A zugligeti villamos-végállomás 1977-ig szolgálta ki az utasokat, majd némi átalakítást követően étteremként működött. A faszerkezetes műemlék épület és környezete jelenleg nincs túl jó állapotban, de a Normafa megújítási programja részeként most változtatnak ezen, és még egy korcsolyapálya is épül az egykori közlekedési végpont mellett.

Két megállóval lejjebb, a Zugligeti út 64. szám alatt találjuk az egykori lóvasút indóházát, amit 2017-ben újítottak fel, ott most a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont működik. Valamikor erre közlekedett a kirándulni vágyó budai polgárság omnibusszal, lóvasúttal, majd villamossal. Előbb a 43-as villamos járt a vonalon, majd 1955 és 1977 között az 58-as, aminek a helyét aztán az 58V jelzésű busz vette át. Mivel a végállomás fenntartása akkor okafogyottá vált, az épület átalakításra került, és étterem lett belőle. Aztán, ahogy lenni szokott, az évek, évtizedek során szépen lassan erodálódott, lerobbant, megcsúnyult – bár nyomokban azért megőrizte a dicső régi emlékek nyomát. Úgyhogy most, hasonlóan az indóházhoz, a végállomást is felújítják – számolt be róla a PestBuda.

A felújítást követően a villamos továbbra sem fog erre járni, az épületben viszont étterem működik majd, a szépen megújított környezetében pedig korcsolyapályát építenek. Azt, hogy pontosan mikor kezdődnek el és fejeződnek be a munkálatok, még nem tudni, de reméljük, hamarosan. 

Címkék