A jobb idő és a tavasz közeledte egyre inkább kedvez a városnéző sétáknak, így a következő hét nap végre nem csak a benti programokról szól. A szerelmesek napját például ünnepelhetitek egy városi kalandozással, majd jóllakhattok a SOLID vagy a Matild Palota Valentin-napi vacsoráján. De eltölthetitek úgy is ezt a napot, hogy az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány által szervezett jótékonysági vásáron alapítványos termékek vásárlásával és felajánlásokkal támogatjátok őket. A Budai Várséták csapata a Várkert Bazárba invitál titeket, ahol a hajdani magyar királyné, Sisi szívügyeiről rántják le a leplet. Olyan gondolatébresztő kiállításokkal is gazdagodhattok, mint David Claerbout és Ősz Gábor ANTICAMERA című kiállítása a Capában, vagy vár rátok Egy este Szinyeivel a Múzeum+ keretén belül. Ezenkívül tematikus filmnapokat, izgalmas koncerteket, kincsszerző vásárokat, kreatív workshopokat és kvízeket is ígérnek a következő napok.

Február 10., csütörtök

A keresztapa – 50 éves jubileumi vetítéssorozat

Idén 50 éves minden idők legnagyobb gengszterfilmje, a 3 Oscar-díjjal (Legjobb film, Legjobb rendező, Legjobb férfi főszereplő) elismert A keresztapa. A filmet 1972 márciusában mutatták be Amerikában, és tíz évvel később, 40 évvel ezelőtt volt a magyarországi bemutatója.

Az évforduló alkalmából Francis Ford Coppola filmklasszikusa limitált vetítéssorozatban, február 10. és 16. között, csak egy hétre visszatér a mozivászonra a Cinema MOM termeiben. A filmet digitálisan felújított képpel és hanggal, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

További infók 

Borász az asztalnál – Zelna-borkóstoló

Február 10-én a Zelna Borászat csapata lesz a Zengő Bár vendége, akikről érdekes kulisszatitkokat tudhatunk meg, és persze kóstolásra is lesz lehetőség. A rendezvény kötetlen, bármikor lehet érkezni, és a kóstoló sorrendjét is magunknak állíthatjuk össze. Akkor járunk a legjobban, ha a 6 tételes borsor minden elemét megkóstoljuk, amit az elővételes jegy garantál számunkra, valamint palackozva vásárolhatunk is a borokból, hogy hazavigyük az ízélményt.

További infók 

Doku7 – Dokumentumfilm hetek

Mesék a zárkábólA létezés eufóriájaDívákA nagyi projektKönnyű leckékEgy nő fogságbanAnyáim története – 7 kiváló magyar dokumentumfilm, amely az elmúlt években elnyerte mind a szakma, mind a közönség szeretetét. Ezeket a filmeket hozza el az ERöMŰVHÁZ az első Doku7 – Dokumentumfilm hetek keretében, február 10. és március 24. között a K11-be. A filmvetítések mellett kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, amelyeken a filmek alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők. Az eseménysorozattal egy időben, Talált történetek címmel zajlik fotókiállítás a Klauzál téren. A tárlat a városi élet történéseiről szól és Bielik István dokumentarista fotós és Szarka Klára fotótörténész szakmai vezetésével valósul meg.  

További infók 

Mertez X Robot Live: Sorbonne Sexual – Host: Beck Zoli

Csütörtökön idei első bulijához érkezik a Mertez X Robot Live koncertsorozat, melynek keretében a Sorbonne Sexual nyitja a szezont Beck Zoli felvezetése mellett.

A sorozat ötlete már a koronavírus okozta lezárások előtt megszületett, és a kényszerpihenő alatt teljesen kiforrta magát. A Robot és a Mertez Management ezzel azt a közös célt tűzte ki maga elé, hogy teret adjanak a tehetséges, értéket képviselő, de egyelőre csak szűkebb körben ismert zenekaroknak.

További infók 

Február 11., péntek

Góbé – lemezbemutató

Góbé zenéjére a klasszikus rocktól a funkyn át az elektronikus irányzatokig nagyon sok minden hatott, de leginkább a népi popzene kifejezés írja le a munkásságukat. Az elmúlt 14 év alatt bejárták a Kárpát-medencét, és a népzenei színpadok mellett a legjelentősebb könnyűzenei platformokon is megjelentek már. Február 11-én a negyedik nagylemezüket mutatják be az Akváriumban, az est előzenekara a Zajnal.

További infók 

Hód Adrienn – Hodworks / Unusual Symptoms: Harmonia

A brémai Unusual Symptoms és Hód Adrienn második közös projektjében a kortárs tánc és az előadás eddigi felfogásáról szóló vitának lehetünk tanúi, melyet egy új, tizenegy táncosból álló társulat jelenít meg. Az alkotók célja, hogy felhívják a figyelmünket a valóság új szemszögből való vizsgálására és a társadalmi terek újraértelmezésére.  

