Az biztos, hogy idén is lesz Budapesti Építészeti Filmnapok, viszont ebben a furcsán működő, új világban viszonylag nehéz megjósolni, hogy a márciusi fesztivál a tavalyihoz hasonlóan idén is az online térbe költözik-e, vagy mindannyiunk örömére offline lesz, a Toldi moziban, bár a szervezők a hibrid formátumot sem vetették el. Akárhogy lesz is, a március 3. és 6. között megrendezendő 14. Budapesti Építészeti Filmnapok most is szuper filmekkel vár mindenkit, akit egy kicsit is érdekel az építészet, az urbanisztika és az, hogy világszerte milyen megoldásokkal lépnek fel a városlakók, hogy jobbá és élhetőbbé tegyék a környezetüket.

Pandémia, korrupció, klímaváltozás és klímaszorongás, egymásrautaltság vagy épp egyenlőtlenség – csak néhány olyan kulcsszó, melyek meghatározták az elmúlt éveinket. A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok szervezői Patrick Geddes skót várostervező jól ismert „Think global, act local” szlogenjéből kiindulva idén a globális cselekvés köré szervezik a fesztivált, és olyan, díjakkal is elismert filmeket hoznak el, amik gondolkodásra és cselekvésre ösztönöznek mindenkit, hiszen környezetünk formálása globális cselekvés.

A Kortárs Építészeti Központ által szervezett filmnapokon idén is remek példákat láthatunk arra, hogyan küzdenek meg az elemekkel a nagyvárosokban, mi történik a kiürülő falvakban, vagy épp hogyan lehet megvédeni a lerombolással fenyegetett építészeti értékeinket. De a kísérletező tervezői és társadalmi megoldások nyomán létrejövő új együttélési formákkal foglalkozó filmeket is láthatunk majd.

A Budapesti Építészeti Filmnapok célja, hogy körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon mindazoknak, akiket érdekel az épített környezetünk, legyenek akár építészek, akár filmkedvelők. Noha a részletes programra és a filmcímekre egy picit még várnunk kell, a március 3. és 6. közötti napokat érdemes már most bevésni a naptárunkba! 

Címkék