A Gellért-hegy az egyik legkedveltebb turista-, találka- és pihenőhelyszín, de az utóbbi években már olyannyira sok az ember és a turistabusz, hogy a hegyre és a Citadellához felvezető utcák nem bírják a terhelést. A zaj-, lég- és környezetszennyezés csökkentésére megoldása lehet a Tabánból induló, Gellért-hegyre vezető sikló terve, ami megkapta a környezetvédelmi engedélyt, így most már biztosan megépülhet.

A beruházás célja a városrész élhetőségének és levegőminőségének javítása, valamint az utak terhelésének csökkentése. Ahogy a Népszava is megírta, a környezetvédelmi engedéllyel szemben nem támasztott ellenvetést sem a fővárosi, sem az I. kerületi önkormányzat, de a katasztrófavédelem, az örökségvédelmi és természetvédelmi hatóság, valamint a területért felelős Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága sem.
 
A sikló bejárata a Rác fürdő mellől nyílik majd, és egészen az Orom utcáig, egy 100 méteres szakaszon a föld alatt közlekedne, majd ezután egy 4,5 méter magasban megépülő pályán haladna a Citadella sétánynál megépülő fogadóállomásig. A döntéshozók hozzátették, hogy a felső állomás épülete illeszkedik majd a „táji háttér színvilágához és anyagaihoz”.

Címkék