Kortárs Építészeti Központ filmnapjai 14. alkalommal hívják fel a figyelmet arra, hogy a környezetformálás globális cselekvés, a NEM! – Nők Egymásért Mozgalom pedig harmadik nőnapi minifesztiválján arra a kérdésre kaphattok választ, hogy mi kell a magyar nőknek virág helyett. A Nar Gourmet egynapos eseményén a török kultúra és konyha lesz terítéken, ahol a reggelt egy izgalmas oriental-electro jógával kezdhetitek. A vadvilág nemzetközi napja alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykert az egész család számára nyújt kikapcsolódást. Zenei fronton sincs hiány, a Trafóban szombaton Lázár Gábor mellett Rian Treanor lép fel, aki a klubzene, a kísérleti elektronika és a számítógépes zenék metszéspontján mozog. Vasárnap a Paddy and the Rats Babicsek Bernáttól, a zenekar harmonikásától búcsúzik, egy emlékkoncert formájában.

Március 3., csütörtök

14. Budapesti Építészeti Filmnapok

„Think global, act local!” Az eredetileg Patrick Geddes várostervezőtől származó koncepció most aktuálisabb, mint valaha. A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok ennek nyomán nem kisebb küldetésre vállalkozik, mint hogy bemutassa azt a sokszereplős, gyakran láthatatlan szálakon mozgó vagy éppen mozgatott, komplex rendszert, mely a közvetlen környezetünk formálásáért felelős. A szolidaritás hiányával és a kizsákmányolással ugyanis romokat és sivatagokat hagyunk magunk mögött. Ha azonban találkozásokat hozunk létre, inspirálunk és értékeket őrzünk meg, egy jobb társadalom lehetőségét teremtjük meg. Ebben a kontextusban különösen fontos a mérnökök, az építészek, az urbanisták és a dizájnerek szerepe. Ahogy a fesztivál szervezői másfél évtizede hirdetik, a környezetformálás globális cselekvés: ACT GLOBAL!

Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és a városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

További infók 

Vadvilág nap 2022

vadvilág nemzetközi napja alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykert az egész család számára érdekes és tartalmas programokkal készül március 3-án. A Kisszikla Barlangtermében bohócjáték szórakoztatja a kicsiket, és különböző helyszíneken ismerkedhetünk meg testközelből a veszélyeztetett állatfajok képviselőivel, többek között az óriásvidrákkal vagy a pápaszemes pingvinekkel. Részt vehetünk jegesmedve-etetésen, valamint fókatréningen, és választhatunk az ismeretterjesztő, játékos állandó programok közül is.

További infók

Szegfű Liliána: Nyitott fiók

Szegfű Liliána a Budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafika szakán végzett 2018-ban. Azóta is aktív résztvevője a művészeti életnek. Több kiállításon is részt vett alkotóként az elmúlt időben. Többek között kiállított a 2021-es ARC kiállításon, a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál évfordulós irodalmi pályázatán, illetve a 2021-es ArtHungry kiállításon.

Nyitott fiók azokat a rejtett emlékeket, kifejezéseket mutatja be, amelyek mindannyiunk elméjében megvannak, de amiket csak bizonyos helyzetek elevenítenek fel. A március 3-i megnyitót követően egy hónapig lesz megtekinthető a kiállítás a Montázs Art Café galériájában.

További infók 

Március 4., péntek

Mörk-koncert és -workshop

Március 4-én a Mörk avatja fel a Magyar Zene Háza színpadát. A soul- és funkalapokra építkező zenekar 2021 végén megjelent, harmadik albumán a pszichedelikus neosoul a fő irány, társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témákról szóló dalszövegekkel. A hiphopos grúvok, a jazzes hangok és hangszerelések, valamint a soulos énektémák jellemzik az In The Golden Hour című lemezt, melynek anyaga élőben is jól illeszkedik az eddigi repertoárhoz.

A koncert előtt, 18.30-tól a Mörk egy háromnegyed órás workshopra (Mörkshop) invitálja közönségét, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható. A koncert pedig 20 órakor kezdődik.

További infók 

Lázár tesók

Az idei első Lázár tesók-koncerten az esemény súlyához méltó módon izzítják be a tesók a színpadot 2022-re. Elhozzák nekünk a Hullámtörés lemez dalait, Esti Kornél-Pegazusok Nem Léteznek-feldolgozásaikat és egy-két, általunk nagyon kedvelt dal nem saját feldolgozását. Az estén velük tartanak állandó vendégművész-társaik is, Csernovszky Márk zongorán, valamint Porkoláb Janka és Rátkay Áron csellón.

