Október 7. és 13. között számos izgalmas programot válogattunk nektek össze, így ezen a héten biztosan nem fogtok unatkozni. Ősszel sem kell lemondani a vizes programokról, hiszen a Magyar Fürdőkultúra Napja alkalmából vezetett sétákon más szemszögből ismerhetitek meg közelebbről a főváros gyógyfürdőit, köztük a régóta zárva tartó Király Gyógyfürdőt is. A Szemrevaló Filmfesztiválon olyan filmeket nézhettek, amelyek arra reflektálnak milyen nehéz megtalálni a helyünket egy közösségben, ezenkívül szerelemről, családról, barátságról, szomszédságról szóló művészfilmeket is élvezhetünk a mozivászon előtt. Ha nem szeretnétek lemaradni a Middlemist Red idei egyetlen budapesti klubkoncertjéről, akkor pénteken az Akváriumban a helyetek. Sok más kikapcsolódási lehetőséget is rejt a hét, például magatokba szívhatjátok a kultúrát Jordán Tamás önálló estjén, a Liszt Ünnepen, vagy akár az Art Marketen.

Október 7., csütörtök

Szemrevaló Filmfesztivál 2021

A német nyelvű filmek fesztiválját, a Szemrevalót 2021-ben tizedik alkalommal szervezi meg közösen a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet. Az idei filmek közül több is legszorosabb kapcsolatainkról mesél: szerelemről (Én vagyok a te emberedHableányIrány Moszkva!), családról (HugocskámLány a Tűparkból), barátságról (Fabian, Arthur & Claire) és szomszédságról (Saját lifttel a pokolba). Ám több olyan filmet is bemutatnak a Művész Art Moziban, melyek arra reflektálnak, milyen nehéz megtalálni a helyünket egy közösségben, a társadalomban (IdegenHochwaldA tanár) és mekkora erőre van szükségünk, ha a szó legszorosabb értelmében harcolnunk kell egy igazságosabb társadalomért (Dear Future Children).

További infók 

Art Market Budapest 2021

Az Art Market Budapest október 7. és 10. között 11. alkalommal látja vendégül Budapesten a kortárs művészet iránt érdeklődő hazai és nemzetközi közönséget. Idén (rendhagyó módon) nem a Millenáris, hanem a Bálna Budapest ad majd otthont a rendezvénynek. Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására most közel 30 országból mintegy 120 kiállítót lát vendégül a 7000 négyzetméteres kiállítási területen, ahol több mint 500 művész több ezer alkotását tekinthetjük és vásárolhatjuk meg. Izgalmas kísérőprogramok is színesítik a művészeti kavalkádot, ugyanis a Bálna Budapest ad helyet – Art Photo Budapest néven – Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciának, illetve a New Visegrad Photography fotó- és a 360 Design Budapest dizájnkiállításnak is. (x)

További infók 

6. Godot Art Fair

150 művész 1500 műalkotásából válogathatunk a Godot Art Fair művészeti kiállítás és vásáron, ahol az év legtehetségesebb fiatal művészei gerillaáron értékesítik alkotásaikat. Október 6. és 17. között a Godot Kortárs Művészeti Intézet hatalmas magánmúzeumában olyan országszerte ismert művészek is képviseltetik magukat, mint Bukta ImredrMáriásfeLugossy LászlóGaál JózsefFehér LászlóNagy KrisztaNádler István vagy Vojnich Erzsébet.

További infók 

Mayberian Sanskülotts, Barkóczi Noémi, Aze (AT)

Mayberian Sanskülotts zenekar elmúlt 10 évét összefoglaló Rekult I. és Rekult II. albumok első alkalommal az A38 Hajón hangoznak el a zenekar dupla lemezbemutató estéjén, október 7-én. Az este folyamán lesznek meglepetések, vendégek, fizikai kiadványok és új mörcs is.

Jó ideig csend volt Barkóczi Noémi körül, aki öt évvel ezelőtt jelentette meg első nagylemezét Nem vagyok itt címmel. Az egyedi hangvételű dalairól ismert énekes-dalszerző az utóbbi években látványosan a háttérbe vonult, idén azonban új nagylemezt rögzített zenekarával Dolgom volt címmel, melynek dalai ugyancsak itt mutatkoznak be majd élőben.

