2001. december 1-én nyitotta meg kapuit a Nemzeti Táncszínház. Az elmúlt két évtizedben több mint 7000 előadáson vannak túl, mely közel másfél millió nézőt vonzott, akik a nagy társulatok kiforrott előadásaitól kezdve a kísérletező, feltörekvő táncművészek első színpadi produkcióiig széles palettáról válogathattak. A húszéves fennállás apropóján nem csupán kiemelt előadások várják a közönséget, hanem jubileumi könyv, televíziós filmpremier, épületbejárás, kulisszatitkok, szakmai díj és sok más meglepetés készül a születésnapra.

A magyar táncművészet két évtizedét egy egész évadon át ünnepli a Táncszínház, a jubileumi események alkalmával szinte mindenki szerephez jut, aki 2001. december elseje óta részese a Nemzeti Táncszínház életének. Az ünneplés december elsején, az alapítás szimbolikus napján indul, így ezen a napon lehet majd elsőként kézben tartani a Nemzeti Táncszínház jubileumi művészeti albumát. A kiadvány önmagában művészeti termék, amit a műfaj, azaz a táncművészet előtti méltó tisztelgésnek szántak a készítők, csodálatos fotóanyagokkal, érdekes interjúkkal, ismertetőkkel fűszerezve.

Ezen a napon nem csupán a nyomtatott, de a mozgóképes kordokumentumok sora is bővül: A tánc nyelvén beszélünk címmel, elsőként kerül sugárzásra az M5 televíziós csatornán az a dokumentumfilm, amely a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. A dokumentumfilm a televíziós premier után a Nemzeti Táncszínházban is rendszeresen látható lesz az évfordulós évad idején: a filmvetítés mellett kulisszajáráson is részt vehet majd a közönség a Millenárison lévő gyönyörű épületben, egy-egy neves táncművész kíséretében.

A Nemzeti Táncszínház természetesen nem marad ünnepi előadás nélkül, hovatovább nem is egy, hanem havi egy NTSZ 20-program kerül műsorra. Ezeken az estéken több társulat lép majd egymás után színpadra, és olyan előadásokat láthat majd a közönség, amelyek kapcsolódnak az intézményhez, hozzájárultak annak sikeréhez. Így jön majd létre például a Táncra fel!, az Össztánc, a Mindenünk a tánc, a Szabad egy táncra és a Let’s Dance című program, amelyeket ebben a formájukban csak egy este láthat majd a közönség.

A nagyközönség számára készülő és futó, egészen 2022. áprilisig tartó programsorozat mellett a Nemzeti Táncszínház vezetése külön figyelmet fordít mindazokra, akik részesei a hazai táncszakmai közösségnek. A december elsején a sajtótájékoztatón kerül átadásra elsőként az a két szakmai díj, amit a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter a húszéves évfordulóra szánt és alapított. A Táncszínházért Nagydíjat a színházért folytatott munka elismeréseként kapja majd egy arra érdemes szakember, míg a Táncszínházért Társulati Díjat a kollégák szavazatai alapján az intézmény három munkatársa veheti át.

Nem csak egy nap, nem csak egy esemény. Hat hónap, sok-sok különleges élmény. Ez az NTSZ 20, ami mindent összevetve nem csupán egy rangos hazai intézmény, hanem a teljes hazai táncművészet ünnepségsorozata lesz – a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

Az NTSZ 20 soron következő programjairól ide kattintva találtok további infókat.

Címkék