További infók 

Egymás otthonai II.: Ady-portrék, Székely-fotográfiák

Az Ady Endrét középpontba állító beszélgetések második alkalmán a PIM muzeológusainak tolmácsolásában alkothatunk képet egyfelől a bohém művészről, másfelől a korabeli fotográfia technikai hátteréről, valamint a fényképészetet akkoriban jellemző esztétikai sajátosságokról. A tárgyalt művészportrék esetében kifejezett szándék nyilvánul meg, hogy közvetítse a költő általi „üzenetet”, amely Ady saját, nagyon is tudatos imázsépítéséhez szorosan hozzátartozik. A beszélgetőpartnerek E. Csorba Csilla művészettörténész és Borbás Andrea irodalomtörténész lesznek.

További infók 

Sipos Aliz Menta, Suhajda Gábor: Forma vagy nem forma

Forma vagy nem forma című kiállításon Sipos Aliz Menta (a nem forma) és Suhajda Gábor (a forma) állítják szembe festői világukat. A kiállítás címe nem egy eldöntendő kérdés, nem arról szól, hogy szükség van-e a formára, vagy sem. Annál inkább vizsgálja a tárlat az absztrakt festészet megközelítésének különböző lehetőségeit. Míg Aliz megtagadja a formát, Gábor munkájának épp a formák adják a középpontját. Habár a képeik köszönőviszonyban sincsenek egymással, sőt, szinte tüntetnek egymás ellen, mégis mindketten azt állítják, hogy ugyanazt festik. A március 4-én 18 órakor kezdődő megnyitón Seregi Tamás filozófus, irodalomtörténész, az ELTE Esztétika Tanszékének oktatója tart beszédet.

További infók 

Katttarzis Weekender

Flashbackbe három nap erejéig ismét beköltözik a Katttarzis Weekender. Az eseményt az Abstrakt Collectivával és a Mondays: Off-fal karöltve viszik véghez, nem is akármilyen line-uppal: pénteken a Talismann, Gerald VDH, Mankind b2b Indirect Movement és Dtnb, szombaton Andrew James Gustav, Imperatrice, Switch Nollie, Po:ti B2B Nermo szórakoztat majd, vasárnap pedig Bryz, Erro, Martin M és Flixon érkezik.

További infók 

Március 5., szombat

Nem virágot akarunk! – Nőnapi minifeszt 2022

NEM! – Nők Egymásért Mozgalom harmadik alkalommal szervez nőnapi minifesztivált, idén az épp futó kampány keretén belül, ahol arra kíváncsiak: mi kell a magyar nőknek a virág helyett? A fesztivál koncertterében Gregor Anikó és Fodor Éva beszélget majd arról, hogy hogyan és miért növekedtek meg a nők láthatatlan munkaterhei a járványhelyzet hatására. Ezután női alkotók bocsátják tombolára a termékeiket, 21 órától pedig az Exotic Girlfriend és a Flanger Kids koncertezik. A kisteremben eközben női tetoválók pop-upjakollázssarok és sok színes program vár.

További infók 

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémiaparadigma

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek az életében a világjárvány egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat? A darab szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak. A jelenetekből Pass Andrea rendezett előadást, a szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos fiatal színészek.

További infók 

Rian Treanor (UK), Lázár Gábor: Boundary Object

Lázár Gábor már a bő tízéves pályafutása kezdeti időszakában megtalálta saját zenei világát, melyet egyedi módszereivel és digitális eszközeivel létrehozott nemlineáris absztrakciók, lecsupaszított struktúrák jellemeznek. A Trafóba a hetedik stúdiólemezének bemutatójával érkezik. Gábor 2020-as, Source című albumát követően a 2022-es Boundary Object a Planet Mu által megjelentetett második lemeze lesz. 

Az este másik fellépője Rian Treanor, aki a klubzene, a kísérleti elektronika és a számítógépes zenék metszéspontján helyezkedik el. Lenyűgöző világot mutat be töredezett és egymásba fonódó összetevőkből. 2019-ben a Planet Munál megjelent debütáló albuma, az ATAXIA berobbant a brit underground klubzenébe.

További infók 

The Blackbirds: Get Back – A Beatles utolsó dalai
 
The Blackbirds néhány hónapja játszotta le 1000. élő Beatles-műsorát, és idén ünnepli 18. születésnapját. A közelmúltban megjelent Beatles-film, a Get Back hangulatát megidézve ezen az estén azokat a dalokat hallhatjuk élőben, melyeket a Beatles a fennállása utolsó 1-2 évében írt és vett lemezre. A már jól megszokott korabeli hangszerek, a pszichedelikus fellépőruhák és az autentikus Beatles-hangzás március 5-én is garantált!