Az estét az Aze nevű fiatal osztrák duó indítja.

További infók 

Október 8., péntek

Budapest Design Week 2021

Budapest Design Week a dizájnt mint olyan innovatív eszközrendszert és szemléletet igyekszik bemutatni, mely a funkcionális, felhasználói és társadalmi igényeket harmonikusan ötvözi, és a termékek és szolgáltatások létrejöttében egyaránt nélkülözhetetlen eszköz. A 2021-ben október 8. és 17. között megrendezendő programsorozatban egyaránt megtalálhatók a nagyközönség számára szervezett események (kiállítások, műhelylátogatások) és a szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, webináriumok) is.

További infók 

Liszt Ünnep 2021

Október 8-tól igazi összművészeti pezsgés fogja meghatározni a főváros életét, ugyanis ekkor indul az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, melyen egészen október 24-ig töltekezhetünk izgalmas kulturális programokkal. Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóját ünnepeljük idén, aki kétségtelenül a zenetörténet egyik legnagyobb hatású alakja, így most méltó módon, sokszínű programokkal üdvözölhetjük a sokszor komolyzenei „rocksztárként” is emlegetett Liszt jeles évfordulóját. (x)

További infók

Middlemist Red, vendég: Hocuspony

Pénteken adja idei egyetlen budapesti klubkoncertjét a Middlemist Red. Harmadik lemezüket tavaly mutatták be: a The Other Side of Nowhere zenei kísérlet, amely arra törekszik, hogy felidézze a westernfilmek hangulatát, követve annak esztétikáját, miközben megváltozott eszközökkel és hangszerekkel újragondolja azt.

A Middlemist Red előtt a fuzzos riffekkel operáló Hocuspony lép majd színpadra az Akvárium Klubban.

További infók 

4. Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

Idén ősszel 4. alkalommal rendezik meg a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, amely a 4-12 éves korosztály (október 23-24.) mellett most először külön célozza a 13+-os kamaszokat (október 8-10.) is. A világ legkiemelkedőbb, fiatal közönségnek szóló filmjei mellett a fesztiválon nemzetközi sorozat-sztárokkal és hazai filmesekkel találkozhat a közönség. Budapestre érkezik a világszerte népszerű, Skam című sorozat sztárja, Josefine Frida, és a sorozat alkotója, Julie Andem is.

További infók 

Héjanász – Ady. Léda. Párizs.

A felolvasószínházi előadás Ady Endre életének azt a kilenc évét (1903–1912) öleli fel, amely során múzsájával, Lédával levelek révén is kapcsolatban álltak. Ebben az időszakban skandalumokkal tarkított idillben éltek Párizsban, a Riviérán, Budapesten és Nagyváradon, és talán észre sem vették, hogy mindeközben milyen jelentős költői életmű született meg.  

Az október 8-án látható darab a bennfentes adomázáson túlemelkedve nemcsak a magánéletre és a szenvedélyes szerelemre, hanem az életműre is koncentrál, mely a kételyekből adódó rendszeres szakítások, a különélés és a távolság miatt torzzá dagadó érzelmek, az idegen kultúra hatása alatt megélt nemzeti érzések, az elszigeteltség, valamint a nő és a férfi örök harcának erővonalai között bontakozott ki.  

További infók 

Pure Lust pres.: Bohemian Ritual w/ Sahalé (FR)

A Pure Lust Bohemian Ritual nevű sorozatának pénteken a francia Sahalé lesz a következő vendége a Toldiban. Az ambientet, deep house-t és technót világzenével, azon belül is főként afrikai és közel-keleti motívumokkal ötvöző producer nevét az észak-amerikai Sahale-hegységtől kölcsönözte, melynek jelentése „fellegek között”, ez pedig tökéletesen le is írja zenéjének és fellépéseinek hangulatát. 

