Június 24. és 30. között újfent számos izgalmas programot rendeznek Budapesten, ezek közül válogattuk ki a szerintünk legjobbnak ígérkezőket. Jön a Múzeumok Éjszakája, az I bike Budapest bringásfelvonulás, 26. alkalommal rendezik meg a Budapest Pride Fesztivált, új előadást mutatnak be az Átriumban, hosszú kihagyás után ismét koncertet ad Budapesten a Grand Mexican Warlock, de Nagymarosra is érdemes lesz ellátogatni a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó miatt.

Június 24., csütörtök

A Dunakanyar egyik lenyűgöző részén, a visegrádi várral szemben, a nagymarosi Duna-parton rendezik meg idén a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót. Június 24. és 27. között a színpadokon a legismertebb hazai együttesek váltják egymást. Fellép a Halott PénzKowalsky meg a Vega, a Bëlga, a Firkin, az Aurevoir., a BlahalouisianaRúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo BandPéterfy Bori & Love BandDánielfy Gergő és az Utazók, a Lóci játszik és az Európa Kiadó is, míg Ausztriából a Russkaja érkezik.

A fesztivál különlegessége, hogy a zenei programok mellett nemzetközi színházi előadások várják az érdeklődőket. Négy ország alkotóinak részvételével, Feledi János Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus vezetésével kéthetes workshop eredményeként fog megszületni a zárónapon bemutatásra kerülő, Changes című produkció.

További infók 

POKET és a Vates célja, hogy az irodalom és a kultúra elérhetővé és szerethetővé váljon mindenki számára. Az összefogásuk eredményeként megszületett ruhakollekciójukat június 24-én, a Westend Tetőkerten mutatják be számos meghívott részvételével.

További infók 

Június 24-én – hosszú kihagyást követően – ismét sétakóstolót tart a ChaO, vagyis a Champagne and Oyster csapata. A pontos helyszín egyelőre titkos, de az biztos, hogy a résztvevők most is rengeteg champagne-ra, valamint osztrigára készülhetnek. A mostani esemény további különlegességei, hogy argentin bél- és hátszínt és hamburgert is készítenek, sőt egy kékuszonyú tonhalat is a közelben fognak bontani, amiből szasimi és tonhalsteak is készül majd.

További infók

Hosszas munkát követően elkészült Perrin első, High On Glitter című lemeze, melyet június 24-én mutat be zenekarával a Toldiban. Előttük az Agavoid játszik, akik legújabb klipjüket mutatják be itt, a koncerteket kővetően pedig Galactic Jackson és Sazabio DJ-zik.

További infók 

kincugi a törött porcelán vagy más kerámiatárgyak speciális összeragasztásának művészete. Az ősi japán módszer lényege, hogy a törött darabokat arannyal, ezüsttel vagy platinával kipótolva ragasztják össze. A kincugi ahelyett, hogy eltüntetné a töréseket, inkább kiemeli, eseményként jeleníti meg a tárgy életében. Magában foglalja a változás fogalmát az emberi élet aspektusaként. E filozófia egyik esztétikai megközelítése, hogy egy tárgy szépsége a használata során szerzett nyomokból ered.

Tizenhárom év, negyven pillanat, amelyek a fényképezés sajátos eredményeként törhetetlenné váltak. Térben és időben egymástól független, távoli történetek, Havasi Gábor számára mégis összetartoznak. A Kintsugi című kiállításán ezeket a történeteket ismerhetjük meg.

További infók 

Június 25., péntek

A nyári vakáció indításaként hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Szent Iván-éj az Állatkertben programot, a csillagászati nyár kezdetéhez kötve. A megszokott nyitvatartási időn kívül egy különleges hangulatú, különleges programokkal tarkított estén a népi hagyományoké, az éjszakai állatoké, valamint a tűzé lesz a főszerep a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

További infók 

Június 25. és július 27. között rendezi meg a Budapest Pride Fesztivál egy hónapon át tartó eseménysorozatát a Szivárvány Misszió Alapítvány. A többek között előadásokból, filmvetítésekből, könyvbemutatókból, kerekasztal-beszélgetésekből, bulikból, koncertekből és a július 24-i felvonulásból álló programra az LMBTQ-közösség tagjai mellett mindenki mást is várnak, aki elfogadó, kirekesztés- és erőszakmentes társadalomban szeretne élni.