További infók 

Március 6., vasárnap

Pop-up turi a Sufniban

Idén március 6-án szervezik meg először a Sufniban a pop-up turit. A menő ruhák mellé fröccs vagy tea lehet a kísérő, ha elfáradnánk a vásárolgatásban. Itt az idő beszerezni a tavaszi szetteket és vagyonok helyett megfizethető áron egyedi holmikat vásárolni!

További infók 

Tacskóimádók vidám tavaszi találkozója

Március 6-án a Vasmacska KávéZoo megtelik élettel és csaholással, a középpontban pedig a sparheltlábú kedvencek lesznek. Az esemény a szórakozás és a találkozás öröme mellett lehetőséget nyújt a baráti beszélgetésekre, a tapasztalatcserére, de egyben adománygyűjtő nap is jótékonysági céllal: a Tacskó Fajtamentés csapatát segíthetjük, és akár a 30-40, gazdára váró tacskó közül is otthont kínálhatunk néhánynak.

További infók 

Minden család a maga módján boldogtalan?

Társadalmi tabló, családtörténet, visszaemlékezés, krízis – vagy levélregény? A Ms. Columbo Live március elején Hidas Juditot és Papp-Zakor Ilkát látja vendégül: két olyan író beszélget majd egymással, akiknek könyveiben kiemelt szerep jut az emberi kapcsolatoknak, de ugyanúgy a társadalomnak, a körülöttünk lévő világnak is. Természettudomány kontra gazdasági válság, egy meghiúsult emberrablás története, a főhős körül lassan eltünedező szereplők.

Érezheti elveszettnek magát az, akinek van állása, férje, gyerekei vagy épp kutyája? Mi történik akkor, ha a család, mint a társadalom legkisebb egysége, nem jelent már egyértelmű stabilitást? Hogyan beszélhető el mindez? És persze kérdés az is, vajon mit adtak nekünk a dinoszauruszok. Annyi biztos, hogy Kaffka Margit lesz a beszélgetés kiindulópontja és megidézett szerzője.

További infók 

Paddy and the Rats – Bernie-emlékkoncert

Március 6-án emlékkoncert formájában búcsúzik a Paddy and the Rats Babicsek Bernáttól, a zenekar harmonikásától, aki idén januárban hunyt el. Az Akvárium Klubba szervezett koncert a korábbi, február 11-i helyett is szól, ahol azok a zenészek és énekesek segítenek megszólaltatni az együttes dalait, akik közel álltak Bernie-hez, vagy akikkel zenélt egy színpadon, többek között Pokorny Lia, Tarján Zsófi, az Aurevoir., a Bohemian Betyars és még sokan mások.

További infók 

Budapest Bár – dupla előadás

Két év után újra a Vígszínházban lép fel a Budapest Bár. A március 6-i előadásokra új repertoárral készülnek, de a régi kedvencekről sem feledkeznek meg. A Farkas Róbert vezette zenekarhoz a 16 órai előadáson Németh Juci, Frenk, Keleti András, Lovasi András, Mező Misi, Szűcs Krisztián és Tóth Vera, a 20 órain pedig Behumi Dóri, Rutkai Bori, Ferenczi György, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Szűcs Krisztián és Kiss Tibor csatlakozik.

További infók 

Nar Festival

Nar Gourmet Törökország szerelmeseinek valószínűleg már ismerős név, március első vasárnapján azonban széles közönség ismerkedhet meg rajtuk keresztül a török kultúra és konyha sajátosságaival, egy egész napos program során. Március 6-án az Ellátóban lesz minden, ami szem-szájnak ingere, de az ízlelőbimbók mellett a testet is megmozgathatjuk egy nem hétköznapi oriental-electro jóga közben. A kézműves-workshopon tradicionális iszlám mintákkal díszíthetjük az általunk készített tálkákat, majd Fethiye Çetin Nagyanyám – Örmény–török memoárjának fordítóját, Pál Laurát kérdezhetjük a török irodalomról. A tartalmas napot mezevacsorával és a 28 Goats törökmagyar zenekar ritmusaival zárhatjuk.

További infók

Március 7., hétfő

Gólya-szülihét – 10 éves a szövetkezet

10 éves a Gólya, és ennek örömére teljes hétre szóló ünnepi programokkal várnak minden érdeklődőt. Hétfő este folkkocsmával és az Azta Zenekarral kezdhetjük a hetet, szerdán pedig a Helló Együttes és Gólya Home Entertainment koncertezik. A teljes csütörtöki napot a punknak szentelik a szervezők, pénteken pedig a Csaknekedkislány lép színpadra. A zenés programok mellett készülhetünk még kerekasztal-beszélgetésre vagy megemlékezéssel összekapcsolt zenés felvonulásra is. A koncertek között szó lesz a szövetkezet történetéről és mindarról, ami a Gólyához kötődik.

