A Illúziók Múzeumát két horvát embernek köszönhetjük, az ő fejükből pattant ki az idea. Ma már több mint 50 nagyvárosban található ilyen múzeum, december 1-jével pedig végre Budapest is feliratkozott abba az illusztris névsorba, amelyben többek között olyan világvárosokat találni, mint New York, Sanghaj, Dubaj vagy Párizs. A hivatalos nyitónap előtt volt lehetőségünk arra, hogy megnézzük és kipróbáljuk, mit is tud az Illúziók Múzeuma. Csupa trükk és érzéki meg optikai csalódás vár a falakon belül, na meg az az egyre állandósuló érzés, hogy amit látsz, azt valójában nem látod, csak az agyad űz tréfát a szemeiddel.

Sosem fogom elfelejteni azt, amikor egyszer a Csodák Palotájában jártam, és azt láttam, hogy a gyermekeiket elkísérő felnőttek legalább annyira élvezik a kiállítást, mint a gyerekek, sőt volt olyan anyuka meg apuka is, aki talán még jobban bírta az egészet, mint a csemetéje. Nos, a most megnyitott Illúziók Múzeuma elsősorban ezeket a játékos kedvű, trükkökre és illúzióra nyitott felnőtteket célozza meg – mondhatni: ez a felnőtteknek szóló Csodák Palotája –, miközben a gyerekek is nagyon élvezni fogják a káprázatot, amit az installációk okoznak. 

Ki itt belépsz, hagyj fel annak reményével, hogy amit látsz, az pontosan úgy is van, ahogy látod. Mert biztos, hogy nem úgy van, de pont ez a lényege az Illúziók Múzeumának: a trükközés és az optikai csalódás. De mielőtt belépsz, két dolgot jó, ha tudsz – különben nem léphetsz be. Az egyik fontos kikötés, hogy alkoholt – vagy bármilyen más tudatmódosítót – tilos a látogatás előtt fogyasztani, különben olyan érzékcsalódásban lehet részed a múzeum egyes pontjain, hogy nem úszod meg rosszullét vagy ájulás nélkül. A másik kikötés pedig az – ez elsősorban a nőkre vonatkozik –, hogy szigorúan lapos talpú cipőben szabad érkezni, vagy hozni kell váltócipőt, mert bizonyos installációk csak abban próbálhatók ki. 

Az Illúziók Múzeumának ötlete két horvát építész fejéből pattant ki még 2015-ben, és valószínűleg ez a franchise terjedhet a világon a leggyorsabban, mert az elmúlt 6 év alatt több mint 50 nagyvárosban nyitottak kiállítóhelyet, a legújabb épp nálunk, Budapesten nyílt meg. A Deák tér közvetlen közelében található Illúziók Múzeuma azon a koncepción alapul, hogy mind a szemünk, mind az agyunk tökéletlen, ezért nagyon könnyű őket becsapni. Itt pedig be is csapják őket folyamatosan, ettől válik az egész nagyon szórakoztatóvá. 

Az Illúziók Múzeuma (hétfő kivételével, amikor szünnap van) mindennap délelőtt 10-kor nyit és este 7-kor zár, pénteken és szombaton pedig egy órával tovább, este 8-ig tartanak nyitva. Önálló programnak is nagyon remek az Illúziók Múzeuma, akár egyedül is, bár érdemes minimum ketten menni, hisz az élményt jó megosztani, na meg fotózhatjuk is egymást, de a legjobb nagyobb társasággal vagy családostul menni. A buli előtti hangulat megalapozására is tökéletes, mert felszökik az emberben az adrenalinszint, és virgonc gyermekké válik, amint végigmegy a múzeum installációin. Szülinapra és csapatépítésre is alkalmas a helyszín. 

Még nem esett szó az egyes installációkról, hogy mi minden csapja be az érzékelésünket az Illúziók Múzeumában, de erről nem ejtenénk túl sok szót, mert a meglepetés ereje óriási. Mi is úgy mentünk oda, hogy a hely nevén kívül mást nem tudtunk róla, és így, hogy nem tudtuk, mi vár ránk, tökéletesen működött a dolog. Annyit azonban elárulunk, hogy lesz 1-2 olyan installáció, amivel a neten már akár találkozhattatok is, de azért más a monitoron nézni, mint nagyban és élőben, a kiállítás jó része pedig csupa újdonság. Van olyan szoba, amiben egyikünk óriásnak, a másikunk pedig törpének látszik, van fejjel lefelé fordított helyiség is, a legdurvább pedig az alagút, ami olyan hatást kelt, mintha az egész, velünk együtt, megállás nélkül mozogna-forogna. Embert próbáló feladat végigmenni rajta. Akárcsak maga a múzeum, amit inkább egy extrém játszóháznak neveznénk, ahol, miután végzett az ember, legszívesebben újrakezdené a menetet az elejéről. Mi többször is újrakezdtük. 

Címkék

Elérhetőségek

Illúziók Múzeuma 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 3. Facebook-oldal Weboldal