További infók 

Június 25-én ismét Miami Vice-hangulat a Dürer Kertben! Nyáresti fülledés, szinti-, vapor- és chillhullámok, forró funkok, jéghideg koktélok, óceáni szellő és pálmafák a Duna-parti naplementében. Quixotic, az új retrowave-hullám legismertebb hazai úttörője, a Stranger Synths-bulisorozat producer DJ-je idén is elhozza nekünk a 80-as évek Miamiját. Megahit szintizene-szakértő DJ/producer kollégájával kiegészülve szolgáltatják a ritmusokat hajnalig.

További infók 

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusztársulata, a Recirquel új produkciója. A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor, a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális előadás korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét. Június 25. és 29. között végre ismét élőben láthatjuk az előadást a Müpában.

További infók 

Péntek este a MONYO Landen lép színpadra a hazai underground egyik legtöbbet foglalkoztatott csapata, az Amoeba, illetve a minden koncertjén valamilyen újdonsággal előrukkoló Analog Balaton.

További infók 

Már 10 éve, hogy elhallgatott a Radiocafé 98.6, az évforduló alkalmából június 25-én az Edithben tartanak egy emlékbulit, ahol a rádió egykori DJ-i állnak majd a pult mögé.

További infók 

Június 26., szombat

2021-ben június 26-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az újranyitás utáni első országos jelentőségű kulturális eseményre csaknem 250 intézmény regisztrált, így egy év kihagyás után a látogatók az éjszakai programok során ismét birtokba vehetik a múzeumokat.

Az 19. alkalommal megrendezett eseménysorozatra különösen készülnek az intézmények, hiszen ez lesz az első olyan országos kulturális rendezvény, ahol újra személyes jelenléttel várják a látogatókat. A Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket.

További infók 

Június 26-án ismét nyugodtan és korlátozások nélkül tekerhetünk át Budapest olyan részein, ahol máskor sokkal nehezebb. Az I bike Budapest bringásfelvonulást 2019 után rendezik meg ismét a budai alsó rakpart és a Városliget közötti útvonalon, a felvonulás pedig ezúttal is az elmaradhatatlan közös bringaemeléssel zárul majd.

További infók 

Június 26-án újra jelentkezik a Szimpla Kert kézművesvására, a Kraft. A helyi tervezőket felvonultató vásáron szépségápolási és lakberendezési tárgyakat, ajándékokat, finomságokat és sok egyéb hasznos terméket találunk. 

További infók 

Vajon mi történik, ha egy fordulatos gyilkossági ügy összefüggésbe kerül a tragikus múltú vándorcirkusszal? A Detektív Hétvége csapata újabb izgalmas történettel várja a nyomozni vágyókat és a krimik szerelmeseit a Városligetbe, ezúttal egy vándorcirkuszhoz köthető gyilkossági ügynek járhatunk a végére június 26-án.

További infók 

Június 27., vasárnap

Június 27-ig látogatható a Ludwig Múzeum Térügyek című kiállítása, melynek célja a fizikai és a digitális jelenlét kapcsolatának és egymásrautaltságának elemzése modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztókon keresztül. A számítógép megjelenése előtti és utáni művészeti pozíciókban médiumuktól függetlenül közös, hogy a tudomány és a technológia fejlődését, annak társadalmi hatását a tér fogalmán keresztül vizsgálják, amivel a tapinthatóan létező és a megfoghatatlan digitális kölcsönös függésére mutatnak rá. (x)

További infók

Június 27-én rendezik meg a III. Bar Show-t Budapesten, az InterContinental Hotelben. A rendezők a szakértőkön kívül várják a nemes párlatok és koktélok iránt érdeklődő nagyközönséget is. Tökéletes találkozópont ez a professzionális bartendereknek, az italgasztronómiában jártas fogyasztóknak és a vendéglátóipar, valamint a turizmus szakembereinek, hiszen a több mint 30 kiállító között minden jelentősebb hazai italforgalmazó képviselteti magát az ismert márkákkal.

