Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Nettó szörfélmény a Népszigeten – Kipróbáltuk a wakesurföt Budapesten

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2021. 08. 05. 16:45

Szóláth Szebasztián neve már jól ismert a vízi sportos világban, a fiatal sportoló ugyanis kétszeres wakeboardvilágbajnok. Jóllehet karrierjének egyes állomásai az óceánhoz kötik, a család közelsége, a hazai nyarak és az európai versenyek miatt itthon van a bázisa. Barátjával, Gulyás Mártonnal együtt pedig most a Népszigeti Szabadidő- és Vízisport Egyesület területén működő Ballast Surf Club keretében arra vállalkoztak, hogy megmutatják, mi a jó a wakesurfben.

Wakesurf, surf, wakeboard

Néhány éve kezdtek el speciális, egyedi kialakítású motoros hajókat gyártani, amelyek szörfözésre is alkalmas hullámokat generálnak, így alakult ki a wakesurf. 

A sport lényege, hogy a kezdeti ügyetlenkedés után fölállunk a szörfdeszkánkra, elengedjük a kötelet, ami húzott bennünket a hajó után, és mindenféle segítség nélkül siklunk a hajó keltette hullámokon. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A wakeboardtól eltérően nincs kötés a lábunkon, és jóval lassabban, 16 km/h-val haladunk. Alapvetően hamar szerezhetünk sikerélményt, és jóval szabadabbak lehetünk, közelebb érezhetjük magunkat a vízhez, miközben nettó szörfélményt kapunk, hiszen elmarad a hullámokra való várakozás, és ez a sport lényegesen kevésbé függ az időjárástól is.

Szóláth Szebasztián

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Gulyás Márton

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A wakesurf az úszáson kívül nem igényel különösebb előképzettséget, persze azért jó, ha van hozzá egy alap-állóképességünk és némi fogalmunk a sportolásról, ha pedig szörföztünk vagy snowboardoztunk már életünkben, akkor kifejezetten könnyen fogjuk ezt a sportot elsajátítani. Fontos tudni, hogy a wakesurfhöz használt hajók speciális kialakításúak, semmi esetre se kezdjük házi barkácsban motorcsónak után kötözni magunkat, mivel ez minimumélményhez és maximális balesetveszélyhez vezet.

Wakesurfélmény kezdőknek és haladóknak

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Nyugati pályaudvar, Göncz Árpád városközpont, Gyöngyösi utca, majd kis séta. Aztán mintha az egészet elvágták volna, kiérünk a Népszigetre, ahol két lebarnult, mosolygós srác vár bennünket egy fehér motorcsónakban. Hangszórók, szolid funky, persze mást is kérhetnénk, de pont passzol. Érezzük, hogy itt most a kőkemény sport és a várható vizes izgalmak mellett lazulás, szörfös nyugi is lesz.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A sportegyesület öltözője ugyan nem túl tágas, de tiszta, nem zökkent ki a frissen megszerzett hangulatból. Mivel a város „fölött” vagyunk, a Duna tisztának mondható, a szemben lévő oldalon, a nemrég nyitott szabadstrandból is látszik, hogy a vízminőségre nem nagyon lehet panasz.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Népszigettől gyorsan lezúzunk a Megyeri hídhoz, és már itt, ahogy a fehér hajón mezítláb ülünk a víz illatában, fújja a hajunkat a menetszél és szól a zene, úgy érezhetjük, hogy különleges élményt kaptunk, pedig a sport még el sem kezdődött! A fiúk közben vigyáznak a kajakosokra és a többi Dunán közlekedőre is, hiszen a wakesurfösök jelenléte arra is alkalmas, hogy egy kicsit összekösse a sokszor ellentétes igényekkel rendelkező és élményekre vágyó motorcsónakosokat és az evezőssportok kedvelőit.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Megyeri hidat, ahol wakesurfözni fogunk, nagyjából tíz perc ilyen élmény után érjük el, ez az utazás arra is elég, hogy a közvetlen, mosolygós oktatóval és a kapitánnyal összebarátkozzunk és teljesen kezdőként is inkább lelkesen, mint izgulva vessük magunkat a vízbe. 

Elsőre természetesen nem az a cél, hogy komoly trükköket hajtsunk végre, csak fent szeretnénk maradni a deszkán. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ehhez pedig néhány próbálkozás és egy bővebb magyarázat elegendő, a srácok velünk szurkolnak, amikor pedig megérezzük a hullámoknak azt az erejét, amivel a víz fölött maradunk és egyensúlyozni próbálunk a kötés nélküli deszkán, olyan szabadnak és erősnek érezzük magunkat, mintha nem is Budapesten, a város közvetlen közelében lennénk. A rövid, de nagyon intenzív sessionök után kezdők és profik számára egyaránt jólesik kimászni a hajóra, élvezni, ahogy a meleg nap fölszárítja a bőrünkről a langyos vizet, az intenzív munkában megfeszült izmaink pedig megpihennek.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Persze egy-két alkalom után még senki sem lesz profi, és lehet, hogy még a kötelet sem tudjuk elengedni, ettől azonban még pont olyan boldognak érezzük magunkat, mintha ez is sikerült volna. Persze ha erre a szintre szeretnénk eljutni, akkor ehhez is a legjobb helyen vagyunk, Szebasztián nagyon lelkesen adja át a tudását, a sportot kipróbálva pedig el tudjuk képzelni, milyen élvezetes lehet annyira megismerni a vizet és a hullámokat, amennyire a trükkök elsajátításához szükséges.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ha kedvet kaptunk a wakesurfözéshez, e-mailben vagy üzenetben tudunk időpontot foglalni. Az oktatás teljes időtartama kicsit több mint két óra (20 000 Ft), amiért egészen komplex élményt kapunk. A hajó amúgy tízszemélyes, ezért kisebb csapatépítő aktivitásnak (60 000 Ft) is tökéletes lehet ez a sport. Bárhogyan próbáljuk is ki a wakesurföt, mindenképpen szuper élmény lesz a Dunára nem egyszerű városi látványelemként tekinteni, hanem megérezni és használni a víz erejét.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Hasonló tartalmak

Admin mode