További infók 

Október 9., szombat

Kávéházak Éjszakája 2021

Október 9-10. között, Budapest 30 kávéházában összesen 70 ingyenes programot rendeznek a Kávéházak Éjszakáján, melynek célja ezúttal is a főváros egykorvolt pezsgő kávéházi életének felélesztése, újraindítása. A rendezvénysorozaton koncertek, könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és dedikálások, gyerekprogramok és kávészakmai, illetve kóstolóprogramok várják az érdeklődőket.

További infók 

PONT Fesztivál 2021

Október 9-én egész napos élménykavalkád indul a Múzeumkertben, ugyanis idén ezen a szuper helyszínen vár majd minket a megújult PONT Fesztivál. Különleges koncertek, családi programok, zenei workshopok és filmek hozzák közel a Kaukázus világát és a magyar táncházmozgalom múltját és jelenét. A fesztivál 2017 óta mutatja be Budapesten a világ csodáit, vagyis az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket. A magyar hagyományok bemutatása mellett idén Grúzia és Örményország kultúrájából merítenek a Liszt Ünnep ernyője alatt megvalósuló programok. (x)

További infók

Magyar Fürdőkultúra Napja 2021

Október 9-én, a Magyar Fürdőkultúra Napja alkalmából vezetett sétákon ismerhetjük meg közelebbről a főváros gyógyfürdőit, köztük a régóta zárva tartó Király Gyógyfürdőt, melyet a Lukács fürdővel közös sétán járhatunk majd be. Mellettük ingyenes vezetésen vehetünk részt a Széchenyi, a Gellért, valamint a Rudas fürdőben is. A Király és a Lukács, valamint a Széchenyi fürdőt bemutató séta során gyógyvíz kóstolására is lesz lehetőség.

További infók 

Budapest100 különkiadás – Ablak a Bartókra

Budapesti Őszi Fesztivál és az Ablak a Bartókra programsorozat keretében október 9-én különkiadással jelentkezik a Budapest100, amely ezúttal a Bartók Béla út és környékének izgalmas házait, történeteit és lakóit mutatja be. A Budapest100 önkéntesei által felfedezett házak történetei, kortárs installációkkészségfejlesztő játékok és városi séták is várják a helyieket és az érdeklődőket. A helyszínek között találunk a korábbi Budapest100-akról már ismerős házakat (pl. Hadik-ház), de most debütáló épületeket is bejárhatunk majd.

További infók 

Levelek Adytól – Jordán Tamás önálló estje

„Eldöntöttem, hogy amikor már nem vagyok igazgató, csinálok egy önálló estet. Olyan anyagot szerettem volna, amivel el tudom mesélni, milyen világban élünk. Nem kellett sokáig kutatnom, hiszen ott van Ady, akinek megdöbbentően aktuálisak az írásai több mint száz év elteltével is.”

Ekképp nyilatkozott nemrég Jordán Tamás egy Indexen megjelent interjúban arról, milyen késztetés vezette arra, hogy vadonatúj önálló estet állítson össze Ady Endre költészetéből.

Ady Endre írásai ma is érvényesek. Amit a publikációiban megfogalmaz az kortalan vagy mondjuk úgy, hogy ma is érvényes. Az előadásban felelevenednek Ady korának kérdései, problémái, és a néző döbbenten konstatálja, hogy ez ugyanúgy aktuális ma is. Természetesen az estben helyet kapnak versek és humorból sem lesz hiány. Különös izgalmat ad az a dramaturgiai fogás, hogy Jordán Tamás levelezni mer Ady Endrével és így bontakozik ki kettejük korlátokat nem ismerő, sajátos kapcsolata.

További infók 

II. Kutyás Critical Mass

2019 után második alkalommal rendezik meg október 9-én a Kutyás Critical Mass felvonulást a Szent István-bazilika és a Hősök tere között, melynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a városi kutyás terek bővítésének fontosságára, hiszen csak a fővárosban félmillió kutya él, ami azt jelenti, hogy minden negyedik családnak van egy négylábú tagja is.  

További infók 

Festéktüsszentő – Ismerd meg az Opera festőtermét!

