Van, akinek a buszvégállomás, van, akinek a Kobuci vagy a téren rendezett ingyenes koncertek jutnak eszébe a Szentlélek tér hallatán, ám abban mindenki egyetért, hogy Óbuda forgalmas csomópontja nem a legszebb képét mutatja. Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata éppen ezért a terület rendezése és a pavilonok elbontása mellett döntött.

A Szentlélek téren akár több tízezer ember is megfordul egy nap, de a terület mégis elhanyagolt. Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata még nyár végén tett közzé egy pályázati felhívást, hogy „a mai kor igényeinek megfelelő és a műemléki környezethez illő területhasználati szerződést kössön 2021-re” – olvasható az obuda.hu és a Pestbuda oldalán. A terület- és környezetrendezés első lépéseként elbontják a pavilonokat, a megvalósuló koncepcióról január folyamán döntenek.

A pályázatra nemcsak a tér kereskedelmi funkcióinak megfelelő és a környezethez illő építészeti koncepciót kellett benyújtani, hanem számos zöldterületi, műszaki és közművi tervet is. A fejlesztésnek köszönhetően megszűnik a jelenleg elhanyagolt terület, bővülnek a szolgáltatások, Óbuda kapuja pedig egy emberközeli találkozóponttá válik.

Ahogy a nyertes koncepció, úgy az építés ütemterve is január folyamán derül ki, az addigi kellemetlenségekért az önkormányzat az óbudaiak és a közlekedők türelmét kéri.

Címkék