További infók 

Sisi szívügyei – Valentin-napi séta a Várkert Bazárban

Valentin-nap hétvégéjén a Budai Várséták csapata a Várkert Bazárba invitál minket, ahol a hajdani magyar királyné, Sisi szívügyeiről rántják le a leplet. Az egyórás séta keretében fény derül Sisi gyermekeihez fűződő viszonyára, egyre romló házasságára, Magyarországról alkotott képére, valamint arra, hogy valóban táplált-e gyengéd érzelmeket Andrássy Gyula gróf iránt.

További infók

Ónodi Eszter & The Open Pub

2021 októberében jelent meg az a nagylemez, aminek első gyöngyszeme az Én úgy alszom című dal, amit a kiváló zenészekből és a népszerű színésznőből álló együttes első munkájaként hallgathat meg a közönség február 11-én a B32-ben. A zenekar hangzásvilágában keveredik a jazzy popzene, a magyar alter és a sanzonok világa, valamint a költői igénnyel megírt dalszövegek.

További infók 

JUDAS 6.

A Telep emeletén megnyitott, majd később a Dohány utcába költözött JUDAS ruha- és dizájnbolt a 6. születésnapját a Toldiban ünnepli meg február 11-én, a Tha Patkányz, Zsolaa, Zsigabá, LAU, Vatsanah, Reload és Bergi társaságában.

További infók 

Február 12., szombat

Baltazár barátai – jótékonysági koncert

Neves hazai művészek tartanak jótékonysági koncertet a Baltazár Színház javára a Budapest Music Centerben február 12-én. Az eseményen a 24 éve működő és értelmileg sérült színészekből álló színház társulata is színpadra lép majd, ahogy tőlük megszokhattuk: egy társadalmi csoport erejét megmutatva színvonalas előadások által. A jótékonysági koncerten többek közt hallhatjuk még Földes GábortHerczku ÁgnestKalló Zsoltot, Müller Péter Sziámit és sok más neves hazai zenészt, az előadást pedig Krizsó Szilvia vezeti majd.

További infók 

Teremtésre születve – 150 éves a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Mi a művészet? Mi szükség van rá? Kiből lesz (jó) művész? A legjobb helyszín, ahol ezekre a kérdésekre választ kaphatunk a művészképzés fellegvára, a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A frissen felújított épületet bejárva betekintést nyerhetünk az ott folyó munkába, megismerkedhetünk a képzőművészet múltjával és jelenével, és olyan műhelyekbe is bejuthatunk, ahova csak a szakavatottak tehetik be a lábukat.

Az Imagine Budapest sétája során kiderül, hogy miért jött létre lánykori nevén a Mintarajztanoda, hogyan kerül a homlokzatra Kupeczky János Raffaello mellé, miért másolták a műlapokat folyton a hallgatók, mit keres egy Velázquez-kép a folyosón, és hogyan került az épületbe Blaha Lujza élethű mása.

S ha mindez nem lenne elég, Szüts Miklós festőművész személyes történetein és élményein keresztül lesz még emlékezetesebb az élmény – ezúttal az ő visszaemlékezései fűszerezik meg a sétát.

További infók 

A nagy Harry Potter-vetélkedő

Február 12-én folytatódik a Három Szerb Kávéház nagy sikerű kvízestsorozat, melynek témája ezúttal a Harry Potter varázsvilága lesz. A kvízestre csapatban lehet jelentkezni a kávéház Facebook-oldalán.

További infók

Kétszer volt Budán FIFE-vásár

Február 12-én és 13-án újra FIFE (fiatal felnőttek)-vásárt rendeznek a Margit körúton található MANYI-ban. Bárki jelentkezhet eladónak, aki szeretne túladni már felesleges cuccain, de akár kézművesek is bátran jelentkezhetnek Bettina Nemnél.

További infók 

Február 13., vasárnap

Hobo 77 – Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben

Földes László Hobo előadóművész, a magyarországi blues egyik úttörője, aki idén ünnepli 77. születésnapját. A jeles alkalomból közönségével együtt február 13-án a Papp László Budapest Sportarénában ünnepel. Koncertjének címe Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben, amely a hamarosan megjelenő sok száz oldalas önéletrajzi könyvének és a benne lévő két albumnak is a névadója. A lemezek tematikája szorosan kötődik a könyvhöz, amely koncertjén is visszaköszön majd, s így bepillantást nyerhetünk életének olyan részeibe is, amiket eddig nem láthattunk. Együtt utazhatunk vele a korszakokon át, s együtt élhetjük át vele a pillanatokat, melyek meghatározóak voltak életében.

