A reklámfotózás megújítója, fényképezőgépes feminista, a konvenciókra fittyet hányó fotós – mindhárom jellemzés pontosan illik a kanadai származású Margaret Watkinsra (1884–1969), akinek életművét bemutató kiállítás nyílt a Mai Manó Házban, Fekete fény címmel. Az idei Fotóhónap húzóeseménye október 13-án nyílt meg, és az összesen 120 fotográfiát bemutató kiállítás 2022. január 16-ig tart nyitva. Egy fényképezőgép is a tárlat részét képezi, egy muzeális darab, amilyennel Margaret Watkins is dolgozott.

Manapság készíteni 120 fotót nem különösebben nagy kunszt, akár pár perc alatt megvagyunk a teljes pakkal, pláne ha van a kezünk ügyében egy okostelefon – az meg van mindig. Persze a képek minősége eléggé hullámzó lesz, mert a gyorsan kitermelt nagy mennyiség bizony a minőség rovására megy. Margaret Watkins 120 képével kapcsolatban viszont ez a probléma nem áll fenn, egyfelől mert nem egy pár perces kattintáscunami, hanem egy élet munkájának eredményei a fotók, másfelől pedig a kanadai fotográfus nem (csak úgy) az Instára dolgozott, hanem olyan szeme volt, mint csak keveseknek. Biztosan jóval több képet készített hosszú élete során, mint 120, viszont nem véletlen, hogy a Fotóhónap 2021 Mai Manóban megnyitott kiállításán pont ez a 120 kép szerepel: Watkins teljes munkásságát lefedik. 

Margaret Watkins nem sokkal a halála előtt egy lezárt dobozban nyújtotta át a munkáit Joseph Mulhollandnek, aki a szomszédja és végrendeletének végrehajtója is volt egyben. Ekkor már több évtizede Glasgow-ban élt, és addigra már mint fotóst jórészt elfelejtették. A dobozba került válogatott munkák révén viszont ismét a reflektorfénybe került az 1920–30-as évek népszerű és ismert fotóművésze, ami azóta is így van. A hagyatékban maradt képekből világszerte több egyéni kiállítást is szerveztek, nagy sikerrel, így Margaret Watkins végre elfoglalhatta méltó helyét a fotóművészet nagyjai között. A Mai Manóban 2022. január 16-ig látható 120 kép 1914 és 1939 között készült, és bár vannak köztük reklámfotók meg azokhoz készített előtanulmányok is, a képek nagy része nem ilyen céllal született meg.

Margaret Watkins Kanadában látta meg a napvilágot, a korai képein az akkori Észak-Amerika látható: utcarészletek, épületek, hidak, hétköznapi emberek. A 20-as évek végén költözött át Glasgow-ba – édesanyja skót származású volt –, és onnantól kezdve sokat utazgatott, Franciaországban és pláne a Szovjetunióban rengeteg fotót készített, utóbbiak közül egészen sok látható a Fekete fény című kiállításon is. De készített sok tárgyfotót, csendéletet, portrét és aktot is, ezek közül is jó pár kint van a Mai Manó termeinek falain. Watkins sok mindennel foglalkozott, a fotózás mellett írt verseket, énekelt, és a feminizmus kérdése is érdekelte. Az pedig már a kiállításból derül ki, hogy tervezett szőnyeget és padlókárpitot is, méghozzá úgy, hogy egyes fotóit vagy azok egy-egy részletét sokszorozta meg, hogy így egy mintát kapjon belőlük.

Margaret Watkins fotói különös hangulatot árasztanak. Több képe olyan, mintha nem is fotó lenne, hanem fekete-fehér festmény vagy grafika. A fény jó barátja volt, tudta, hogy játsszon vele. Előszeretettel fotózott tükröket, vizet vagy vízközeli dolgokat. Bár a reklámfotózás megújítójának tartják, mert másképp fotózott tárgyakat, mint előtte mások, mégsem azokra érdemes figyelni a kiállításon, hanem a csendéletfotóira, amiket a konyhában (például elmosatlan edények, evőeszközök és tányérok a csapban) vagy a fürdőszobában készített. Azokon kelnek életre csak igazán a tárgyak. Pedig minimalista kompozíció mind, alig pár „szereplővel”.

Nemcsak egyszerűen mint kimagaslóan jó fotós maradt fenn Margaret Watkins neve, hanem azért is, mert a független, alkotó-teremtő és önmagát egy életen át eltartó nő mítoszát erősítette meg. A konvenciókra fittyet hányt, sosem ment férjhez, a női princípiumnak egyetlen pontját sem teljesítette. Egyedülálló és sikeres nő volt egész életében. Margaret Watkins emiatt is szolgált nők ezreinek inspirációul, és nem csak fotóinak különleges szépsége meg eredetisége okán.

Címkék