Németh Áron neve már ismerős lehet azoknak, akik szeretnek jókat enni Budapeten. A Kenyérlelke Fesztivál egyik fő szervezője, aki korábban hat évig dolgozott a Bortársaságnál, most Ürömön nyitott delikátüzletet, ahol mintegy 200-féle, kiváló minőségű termék közül választhatunk, és reggelink közben gyönyörködhetünk a környező hegyek vonulataiban.

Akik szeretik az ilyen őszinte ízeket, már korábban is ismerhették Németh Áront, hiszen az idén hetedik alkalommal megrendezett Kenyérlelke Fesztivál egyik fő szervezője, előtte pedig a Bortársaságnál dolgozott, de a Szigeten és más fesztiválokon is tevékenykedett rendezvényszervezőként. Egyébként pedig tipikusan az az ember, aki ha bárhova megérkezik, megjön a hangulat is.

A Határkő Delikát helyszínét környékbeliként, kutyasétáltatás közben látta meg, és azonnal beleszeretett, majd meglehetős eltökéltséggel és a rá jellemző nyitottsággal neki is látott annak, hogy megszerezze és felújítsa a korábban kisboltként üzemelő, de évek óta üresen álló épületet. A helyszín amúgy tipikusan olyan, ahova kiszaladunk az otthonunkból, ha valami finomságra vágyunk. Az üzlet családi házak között helyezkedik el, hatalmas ablakából látszanak a környékbeli hegyek, így adta magát az ötlet, hogy a természetet egy jó kávé mellett, finom reggeli társaságában helyből lehessen csodálni.

De legyen vásárlás vagy reggeli, Áron mindenhez nagy szeretettel és igényességgel választotta ki a termékeket, tipikusan az az ember, aki a vevőtől a beszállítón át az alkalmazottig mindenkit jól ismer, aki betér a boltjába. Követi a Kenyérlelkén is alkalmazott elveket, őszintén, jó minőségű árut ad, aminek biztos a hátterében, bízik a termelőjében, és amit maga is szívesen fogyaszt. Utóbbit szó szerint kell értenünk, ugyanis Áron olyan komolyan veszi minőségellenőri szerepét, hogy a májusi nyitás óta nyolc kilót hízott a nagy kóstolgatásban.

Ottjártunkkor is valósággal darálta, hogy melyik termelőt honnan ismeri, miért szereti és miért őt választotta, egy ponton nekünk kell megállítani, olyannyira lelkes. A kenyér (fehér és félbarna: 950 Ft/db) és a pékáru Szabadfi Szabolcstól érkezik, az ismeretség nem új keletű, a Kenyérlelkére nyúlik vissza. A Püski Manufaktúra kolbászai (vékony kolbász: 4500 Ft/kg, vastag 5400: Ft/kg) szintén itt kerültek Áron látóterébe. Szabi pék ajánlotta a Csíz Sajtműhelyt, a baracskaiak egyébként idén két kategóriában is díjat nyertek az International Cheese Awardson (füstölt parenyica: 1650 Ft/db, baracskai érlelt sajt: 1650 Ft/db). A Pomodorini ízletes, San Marzano paradicsomból készülő szószát (2100 Ft) Áron egy másik delikáteszüzletben látta meg, és úgy vette föl a kapcsolatot a készítőkkel.

Az alkoholos italokról szerzett tudás és az ismeretségek a korábbi munkahelyén töltött időre nyúlnak vissza, Áron egyik jelenlegi kedvence a Radovinban kapható Pasqua Prosecco, emellett az Ugar Brewery, a Balkezes Sörfőzde és a Fóti Kézműves Sörfőzde italait kóstolhatjuk meg. De akad itt Cloud9 fagyi, Fajszi paprika, Pesto Guseo, Dér Juice, Hester’s Life granola és számtalan egyéb finomság is. A termékek alapvetően hazaiak, egy-két kivételtől eltekintve, például az olívaolaj, a pezsgők és a vodka érkeznek külföldről, részben a helyi adottságok miatt is.

Mindenből kérhetünk elvitelre, de ha beleszerettünk a tájba és inkább helyben fogyasztanánk, akkor arra is van lehetőség. Reggelinkhez Szabadfi Szabi készíti a péksütiket (például vajas kifli: 160 Ft/db), amiket a hamarosan érkező kemencében nemsokára helyben sütnek készre, és szép választékot találunk a közeli Budakalászon készülő Falukrém kencékből, a vargányástól (7500 Ft/kg) a tormás csülkösön (5400 Ft/kg) át az avokádósig (7800 Ft/kg) mindenféle ízt találunk az ürömiek kedvencéből, amiket friss bagettel (550 Ft) mártogathatunk ki. Kávénkat a siófoki Café Marannak (eszpresszó: 490 Ft, latte: 750 Ft) köszönhetjük, a tejtermékeket pedig a Hétforrás Birtok szolgáltatja.

Az eddig is éppen eléggé szívélyes szolgáltatások hamarosan tovább alakulnak, hiszen nemsokára ízletes szendvicseket is kóstolhatunk, jövőre pedig terasz is nő majd az épület elé, ahonnan még zavartalanabbul élvezhetjük a kilátást. Mi pedig, ha ide nem is költözünk, biztos, hogy beugrunk majd, hogy megnézzük, hova fejlődtek, mert szeretjük az olyan helyeket, ahol a tulajdonos őszinte és baráti kapcsolatot tud kialakítani a beszállítókkal, boltjában pedig úgy tudja elmondani, hogy a visszajáró vevői mikor érkeznek és mit fognak rendelni, mintha nagy családként etetné egy közösség tagjait.

Címkék

Elérhetőségek

Határkő Delikát 2096 Üröm, József Nádor utca 1. Facebook-oldal