További infók 

WAMP – Télűző vásár

Tél végi akciókkal érkezik a WAMP dizájnvásár következő eseménye február 13-án, melyet egyben télűző alkalomnak is szánnak. A helyszín ismét a Bálna lesz, ahol kedvezményes áron szerezhetjük be az utolsó darabokat vagy a már régóta áhított kedvenceinket.

További infók 

Soharóza: Dalok a kamrából

Catwalk Concert Productions 2015-ben alakult meg, létrehozva a catwalk concert műfaját, mely a kórusszínház, az extrém divatbemutató és a koncert elegye. A Dalok a kamrából a Soharóza kórussal közös előadás, melynek ez a harmadik egész estés műsora. A kórus tagjai a karanténidőszak alatt megváltozott gasztronómiai szokásokról énekelnek, amit az absztrakt kosztümök, valamint a zene és a látvány egészítenek ki. Az előadásban közreműködik Mautner Zsófi gasztroblogger, valamint Fejérvári Gergely vezetésével borkóstolóval zárul az est. 

További infók 

Valentin-napi jótékonysági vásár az árva szánhúzókért

Ezúttal Valentin-nap alkalmából rendez jótékonysági vásárt az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány a Rottenbiller utcai Kutya Egy Hely állatbarát kávézóban. A szervezők munkáját alapítványos termékek vásárlásával és felajánlásokkal is támogathatjuk majd, de lesz tombola és kvíz is.

További infók 

Krúdy Irodalmi Szalon, vendégek: Szabó T. Anna és Balla Gergő

Krúdy Irodalmi Szalonban Vecsei H. Miklós beszélget írókkal, költőkkel, zenészekkel. Február 13-án Szabó T. Anna költő, műfordító, valamint Balla Gergő (Platon Karataev) lesznek a vendégei.

További infók 

Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök Családi Nap

Február 13-án újra családi napot szervez a Tudatos Vásárlók Egyesülete a TIT Stúdió Egyesület székházában. Az érdeklődők egy napon és helyszínen ismerhetik meg, miért klassz dolog a közösségi mezőgazdálkodás, és az ÖkoKörök is bemutatkoznak. Ezenfelül lesz magcsere, izgalmas előadások és gyerekprogramok, valamint érdekes beszélgetéssel is készülnek a szervezők, olyan vendégek részvételével, mint Tóth Andi (Háztartásom Hulladék Nélkül), Nagy Réka (Ökoanyu), dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos, valamint Molnár Klára (5 Elemes Étrend).  

További infók 

Február 14., hétfő

„Örök illúzióért törekvő lelkünk” – Irodalmi szerelmek X.

Február 14-én, a szerelmesek napján indul a Várkert Irodalom Aposztróf-sorozatának 2022-es évada, amikor ismét a közönség kedvencével készülnek: az irodalmi, beszélgetős programok sorában tizedik alkalommal rendezik meg az Irodalmi szerelmek estet. Ez minden alkalommal különleges esemény, ahol a magyar klasszikus és kortárs irodalmi élet nagyjai kicsit más oldalukról mutatkoznak be.

További infók 

Valentine's Day at SOLID

SOLID Budapestben olyan helyen ünnepelhetjük a Valentin-napot párunkkal, ahol a kandalló fénye és a barátságos hangulat mellé az éjszakai Budapest panorámája is társul, mindemellett különleges, 3 fogásból és a hozzájuk illő borpárokból álló menüvel is készülnek erre a napra. 

További infók

Valentin-nap a Matild Palotában

Az év legromantikusabb estéjét most egy igazán különleges helyszínen ünnepelhetjük meg. Budapest új ékszerdoboza, a Matild Palota lenyűgöző fogásokkal és érzéki koktélokkal készül Valentin-napra.

Michelin Guide által is ajánlott étterem, a Spago by Wolfgang Puck felejthetetlen vacsoraélménnyel és meglepetésprogrammal vár minket február 14-én. A The Duchessben, a Matild tetején megbúvó titokzatos luxusbárban pedig Budapest kápráztató fényei mellett kóstolhatjuk meg az izgalmas Valentin-napi koktélokat.
 
Spago hatfogásos vacsoramenüjét külön erre az alkalomra álmodta meg Szántó István vezető séf és csapata. A vacsorát a Szent Jakab-kagyló-ceviche nyitja, majd kacsamájterrine követi, kóstolhatunk misomázas fogasfilét, serpenyőben sült szarvasgerincet „vadas módra”, mindezeket pedig izgalmas borpárosítások és frissítő koktélok kísérik. A vacsorát a titokzatos érzékek desszertje zárja, mely garantáltan felejthetetlenné teszi a romantikus estét. (x)

További infók

Kikapcs!

