Júliusban, még teraszos időben érkezett meg a DiVino legújabb franchise-borbárja a XI. kerület legizgalmasabb részére. A Bartók, a Bercsényi utca és a Gárdonyi tér kellemes háromszögében találjuk a klassz ebédmenüvel, saját szeparéval, kuckózósabb galériával hívogató helyet. A hangulat oldott, fröccsözni, alkoholmentes koktélra és gin-tonikra is beugorhatunk, de természetesen aki komolyabb vörösre, szép champagne-ra vágyna, az is megtalálja a számításait.

A villamosról már látszik a jól ismert DiVino cégér, pontosan a sarki B32 Galéria mellé érkezünk ezen a hidegebb novemberi koraesetén. Ez hivatalosan a Bercsényi utcához tartozik, karnyújtásnyira van csak a Hadik, egy zebra választja el a Kelettől, talán még a Bélára is rálátni. Ez a „körbevett” pozíció máshol lehet, hogy kedvezőtlen lenne, de a TimeOut magazin által is a világ legmenőbb környékei közé sorolt Bartók Béla Boulevardon inkább egy óriási előny. Itt vagyunk a sűrűjében, ráadásul egy tematikus bárban, ahol ugyan senki sem maradhat étlen vagy szomjan, de mégis a bor az elsődleges liebling. 

A DiVino Bartók üzemeltetése mögött sokéves gasztronómiai és borkereskedelmi múlt áll, ami meg is látszik mind a szimpatikus hozzáálláson, mind azon, hogy nem kapkodnak, inkább megfontoltan haladnak a céljaik felé. Hosszú távra terveznek, szeretnék megnyerni a környék borkedvelőit, azokat, akik munka után barátokkal lazítanának, vagy akik hosszabbra nyújtanák az estét. Demokratikusan képzelik el a szortimentet is, ezért a borhangsúly mellett helyet kapnak a spiritek, a belőlük készült long drinkek, az alkoholmentes koktélok, a borkultúrához szervesen kötődő különleges sörök is. Elvégre kár lenne elveszíteni egy klassz társaságot azért, mert vannak közöttük, akik nem csak a borra lőnének. 

Enteriőrben inkább a gasztrobáros vonalon mozognak, sok a faanyag és a fém is, amivel ügyesen kommunikálják magukról, hogy élére vasalt megoldásokból itt nem sokat találunk. A fesztelenség fontos alkotóelem, ez pedig rokonszenves, ha borkultúráról beszélünk. Kóstolókra, borászok, juniborászok társaságára is számíthatunk náluk: szerencsés véletlen például, hogy Rókusfalvy Palkó éppen a házban lakik. Persze gyakran tér be a DiVino Bartókba

Akár ebédre is vendégül látnak, minden hétköznap 12:00-15:00 óráig. Háromféle előétel, három főétel és két desszert közül állíthatjuk össze az ideális ebédünket, 2200 és 2500 forintért, ami ár-érték arányosan igen kedvező. Szezonális, sokszor regionális alapanyagokkal készítik nemzetközi bisztróételeiket, amik sosem öncélú vállalások, sokkal inkább közönségkedvencek, amikkel könnyedén azonosulhatunk. Vegyük például a minestrone-padlizsán parmigiana-almás rétestriót, a szarvasgombás brie sajt pirítóssal-tejszínes cukkinifőzeléket bugyantott tojással és a desszertként kínált vaníliás rizskoch hármasát. 

Arra az esetre, ha az esti koccintás mellé jönne meg az étvágy, sajttálat, sonkatálat, olívabogyókat és melléjük fogyasztott házi kenyeret is rendelhetünk a kifinomult italok és jó sztorik mellé. 

Ha egy kicsit szeparáltabban foglalnánk helyet a barátokkal, vagy a kedvessel, akkor a kis galériát ajánljuk, ha többen érkeznénk és a tágas tér vonzóbb, akkor lefelé haladva további hangulatos asztaloknál időzhetünk.

Ahogy borkóstolókban, borászokkal töltött estékben sincs hiány, úgy egyéb tematikus programokkal is készülnek, amikről mindig időben szólnak a DiVinóban és a közösségi oldalaikon is. A behúzódós bározós idők szezonja ugyan most van, de a jó időre óriási terasszal készülnek, kibővítve a 2021-es placcot. És ki ne szeretné illatos fröccsöket, gyöngyöző proseccókat, fűszeres gin-tonikokat kortyolva egy XI. kerületi DiVino teraszán élvezni a tavaszt? 

Címkék

Elérhetőségek

DiVino Bartók 1114 Budapest, Bartók Béla út 32. Facebook-oldal