A Búzakovász pékségek néhány évvel ezelőtt jelentek meg a városban, elsősorban a pesti kerületekben. A finom, lassú kelesztésű kenyereket és az ízletes pékárukat mára öt helyen kóstolhatjuk meg, és a cég további üzletek nyitását is tervezi. Többek között hazai lisztek, elégedett dolgozók, egy lelkes pék és egy becsületes élelmiszermérnök állnak a sikeres vállalkozás hátterében. Mi pedig örömmel kóstoltuk az ízletes termékeket.

Mogyorósy Szabolcs eredetileg élelmiszermérnökként végzett a Kertészeti Egyetemen, de feleségével együtt közel 25 évig a bankszakmában dolgoztak, amikor is elkezdtek kenyeret készíteni. Szabolcs ekkor azon kapta magát, hogy két projekt között egyre többet dagaszt és süt, aztán következett egy tanfolyam Ormós Gabriellánál. A projekt dagadt, mint egy kovászos vekni, hősünk pedig felesége ellenállása miatt úgy döntött, hogy külön helyiséget bérel, nem a családi garázsban rendezi be a sütödéjét. Sikerült a lakóhelye környékén megfelelő üzlethelyiséget találni, így nyílhatott meg Szabolcs első, feleségével közös, Vadkovász névre keresztelt boltja. Itt ismerték meg Rozner Gábor péket, aki gyakorlatilag az utcáról vásárlóként betévedve kezdte profi tanácsokkal segíteni lelkes bankárjainkat.

Az alkalmi beszélgetésekből hosszú távon üzleti kapcsolat lett, és, ahogy lenni szokott a jó történetekben, a főhősöknek egyre több segítője, barátja lett feladatuk elvégzése során. Szabolcs egyetemi barátjának befektetési segítségével és Rozner Gábor pék szakmai irányítása mellett ma már öt Búzakovász nevű üzletet üzemeltet, öt pék dolgozik neki, de a csapatnak része sógornője és olyan megbecsült és szeretett eladók is, mint például a XIII. kerületi bolt jókedvű Annája.

A jólelkű és összeszedett üzletember nem kifejezetten rocksztár- vagy pékforradalmár-alkat, óvatosan bánik a termékbővítéssel, és kenyerei mellett az üzleteiben is a természetességre törekszik, a jó munkaerőt is megbecsüli, igyekszik megfelelően gondoskodni dolgozóiról. Fő koncepciója szerint egyszerű kenyérboltokat ad az embereknek, ahol lisztből-vízből álló igazi vekniket és finom péksütiket vásárolhatnak, könnyedén leparkolva a kocsit, letámasztva a bringát vagy leküldve a gyereket. Szabolcs amúgy rengeteget ingázik a boltok között, talán ezért is lehetséges, hogy a kínálat minden esetben tökéletesen illeszkedik a kereslethez, és az egyszerűség sosem megy a minőség rovására.

A kenyerek ugyan természetes módon, lassú kelesztéssel, 18–32 óra alatt készülnek, ez mégsem jelenti azt, hogy ne lenne változatos a kínálat. Összesen 14-féle kenyeret árulnak, ebből alakítják ki a napi menüt. A pékáru a Kukutyin Malom, a Garat Malom és a Celldömölki Malom lisztjeiből készül. Stabil alapáru a kevert lisztes francia parasztkenyér (1190 Ft), a szuper trendi külsejű, ropogós fokhagymás fougasse-ról (1000 Ft) pedig még nem dőlt el, hogy tejfölbe mártogatva vagy rozé + olívaolaj kombinációval finomabb.

Ezúton is üdvözöljük Csabi péket, akinek magánprojektjei a színes kenyerek (990 Ft), amik a különböző természetes színezőanyagoktól (például kurkuma) belül sárgák vagy éppen feketék is lehetnek. Nagyon egészséges a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető alakor ősbúzás kenyér, amelyet erőteljesen savanykás és földes ízek jellemeznek (1290 Ft). A héján jó magos teljes kiőrlésű kenyér (990 Ft) pedig olyan finom, hogy mindjárt meg is szakítom a munkát és eszem belőle még egy szelettel, pedig csak egy pillanatra gondoltam rá.

A péksütemények közül is vannak hatalmas kedvenceink. A céklás-kecskesajtos-diós danish (600 Ft) tésztájába kerül a zöldség, így masszív földes íz helyett inkább elegáns rózsaszín tésztarétegekként jelenik meg, amit a szinte habos kecskesajt és a dió miatt meglepő ropogósság tesz kötelezően megkóstolandóvá. A szilvás papucs (420 Ft) tésztája tepertős, viszont a lekvárban nincs hozzáadott cukor.

Odavagyunk a mojitós croissant egyszerű citromos-mentás vajkrémjéért, és a látványra is nagyon szép magos csavartból (420 Ft) is bármikor lecsúszna egy. Szerencse, hogy Szabolcsék egy svéd nyelvű videóból elsajátították a kardamomos tekercs (420 Ft) hajtogatását, mert az ismert északi édesség már kis magyaros csavarral, mákos, illetve gyömbéres-diós verzióban is elérhető náluk. A péksütik java része élesztővel készül, de aki ebben a kategóriában sem tudja hanyagolni a kovász iránti szerelmét, az kipróbálhatja a minibagettet és a magos-kovászos zsemlét (250 Ft).

A Búzakovász koncepciójához az is hozzátartozik, hogy üzleteik nincsenek a belvárosban, és egy kivételtől eltekintve mind Pesten találhatók meg. A friss péksütemények XV. kerületi üzemükben készülnek, innen kerülnek a boltokba. A továbbiakban még négy üzlet, esetleg egy plusz péküzem beindítását is tervezik. Mi pedig sok sikert kívánunk munkájukhoz, és alig várjuk, hogy a város még több pontján kóstolhassuk az ízletes pékárut.

Búzakovász üzletek:

1024 Budapest, Keleti Károly u. 20/A
1149 Budapest, Kövér Lajos u. 42.
1162 Budapest, Menyhért u. 27.
1042 Budapest, Petőfi u. 33.
1138 Budapest, Karikás Frigyes u. 7.

Az üzletek hétvégén zárva tartanak.

Címkék

Elérhetőségek

Búzakovász Pékség 1138 Budapest, Karikás Frigyes u. 7. Facebook-oldal Weboldal