A Pozsonyi úti Babkában néhány évvel ezelőtt annyira hangulatosra sikeredett egy nem várt áramszünet, hogy azóta Valentin-napon már hagyományosan áramtalanítanak, s csak gyertyák világítják meg az asztalokat, miközben a háttérben halk akusztikus zene maximalizálja a romantikát. Az estére a Babka szakácsai egyedi, 3 fogásos menüvel készülnek.

További infók

Páratlan Párosok, vendég: Pelsőczy Réka és Máté Gábor

Február 14-én folytatódik a Páratlan Párosok című beszélgetéssorozat a Babérliget Könyvesboltban. Ezúttal Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, valamint Pelsőczy Réka színész és rendező lesz Váradi Júlia vendége.

További infók

Február 15., kedd

Franciaaprósütemények-workshop

Az Édesem február 15-i workshopja elsősorban azoknak a kezdő sütirajongóknak szól, akik kihagynák a hagyományos piskóta részt, és szeretnének inkább egyből valami látványossal indítani. A résztvevők Márk Szonja vezetésével különleges változatokban készíthetik el a hagyományos madeleine-t, financier-t, cannelét és petit choux-t.

További infók

ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása

Az ANTICAMERA szóösszetétel azt a nyugtalanító gondolatot sűríti magába, miszerint mostanra szinte teljesen elfelejtettük, hogy mit is gondoltunk a telefonjainkkal és digitális fényképezőgépeinkkel dokumentált életünkön túli valóságról akkoriban, amikor még nem volt ilyen könnyű megörökíteni a mindennapjaink eseményeit. A műszaki eszközök fejlődése, a reprodukciós eljárások és az internet elterjedése révén mára a technikai kép vált a legfőbb kommunikációs eszközünkké, sőt a vizualitás voltaképpen alapjaiban határozza meg a gondolkodásunkat. A 21. századi képtúltelítettség időszakában a legfontosabb kérdéseink közé tartozik, hogy miben áll pontosan a képözön tudatra gyakorolt hatása, hogyan befolyásolnak minket érzelmileg és szellemileg a ránk zúduló képek, illetve miképpen alakítja a valóságról alkotott elképzeléseinket az a tény, hogy szinte egyfolytában kézközelben van valamelyik digitális kameránk.

Az ANTICAMERA kiállítás ezeket járja körül, méghozzá anélkül, hogy a kiállítótérben klasszikus értelemben vett fotográfiákat látnánk. David Claerbout és Ősz Gábor életművében a képek nem mint szöveges magyarázatot igénylő vagy azokat illusztráló, másodlagos eszközök jelennek meg, hanem az elméleti eszmecsere egy formájaként: képek által kommunikálnak arról, hogy (szerintük) mi a kép, mi a fotográfia. A Capa Központban látható, a képrögzítés filozófiai kérdésköreit érintő, meditatív alkotásaikban a mozgó-, az állókép és a néző egymáshoz viszonyított helyzetét értelmezik, azon keresztül pedig a valóság érzékelésének, rögzíthetőségének és alakíthatóságának aktuális problémáira keresik a lehetséges válaszokat.

További infók 

Február 16., szerda

Finn Filmnapok 2022

Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal, finnmagyar egyetemi projekttel érkezik a 11. Finn Filmnapok a Toldi moziba.

2022. február 16–20. között a magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását. A 15 nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Az eseménysorozat alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

További infók 

Egy este Szinyeivel – Múzeum+

2022-ben az első Múzeum+ programot február 16-án, szerda este rendezi a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított nyitvatartású, nagy sikerű programsorozatán idén szerdánként ismerkedhetünk meg a jó hangulatú eseményeken a két intézmény állandó gyűjteményeivel és időszaki tárlataival. A Múzeum+ estek fókuszában ezúttal azok a társadalom egészét foglalkoztató gondolatok állnak, amelyek meghatározzák mindennapi életünket is. Talán sosem volt még olyan fontos, mint manapság, hogy tiszteljük egymást és a világot, amelyben élünk, és tudatosítsuk magunkban, hogy a Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A természeti környezetünk iránt tanúsított felelős magatartás, a fenntarthatóság igénye átszövi a hétköznapjainkat, és az innovatív megoldások keresése a múzeumok életében, illetve a művészeti folyamatokban ugyanúgy felmutathatók, mint az élet más területein.

A február 16-i est programjának középpontjában az innováció és az újjászületés gondolatköre áll: számos újszerű gondolkodású alkotót köszönhetünk a magyar művészetnek, ahogy a műkincsek megóvásában is egyre korszerűbb restaurálási lehetőségek állnak múzeumunk rendelkezésére. A Múzeum+ programon a Szinyei-kiállításhoz kapcsolódóan Szinyei Merse Pál modernségét ismerhetjük meg a kurátori tárlatvezetések során, míg az állandó kiállításokban forradalmi művészcsoportokat mutatnak be.

További infók 

Címkék