További infók 

Für Anikó: Magyar hangja vagyok – nőnapi koncert

Für Anikó 2004-ben debütált énekesnőként a hazai színpadokon. Március 7-én nőnapi koncerten várja azokat, akik nem csak színésznőként kíváncsiak rá. Személyes hangvételű műsorában eddig megjelent három albumából válogat. Az előadás az irodalom, a színház és az egyedi hangzásvilágú dalok esszenciája. A koncert gerincét a HrutkaBereményi szerzőpáros dalai teszik ki, de hallhatjuk Borlai Gergő, Fekete György és Jamie Winchester szerzeményeit is.
 
További infók 

Sörvacsora & KEG-ünnep

Sörvacsorával egybekötött ünneplésre készülhetünk március 7-én, amikor a KEG Sörművház mindent megmutat abból, amit tud: hol tart közel 4 év után konyhatechnológiában, konyhaművészetben, sörkultúrában és a vendégek kiszolgálásának minőségében. Mindezt 6 fogásos ételsor és 9 tétel sör igazolja majd, miközben a sörmester mesél az italok fajtájáról, történetéről és természetesen arról, hogy ezek hogyan teszik teljessé a menüt.

További infók

Március 8., kedd

MADOKE kedd: Cseke Eszter, S. Takács András – Születési helye: Auschwitz

Nők napja apropóján március 8-án négyrészes sorozatot indít a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) MáraiKultban. Minden hónap első keddjén női dokumentumfilm-rendezők egy-egy érzékeny, személyes történetét vetítik. A filmválasztás fontos szempontja, hogy a népszerű nevek mellett megismerkedhessünk a kevésbé ismert dokumentumfilm-rendezők munkájával is, majd a vetítés után beszélgetésre nyíljon lehetőség az alkotókkal.

Az első alkalommal Cseke Eszter és S. Takács András Születési helye: Auschwitz című, 2020-as filmje kerül terítékre, amelyben a családi traumák öröklődéséről, a múlttal való szembenézésről esik szó. A film utáni beszélgetést Márky Anna moderálja.

További infók 

Koleszár Stella: Gaztett

Koleszár Stella kollázsain és üvegszobrain a gyomnövények által szimbolizált emberi félelmek és vágyak a bűnök allegorikus alakjaival kapcsolódnak össze. A Gaztett ebben az értelemben nem egy ember által meglépett, tudatosan aljas cselekedetre utal, hanem maga is allegóriává válik: a bűnbeesés lélek és test általi kettősségét szimbolizálja. A kiállítótér személyes élményekből építkező, de általános érvényű útkeresés helyszínévé válik.

További infók 

Március 9., szerda

Bogdán Zsolt: Amikor – előadás Bartis Attila novellái alapján

Bartis Attila novellái alapján 2021-ben készült el az Amikor című előadás, amelyet március 9-én a Magvető Caféban nézhetünk meg. A darab 6 novella anyagát dolgozza fel, Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas színművész összeállításában, rendezésében és előadásában. Az Amikor, ahogy az EngelhartBohumil és a többi Bartis-szöveg is, a kommunizmus körül forog, és olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi volt a román kommunizmus? Mi volt az, hogy Marosvásárhely? Mi volt az, hogy vendégbarátság? És főleg, hogy mi köze mindennek az irodalomhoz, és az említett szerzőkhöz, akikkel az előadás végén Juhász Anna irodalmár beszélget.

További infók 

Szeri Viktor: Outsiders

Hogyan épül fel egy rendszer, és milyen eszközökkel tartja fenn magát? Mi történik, ha találkozik valamivel, ami már rajta kívül áll? Szeri Viktor Outsiders című előadása ezeket a kérdéseket vizsgálja, a mindennapi életünket befolyásoló nagy struktúráktól kezdve egészen olyan mikrorendszerekig, mint két különböző mozgásforma találkozása a táncban. A falak ledöntése és a keretek újrarendezése képes megnövelni a mozgásteret, vagy csak újabb korlátokat gördít elénk?

Szeri Viktor Budapesten élő független táncos és koreográfus, darabjaiban a performansz, a zene és a mozgókép elemei keverednek. Korábbi munkáit számos budapesti színházban és galériában bemutatták, a You Take My Breath Away című szólóperformansza pedig a berlini Collegium Hungaricumban volt látható.

További infók 

Címkék