További infók 

Új bemutatóval készül az Átrium, június 27-én debütál a Mefisztó című darab előadása, melyet Klaus Mann regénye nyomán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján alkotott meg Urbán András rendező és a társulat.
 
„Az interjúitokban ugattok a rendszer és a hatalom ellen. Az előadásaitok pedig ugyanazt a világot képviselik, ugyanannak a világnak a részei, amitől egyébként annyira szabadulnátok. A ti művészetetek ágyazott meg a politikának. A semmitmondó, megalázkodó művészet, ami nem akart és nem mert valamiről szólni. Csak hangulatokról, nüanszokról és bugyuta, túllihegett szakmaiságról. A legmesszebbmenő kritika egy aranyos allúzió volt, amin összekacsintottatok a nézővel. És mindenki elégedett lett, hogy tett valamit. Hogy is változhatna meg a valóság, ha a színházaitok nem változnak, ha nem meritek újjá, szabaddá tenni a kultúrát, és tovább fürödtök a kiszolgáló művészet langymelegében.”

További infók 

Miért fontos egy világhírű művész nevével kapcsolatba hozni egy alig 1360 lelkes, a világban morzsányi és még Magyarországon is igen kicsinek számító falut? Nem túlzás ez? Bizony nem. Mert André Kertész – saját bevallása szerint – mindent, ami művészetét, látásmódját, személyiségét megalapozta, meghatározta. Amiből majd nyolc évtized alkotásai táplálkoztak, azt itt, Szigetbecsén és a környező becsei tájban szerezte. És ez nem kis dicsőség a falunak, ugyanakkor jókora feladat, kötelezettség, felelősség is. A Kertész által válogatott képekből mutatnak meg most hetven darabot a Capa Központban, a Szigetbecsei Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

További infók 

Június 27-én, június utolsó vasárnapján tart zöldvásárt a Kiskertpiac csapata az Anker közben. Növények, virágok, különleges gasztrotermékek, natúr kozmetikumok és természetes dizájnalkotások várják az érdeklődőket 10 és 16 óra között.

További infók 

5. születésnapját ünnepli idén a Sunday Session, mely megújult formában tér vissza az A38 Hajó orrteraszára. DJ Palotai és Yeromos (aka Wonda), számtalan felejthetetlen közös bulival a hátuk mögött, több mint 10 év közös zenélést követően ismét egy színpadon állnak majd. A páros a legfinomabb zenéktől indul, majd az este táncba fullad Budapest egyik legszebb teraszán, a szabad ég alatt.

További infók

A már megszokott termelői finomságok mellett ezúttal lángosokkal várnak minket június 27-én a Czakó Piaczra. A különféle húskészítmények, tartós élelmiszerek mellett egyre több a nyári gyümölcs és zöldség is, így különösen érdemes most piacozni.

További infók 

Június 28., hétfő

Magyar Párizs III. – Válogatás a Párizsi Iskola magyar származású szobrászainak alkotásaiból címmel nyílt új kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galleryben. Az École de Paris kiemelkedő tagjai közül Miklós Gusztáv, Csáky József, Beöthy István, Anton Prinner, Sylvester Katalin, Victor Román és Szabó László alkotásai láthatók egészen a 30-as évektől. A fa- és bronztechnikával készült alkotások jellemzően a 20. század eleji avantgárd irányzatok, főleg a szürrealizmus, a kubizmus, majd később az art deco és az absztrakt stílus jegyeit hordozzák magukon. A Kálmán Makláry Fine Arts Falk Miksa utcai galériájában a hazai közönség most először találkozhat ezekkel az egyedülálló szobrokkal, melyek közül jó néhányat már többször is kiállítottak olyan neves nemzetközi múzeumokban, mint például a párizsi Pompidou Központ, a Rodin Múzeum, a Musée National d’ Art Moderne vagy a New York-i Metropolitan Múzeum. Ez a hiánypótló kiállítás egyben utat is nyit a fent említett alkotók művei számára, hogy végre elfoglalják méltó helyüket a magyar művészettörténetben is.

