Aki nagy hekkes, az tudja jól, nincs az a távolság, ami ne lenne teljesíthető annak érdekében, hogy a szívünknek és gyomrunknak oly kedves eledel élvezetének hódoljunk, vagyis együnk egy jó hekket. Bár a Halas Guszti kijjebb található, a XXIII. kerületben, festői környezetben, a Duna partján. A méretes kert olyan hívogatóan barátságos, megnyugtató hangulatot áraszt, hogy amikor odaérünk, többé el se akarunk onnan menni. És akkor még nem is ettünk, nem is ittunk semmit. Pedig hekkezni érkeztünk a Vízisport utcában található Halas Gusztihoz, és szerencsére ezen a téren sem okoznak csalódást, mi pedig hekkel megtömött bendővel távozunk. Nem véletlenül írják azt az oldalukon, hogy „Gusztinál a legjobb a hekk”.

Budapest XXIII. kerülete vonzó célpont lehet nyáron meg úgy általában véve, ha jó az idő, mert a Ráckevei–Soroksári-Duna partján fekszik. A Pesterzsébetet Csepellel összekötő Gubacsi híd után nem sokkal kezdődik a parti sétány, ahova kiülhetünk és ahol sétálhatunk, vagy ha úgy tartja kedvünk, be is ülhetünk valamelyik part menti vagy partközeli helyre, mert van pár lehetőség. A hosszan elnyúló Vízisport utca a híd alól indulva kanyarog a Dunával párhuzamosan. Az elején találjuk a pesterzsébeti strandot, majd csónakházak és evezőstelepek váltják egymást, meg ott a VakVarjú étterem is, és kisvártatva odaérünk Halas Guszti árnyas, nagy kertjéhez is. 

Két irányból érkezhetünk Halas Gusztihoz: a már említett Vízisport utcából, vagy pár méterrel korábban leágazik egy kavicsos út, a sétány, ami közvetlenül a folyó partján halad, és ebből az irányból is jöhetünk. Amint meglátja az ember a tényleg elég méretes kertet, mágnesként kezdi vonzani. Attól szerencsére nem kell tartani, hogy nincs hely, sőt még azt is megválaszthatjuk, hogy milyen típusú asztalhoz üljünk, kicsihez vagy nagyhoz, és hogy sima székre vagy hosszú padra, és azt is, hogy napsütéses helyre vagy az árnyékba vagy közvetlenül ki a folyópartra, mert oda is került néhány ülőalkalmatosság.

A Halas Gusztiba hekkezni megy elsősorban az ember (490 Ft / 10 dkg), de van még fogas (880 Ft / 10 dkg) és keszeg (470 Ft / 10 dkg), halászlé harcsából (1990 Ft), rákfalatkák és tintahalkarikák is (mindkettő 1200 Ft). De aki nem bírja a halakat, az sem marad éhkoppon, neki a kolbászokat ajánljuk (1150–1700 Ft), már csak azért is, mert az a Halas Guszti titkos fegyvere. A klasszikus paprikás kolbász mellett kapni náluk spenótos-fetást, svéd-áfonyást és lazacost is, de van véres és májas hurka (1200 Ft) meg rántott fogások – sajt, csirkemell és sertés – is (1200 Ft). Italból pedig (legyen most elég csak annyi, hogy) minden van, ami a nagy melegben jólesik, mi limonádét ittunk, de ha később érkezünk, egy jó fröccs vagy egy meggyes sör mellett döntöttünk volna – leginkább ezek passzolnak a Halas Guszti világába.

A Halas Guszti végcélpontnak és megállóhelynek is tökéletes. Ha például a Molnár-szigetet célozzuk be, menet közben megállhatunk oda- és visszafelé is, mondjuk, egy könnyű ebédre vagy estebédre vagy csak megpihenni és kifújni magunkat egy nagy pohár jéghideg valami mellett. De az is játszik, ha egyből ide és csak ide jövünk – pláne bringával, hogy igazán megérezzük a távot és tényleg jólessen lerogyni a megérkezést követően egy árnyékos székre vagy padra. Társasággal is érkezhetünk, el fogunk férni biztosan, de mivel vannak félreeső asztalai a helynek, és mivel bőséges romantikája is van a helynek, akár még randihelyszín is lehet a Halas Gusztiból. A naplementét például igazán szívmelengető érzés lehet itt átélni, pláne a potenciális vagy a valóságos szerelmeddel, biztosan összebújás lesz a vége az estének a színes fényekben játszó lampionok alatt. 

A Halas Guszti csak a nyári szezonban tart nyitva, merthogy nincs fedett része. Amint megérkezik ősszel a rossz, hűvös idő, amikor már nem esik olyan jól a kint ülés, ők is bezárnak. De az persze még messze van, úgyhogy összepontosítsunk a jelenre. A Halas Guszti délelőtt 11-kor nyit, a konyha pedig 11.30-tól fogadja a rendeléseket, egészen 22 óráig. Utána még ücsöröghetünk a kertben egy rövid ideig, hogy aztán 23 órakor bezárjon a bazár. Lehúzzák a rolót a két fakunyhón, amikből az italt, illetve az ételt megkapjuk. Zárásként még annyit, hogy a Halas Gusztinak saját kis kikötője is van, úgyhogy nemcsak autóval, bringával vagy BKV-járattal (például a 23-as busszal a Boráros térről) jöhetünk-mehetünk, hanem akár kis csónakkal, motorcsónakkal is. De mi akár még el is gyalogolunk ide, ha egy jó hekkre támad gusztusunk. 

Címkék

Elérhetőségek

Halas Guszti 1237 Budapest, Vízisport utca 34. Facebook-oldal