Szomoru Miklós kertészmérnöknek van egy szenvedélye és mi nagyon hálásak vagyunk ezért. 800 négyzetméteres, pilisszentkereszti angolkertjében igazi parkérzet, girbegurba ösvények, tavacska, madarak és pillangók között vár minket. Megfizethetetlen plusz szolgáltatása, hogy harmonikus, összeszedett egyéniség, aki örömmel osztja meg tudását a látogatókkal. Mi például arra vonatkozóan is kaptunk tippeket, hogy hogyan tudjuk egy nagyvárosi erkélyen, egész nyáron virág- és méhecskekavalkádban kortyolgatni a reggeli kávét.

Mintha elvágtak volna minket a mindennapi gondoktól, úgy érezzük magunkat a Pilis északkeleti lejtőjén, mikor átlépünk A Kertész Kertjébe és szemünk elé tárul a területre ugyan nem nagy, de bőséges térérzetet keltő kis park. Vendéglátónk 14 évvel ezelőtt ismerte meg későbbi otthonának helyszínét, mégis csak évek múlva, külföldi tapasztalatok és pörgős, városi mindennapok után döntött úgy, hogy ez a környezet neki való, itt telepszik le. Egy nagyobb építkezés után hosszú ideig gyűjtött arra, hogy olyan kertje lehessen, amilyenre vágyik, 7 évvel ezelőtt pedig végre megalkotta álmát. 

Az alap egy elvadult, bodzával, gyommal benőtt terület volt, ebből alakult ki ez a csodálatos irányított dzsungel, amelyik az épített kertet és a tájtól kölcsön vett panorámát olyan mély figyelemmel formálja eggyé, hogy nemcsak nem látjuk, de nem is érezzük, hol a kerítés. Az ösvények görbéje kiegészíti a környező hegyek vonulatait, a szépen kiválasztott levélstruktúrák, a faszint, cserjeszint és évelő szint magasságával való folyamatos játék költői összhatást teremt. A kert kialakításánál nagyon fontos volt a megfelelő tervet a megfelelő helyszínre elv, a helyi talaj-, fény- és csapadékviszonyok tiszteletben tartása. Szintén sarokkőnek tekinthető a fenntarthatóság, hogy minél kevesebb vegyszert kelljen használni, ebben pedig a rengeteg virágra előszeretettel rákattanó rovar, lepke segít.

A terület három részből áll: a legnagyobb egy a cottage garden irányzatba illeszkedő angolkert, jól látható fa-, cserje- és sűrű évelő szinttel. Legutóbbiak egymás után virágozva nyáron folyamatosan változó színorgiával, pillangókkal, méhekkel és madarakkal töltik meg a helyet, a pázsitot pedig mindenki jól nézze meg magának, mert ilyen szépet itthon alig látni. Vendéglátónk szerint ez a kert a „lusta kertésznek” kedvez, mivel a sűrűn ültetett növények miatt kevesebbet kell locsolni és a gyom is nehezebben üti föl a fejét. Kisebb, igazi eldugott pihenőhely az olasz kert, ahol filigrán bútorok, ciprus, füge és agyagedények, szimmetrikus elrendezés vár bennünket. Ezen kívül természetesen enni is kell valamit, úgyhogy pici, de nagyon szép konyhakert, és üvegház is van, ahol jelenleg egres, ribizli és cukkini érik.

Miklós átlagosan, összességében heti egy napot dolgozik kertjében. Ez alól kivétel a tavaszi időszak, a nagy metszések, visszavágások ideje. A levágott szárakat, leveleket nem szedi össze, hanem az ágyások között hagyja, ezzel a módszerrel hét év alatt egy centivel sikerült növelnie a felső, humuszban gazdag réteget és tápoznia sem kell a növényeit. Az őszi visszametszést amúgy ki is szokta hagyni, egyrészt, mert nagyon szereti a megszáradt termések látványát, másrészt a száraz levelek, gallyak védik is a növényt a téli hidegben, hóban. Vendéglátónk amúgy évelőmániás, ezekből kertjében számtalan fajt találunk.

Több, mint petúnia – Szomoru Miklós tippjei városi balkonkertészeknek

Minél nagyobb ládába ültetjük évelőinket, annál könnyebb dolgunk lesz. Ha elég hely jut a gyökereknek, nem szükséges bent, a lépcsőházban teleltetni. Télen, bár a növények nem látszanak, azért a gyökerek élnek: fontos, hogy a nyárinál kevesebbszer, de néha locsoljuk őket. Sokan a rövidebb virágos periódus miatt ódzkodnak az évelőktől. Ezt a problémát úgy tudjuk elkerülni, ha egymás mellé, szorosan különböző virágzási idejű fajokat ültetünk ládánkba. Jó megoldás lehet a tavasszal virágzó hagymások, az évelők és a dekoratív termésű díszfüvek keverése, de mondjuk egy tulipán vagy nárcisz-levendula kombinációval sem hibázhatunk nagyot. Természetesen mindig vegyük figyelembe balkonunk adottságait, de ha jól vigyázunk növényeinkre, akkor színes virágkavalkád lesz a jutalmunk és az egynyáriak állandó tavaszi megvásárlásának problémáját is jó időre elkerülhetjük.

Ha még több tippre vágyunk, akkor keressük Szomoru Miklós YouTube-csatornáját vagy A Kertész Kertje Facebook-oldalt, ahol megosztja velünk tudását. Ha pedig szeretnénk a kertjét élőben is megtekinteni, akkor írhatunk neki a Facebook-oldalán és bejelentkezhetünk heti vezetéseire (3590 Ft), ahol jókedvű tanácsaival, csodálatos környezetben vár bennünket – ha szerencsénk van, egy kis pogácsa vagy rétes kíséretével. Ha pedig utána nem akarunk azonnal hazarohanni lelkesen kertet ásni, akkor a környéken számtalan szuper túralehetőséggel, a Boldog Özséb-kilátó vagy a Dera-szurdok megtekintésével, esetleg egy könnyed sétával a Pilis-nyergen is zárhatjuk a napot.

Címkék

Elérhetőségek

A Kertész Kertje Facebook-oldal