További infók 

Június 29., kedd

A 2019 januárjában leköszönt Grand Mexican Warlock idén nyáron három koncert erejéig újra színpadra áll, ebből pedig egy eseményt a Kobuci kert tudhat magáénak. Három iszonyú jó nagylemez, rengeteg lehengerlő koncert és megannyi más zenei projekt gurult ki a banda tízéves pályafutása alatt, június 29-én ezekből csemegéznek nekünk.

További infók

Az következő Irodalmi szerelmek-est fókuszában ezúttal a századforduló magyar irodalmának két kivételes alkotónője, a Nyugat köréhez tartozó két különleges tehetség: a 38 évet élt Kaffka Margit (1880–1918) és sokak pártfogója, Lesznai Anna (1885–1966) kerül. Miként éltek, miként tudtak érvényesülni, hogyan kapcsolódtak a Nyugathoz, kik voltak szerelmeik, tudtak-e boldogan élni, és milyen műveket hagytak ránk? A fiatalon, spanyolnáthában elhunyt Kaffka Margitot Ady Endre „nagyon-nagy író-asszony”-nak nevezte, akinek 1912-ben jelent meg első (és talán legfontosabb) nagyregénye, a Színek és évek, ami máig aktuális és kiemelkedő alkotás. Lesznai Anna költő, író, iparművész, a Nyolcak vendégtagja lírai verseinek fő motívumai a kert, a föld, a fa, a virág. Meséskönyveit maga illusztrálta, önéletrajzi regénye, a Kezdetben volt a kert emlékezés és korkép is egyben. Lesznai olyan korszakos alkotóknak volt támogatója, mint József Attila.

Az est közreműködői Lovas Rozi, Nagy-Kálózy Eszter, Menyhért Anna, Szécsi Noémi, valamint Juhász Anna. 

További infók 

Június 29-én exkluzív, premier előtti vetítés során mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Zappa című zenés portréfilmet. Frank Zappa a XX. század egyik meghatározó, extravagáns amerikai művésze – zeneszerző, gitáros, producer és filmrendező. A csaknem három évtizedet átfogó pályafutása alatt írt rockzenei, jazz-, elektronikus zenei, nagyzenekari munkákat; életében mintegy 60 nagylemeze jelent meg (1993-ban bekövetkezett halála után is több mint húsz) a Mothers of Invention együttessel vagy saját neve alatt. Egyedi gitárjátékával és senkivel össze nem téveszthető színpadi jelenlétével számtalan zenészt inspirált, a rocktörténet egyik emblematikus alakja.

A filmben feltűnik többek között Zappa özvegye, több családtagja és számos egykori pályatársa – köztük David Bowie, Ringo Starr, Mick Jagger, Alice Cooper, Paul McCartney – és zenésztársa is, mint Steve Vai, Mike Keneally, Ian Underwood, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood és Ray White. 

További infók 

Június 30., szerda

2021-ben 9. alkalommal rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot. A VÁRkert Mozi programjában június 30-án az idei fesztivál díjnyertes rövidfilmjei lesznek láthatók.

További infók 

Egy pár, jó harminc év. Együtt közel harminc könyv, a legutóbbi kettő szinte egyszerre jelent meg. Szabó T. Anna novelláskötete Szabadulógyakorlat címmel látott napvilágot, Dragomán György pedig a Főzőskönyvvel jelentkezett, és mindkettőjük új kötete azonnal nagy siker lett. A Benczúr Ház kertjében ezúttal egymást kérdezik, egymással beszélgetnek, s közben műhelytitkokra is fény derül.

További infók 

Nóvé Soma 2012-ben kezdte zenei pályafutását a Middlemist Red zenekarban. Azóta számtalan zenei projektben vett részt. Nevéhez fűződnek olyan zenekarok is, mint a MORDÁI, a The Night Of The Vampire és a Samurai Drive. Akusztikus előadásában elhangoznak feldolgozások, valamint egy-két saját, más formációval nem játszott dala is – ezeket hallhatjuk június 30-án a TRIP Hajón.

További infók

Címkék