Szóláth Szebasztián neve már jól ismert a vízi sportos világban, a fiatal sportoló ugyanis kétszeres wakeboardvilágbajnok. Jóllehet karrierjének egyes állomásai az óceánhoz kötik, a család közelsége, a hazai nyarak és az európai versenyek miatt itthon van a bázisa. Barátjával, Gulyás Mártonnal együtt pedig most a Népszigeti Szabadidő- és Vízisport Egyesület területén működő Ballast Surf Club keretében arra vállalkoztak, hogy megmutatják, mi a jó a wakesurfben.

Wakesurf, surf, wakeboard

Néhány éve kezdtek el speciális, egyedi kialakítású motoros hajókat gyártani, amelyek szörfözésre is alkalmas hullámokat generálnak, így alakult ki a wakesurf. 

A sport lényege, hogy a kezdeti ügyetlenkedés után fölállunk a szörfdeszkánkra, elengedjük a kötelet, ami húzott bennünket a hajó után, és mindenféle segítség nélkül siklunk a hajó keltette hullámokon. 

A sport lényege, hogy a kezdeti ügyetlenkedés után fölállunk a szörfdeszkánkra, elengedjük a kötelet, ami húzott bennünket a hajó után, és mindenféle segítség nélkül siklunk a hajó keltette hullámokon. 

A wakeboardtól eltérően nincs kötés a lábunkon, és jóval lassabban, 16 km/h-val haladunk. Alapvetően hamar szerezhetünk sikerélményt, és jóval szabadabbak lehetünk, közelebb érezhetjük magunkat a vízhez, miközben nettó szörfélményt kapunk, hiszen elmarad a hullámokra való várakozás, és ez a sport lényegesen kevésbé függ az időjárástól is.

A wakesurf az úszáson kívül nem igényel különösebb előképzettséget, persze azért jó, ha van hozzá egy alap-állóképességünk és némi fogalmunk a sportolásról, ha pedig szörföztünk vagy snowboardoztunk már életünkben, akkor kifejezetten könnyen fogjuk ezt a sportot elsajátítani. Fontos tudni, hogy a wakesurfhöz használt hajók speciális kialakításúak, semmi esetre se kezdjük házi barkácsban motorcsónak után kötözni magunkat, mivel ez minimumélményhez és maximális balesetveszélyhez vezet.

Wakesurfélmény kezdőknek és haladóknak

Nyugati pályaudvar, Göncz Árpád városközpont, Gyöngyösi utca, majd kis séta. Aztán mintha az egészet elvágták volna, kiérünk a Népszigetre, ahol két lebarnult, mosolygós srác vár bennünket egy fehér motorcsónakban. Hangszórók, szolid funky, persze mást is kérhetnénk, de pont passzol. Érezzük, hogy itt most a kőkemény sport és a várható vizes izgalmak mellett lazulás, szörfös nyugi is lesz.

A sportegyesület öltözője ugyan nem túl tágas, de tiszta, nem zökkent ki a frissen megszerzett hangulatból. Mivel a város „fölött” vagyunk, a Duna tisztának mondható, a szemben lévő oldalon, a nemrég nyitott szabadstrandból is látszik, hogy a vízminőségre nem nagyon lehet panasz.

A Népszigettől gyorsan lezúzunk a Megyeri hídhoz, és már itt, ahogy a fehér hajón mezítláb ülünk a víz illatában, fújja a hajunkat a menetszél és szól a zene, úgy érezhetjük, hogy különleges élményt kaptunk, pedig a sport még el sem kezdődött! A fiúk közben vigyáznak a kajakosokra és a többi Dunán közlekedőre is, hiszen a wakesurfösök jelenléte arra is alkalmas, hogy egy kicsit összekösse a sokszor ellentétes igényekkel rendelkező és élményekre vágyó motorcsónakosokat és az evezőssportok kedvelőit.

A Megyeri hidat, ahol wakesurfözni fogunk, nagyjából tíz perc ilyen élmény után érjük el, ez az utazás arra is elég, hogy a közvetlen, mosolygós oktatóval és a kapitánnyal összebarátkozzunk és teljesen kezdőként is inkább lelkesen, mint izgulva vessük magunkat a vízbe. 

Elsőre természetesen nem az a cél, hogy komoly trükköket hajtsunk végre, csak fent szeretnénk maradni a deszkán. 

Elsőre természetesen nem az a cél, hogy komoly trükköket hajtsunk végre, csak fent szeretnénk maradni a deszkán. 

Ehhez pedig néhány próbálkozás és egy bővebb magyarázat elegendő, a srácok velünk szurkolnak, amikor pedig megérezzük a hullámoknak azt az erejét, amivel a víz fölött maradunk és egyensúlyozni próbálunk a kötés nélküli deszkán, olyan szabadnak és erősnek érezzük magunkat, mintha nem is Budapesten, a város közvetlen közelében lennénk. A rövid, de nagyon intenzív sessionök után kezdők és profik számára egyaránt jólesik kimászni a hajóra, élvezni, ahogy a meleg nap fölszárítja a bőrünkről a langyos vizet, az intenzív munkában megfeszült izmaink pedig megpihennek.

Persze egy-két alkalom után még senki sem lesz profi, és lehet, hogy még a kötelet sem tudjuk elengedni, ettől azonban még pont olyan boldognak érezzük magunkat, mintha ez is sikerült volna. Persze ha erre a szintre szeretnénk eljutni, akkor ehhez is a legjobb helyen vagyunk, Szebasztián nagyon lelkesen adja át a tudását, a sportot kipróbálva pedig el tudjuk képzelni, milyen élvezetes lehet annyira megismerni a vizet és a hullámokat, amennyire a trükkök elsajátításához szükséges.

Ha kedvet kaptunk a wakesurfözéshez, e-mailben vagy üzenetben tudunk időpontot foglalni. Az oktatás teljes időtartama kicsit több mint két óra (20 000 Ft), amiért egészen komplex élményt kapunk. A hajó amúgy tízszemélyes, ezért kisebb csapatépítő aktivitásnak (60 000 Ft) is tökéletes lehet ez a sport. Bárhogyan próbáljuk is ki a wakesurföt, mindenképpen szuper élmény lesz a Dunára nem egyszerű városi látványelemként tekinteni, hanem megérezni és használni a víz erejét.

Címkék

Elérhetőségek

Ballast Surf Club 1138 Budapest, Népsziget út 1–3. Facebook-oldal Weboldal