Aki még nem látta, annak muszáj bejárnia az Opera festőtermét, amely az Eiffel Műhelyházban található. Itt készülnek a hatalmas operaházi, Erkel színházi és Bánffy termi színpadok díszletei, a díszletelemek festései. Az Opera műhelyében festőművészek dolgoznak, és szívesen tanítgatják festeni a gyerekeket is, ráadásul magában az Oláh Gusztáv festőteremben. A bemutató bejárást október 9-én tartják, ezt követően minden hónap második szombatján lesz hasonló lehetőség.  

További infók 

7. Vintage Légy-Ott!

Ezen a napon újra megrendezik a Vintage Légy-Ott! ruhavásárt, immár hetedik alkalommal. A most is a Szimpla Kertben helyet kapó eseményen vintage és újrahasznosított ruhákat, kiegészítőket vásárolhatunk, de nem csupán a vásárláson van a hangsúly, a Vintage Légy-Ott! közösségi színtérként is funkcionál azok számára, akik érdeklődnek a vintage és a fenntartható divat iránt.

További infók 

Október 10., vasárnap

Városi séták #7: Kőbánya titkos csodái

Miután bebarangoltuk a belváros különböző pontjait, felfedeztük a Palotanegyed galériáit, kutattunk az egykori luxusbordélyok után, és az óbudai gyárakat is megismertük, érdemes irányt váltani és elindulni a külváros felé. Mi most Kőbánya felé vettük az irányt, és bármennyire is azt gondoljuk, hogy ez a sör, a gyártelepek és a rozsdaövezetek hazája, következő sétánk egyáltalán nem erről, hanem az olykor eldugott, kevésbé ismert szecessziós csodákról szól.

További infók 

Határtalan Design 2021

A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design kiállítás. Idén 16 ország több mint 120 alkotójának művei mellett Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvéseit láthatja két hónapon keresztül Budapesten a közönség.  

További infók

TÁP Színház/Mozsik Imre: Küllő Nóra
 
Egy tanár és diákja. Számtalantan és nyelvélesztő. A tudás hat alom, a kié(?) a nyelv, azé a hat alom. Képnélülitelenség Túltolt, szadomaszó zózuhatag. Átludományos blöffentések és kerkédő busaságszólamok. Budapest és Szarvas, na meg Bratyiszlava, metroproliszok sötét odala. A tanár retentő húmora, mintamiénk. Letépetett nyelvirágok, nagy sebességű átmenő szósztráda. Betű klausztrofóbia. Tudásmorze zagyvazvagy(aki) özönáradása lassan elmosssa a ma-ra-dé-ko-tt. Az érvelést felváltja a kinyilazátkoztátas. A beszedét a ttet.

Mert az, hogy valaki kérdéseket tesz fel, még nem jelenti azt, hogy nem akar elhallgattattattatni.
 
A vasárnap látható izgalmas művet Eugéne Ionesco Különóra című ötlete alapján írta Mozsik Imre.

További infók 

MAZE alkotói piac és gardróbvásár

Gardróbvásárt és alkotói piacot rendez október 10-én a MAZE összművészeti csoportosulás a Mária utcai The Bunker Budapestben. A piacon a kiállító művészek printjeit, festményeit, egyéb kézi készítésű termékeit lehet megvásárolni adományalapúan, míg a gardróbvásáron kedvező árú ruhák mellett kiegészítőket is találunk majd.

További infók 

Október 11., hétfő

Budapest Central European Fashion Week SS22

A Magyar Divat & Design Ügynökség nyolcadik alkalommal rendezi meg a közép-európai régió központi divateseményének számító Budapest Central European Fashion WeeketOktóber 11. és 17. között ismét offline kerülhet sor az esemény megvalósítására, ahol a magyar és a régiós tervezőknek, valamint a Young Talents Program fiatal tehetségeinek élőben nyílik lehetősége bemutatni a legújabb, 2022-es tavaszi-nyári kollekciójuk darabjait.

