A Hunyadi téri vásárcsarnok több mint 120 éve a terézvárosi piaci élet központja, mely tavaly végre elnyerte méltó pompáját, ugyanis hosszú évtizedek elhanyagoltsága után kívül teljesen felújították, most pedig a vásárcsarnok 9253 négyzetméteres belső terei is megújulhatnak.

A világörökségi területen álló védett műemléki épület 1897-ben Czigler Győző tervei alapján épült, ám állapota egyre romlott, szerencsére az elmúlt időszakban sorra újulnak meg a fővárost behálózó vásárcsarnokok, gondoljunk például a Hold utcai vagy a Klauzál téri piacra. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a Hunyadi téri csarnokot az eredeti tervek alapján újíttatta fel az önkormányzat. Restaurálták, sőt az eredetivel megegyező módon gyártatták le a fa és fém nyílászárókat, valamint a hiányos homlokzati díszeket is pótolták. Így újra ökör- és sertésfejek, szatírok, oroszlánok és más izgalmas figurák kémlelik szenvtelenül a piacozókat.

A PestBuda beszámolója szerint hamarosan a belső tereket is felújítják, a kiviteli tervek elkészítését az Archikon Építészeti Tervező-Szervező Kft. végzi. Megújulhatnak a tartószerkezetek, a födémek, a gépészeti és az elektromos hálózat, valamint az örökségvédelmi igényekhez igazodik majd a belsőépítészeti tervezés is.

Címkék