Józsefváros új gyalogossétányán lesz árnyas kert, sakkasztal, párakapu és ivókút, de a tervek szerint még egy csőszházat is felépítenek a megújuló Déri Miksa utcán.

Még 2020-ban merült fel, hogy a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros utca és Fecske utca közötti szakaszán egy gyalogosbarát sétányt hozzanak létre, a tervezési folyamatba pedig a lakosságot és a környéken dolgozókat is bevonta a Józsefvárosi Önkormányzat. Voltak közösségi piknikek, workshopok, és egy oldal is készült arról, hogyan újul meg a Déri Miksa utca – ezáltal minden érdeklődő beleláthatott a folyamatokba. A PestBuda szúrta ki, hogy itt már 1-2 tervet is találunk, de emellett olyan hasznos információkat is, hogy mikor indul az építkezés, milyen egy élhető város és miért is jó a közösségi tervezés.

„Fontos szempont volt a tervezésnél az is, hogy egy olyan köztér jöjjön létre, amely a klímaváltozás hatásaira hosszútávú megoldásokat kínál. A csapadékvíz egy részét nem a csatornába vezetjük, hanem a zöldfelületekre, ezzel növelve a talaj vízháztartását, mely párologtatásával hűti a várost, és csökkenti az öntözés szükségét. A világos útburkolat kevésbé melegszik át nyáron, ezen kívül párakapu és ivókút is lesz majd az utcában, hogy a hőség elviselhetőbb legyen” – olvasható a tervek leírásában. 1360 négyzetméternyi új zöldfelület jön létre, 59 talajkapcsolatos fával és számtalan új növénnyel, de lesz MOL Bubi állomás, üveggyűjtő konténerek, és a felújítás után mindkét irányban lehet majd kerékpározni. A szemmel is látható munka várhatóan tavasszal indul.

Címkék