További infók 

Múviláv – majdnem, mint a filmeken

Zenés – filmes – színdarab Trokán Nóra és Klem Viktor főszereplésével. Népszerű filmes momentumok és emblematikus filmzenék sodorják útjukon főhőseinket egy érzelmektől izzó színházi estén. Éber álmodozás a mozivásznon, álomszerű valóság a színpadon és egy rendkívül sokféle műfajban játszó zenekar.

További infók

Október 12., kedd

Szlovák Filmnapok

Október közepén három napig kortárs szlovák filmek bemutatóhelye lesz az Uránia. Három, az elmúlt években készült, jelentős díjakkal elismert játékfilm révén kaphatunk ízelítőt szomszédunk európai színvonalú filmművészetéből, rávilágítva annak szoros kapcsolatára a magyar és a környező országok filmkultúrájával is. A programot október 12-én Martin Šulik A nyúlfülű férfi című filmje nyitja, amelyben egy író kerül alkotói-életközépi válságba; a fantasztikus Miroslav Krobot alakítja, akinek oldalán Borbély Alexandrát láthatjuk viszont. A tragikomédiát két dráma egészíti ki: a tavalyi szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon díjazott Szolgák – Ivan Ostrochovský rendezése – a rendszerváltás előtti időkbe viszi vissza a nézőket, és a pártállam és a katolikus egyház összetett viszonyába enged bepillantást, míg a Kristályglóbuszra jelölt és Oscar-díjra is nevezett Legyen világosság! radikalizálódó fiatalok mai történetét beszéli el.  

További infók 

Emmet Cohen Trio (US)

Hosszú várakozást követően először lép fel Magyarországon a rendkívül sokrétű zongorista és zeneszerző, Emmet Cohen triója. A már háromévesen csodagyerekként számon tartott művész minden hangot teljes odaadással megszólaltatva egyedi hangvétellel és utánozhatatlan átéléssel játszik hangszerén. A 2019-ben az American Pianist Awarddal is kitüntetett billentyűs alig múlt húszéves, mikor megjelentette első, In The Element című lemezét, melyen Joe Sanders és Rodney Green játéka hallható. Az elmúlt évtizedben rendszeresen koncertezett Ron CarterBenny GolsonJimmy Cobb, és Kurt Elling oldalán is. A még mindig csak harmincegy éves művész a járvány okozta kényszerszünetben sem tétlenkedett, 2020-ban Live From Emmet's Place címmel indított, new york-i lakásából sugárzott felvételeivel az egykori harlemi dzsesszélet lakás-partijait megidézve hetente koncertezett rangos vendégművészek közreműködésével.  

Ebben a sorozatban Cyrelle Aimée-vel rögzített karantén-koncertje több mint kétmilliós nézettségnek örvend. Keddi magyarországi koncertje alkalmával egyaránt hallhatjuk legújabb szerzeményeit, és a 2013-as Infinity lemezéről már sokak számára kedvencek között számon tartott kompozícióit.  

További infók 

VÁRkert Mozi – David Bowie arcai

David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok, Vicky BroackesGeoffrey Marsh Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai, többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere és kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe.

További infók

Október 13., szerda

Az esetlegesség rétegei – Pilinszky János fényképei

A Kertész Imre Intézet szervezésében megvalósuló Pilinszky 100 programsorozat egyik kiemelkedő eseménye az október 13-ai Az esetlegesség rétegei című fotókiállítás, amely Pilinszky János több mint félévszázados saját fotóit mutatja be a Műcsarnok Kamarateremben.

Pilinszky képi érzékenységének, állóképekhez való vonzódásának – oratóriumát, színdarabjait és verseinek jó részét állóképeknek nevezte – hű lenyomatai a Műcsarnokban most kiállított, ritkán látható képek. 

További infók

Feldmár Filmklub: Berlin, Alexanderplatz

Berlin, Alexanderplatz feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető film. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán.

A film után a Feldmár Filmklub vendégei Heves Andrea pszichológus, Huszár Annamária biblioterapeuta, Novák Alexa pszichológus és Sas Norbert filmbarát lesznek.  
 
További infók 

Címkék