Havas hegycsúcsok, szemkápráztató szurdokok, acélkék tavak és smaragdzöld táj, a kert végében megbújó csombor és tárkony, otthonos savanykás ízek, csodás építészet és népművészet... Csak pár dolog, ami rögtön beugrik Erdélyről, amikor belépünk az Andrássy út 41-be, ahol igazi székely mesevilág bújik meg. A SZÉK Restaurant & Bar azonban nemcsak egyszerű mese, hanem tele van izgalmas fordulatokkal és csavaros megoldásokkal, melyekből igazi modern gasztronómiai sztori kerekedik ki. Kipróbáltuk, és mesés utazást tettünk az erdélyi ízek világában.

Ismeritek a csorbát, a puliszkát, a burdufot? Na és tudjátok, mi az a csombor? Akár igen, akár nem, mindenképp közelebbről meg kell ismerkedni az erdélyi konyhával, mely egyedülálló az egész világon. Nagyon izgalmas, alapanyagokat és eljárásokat használnak, ízeik otthonosak, de újszerűen hatnak, és sok meglepetést tartogatnak. Budapesten eddig keresve se találtunk olyan éttermet, ahol a hagyományos székely konyha kiemelkedő és izgalmas fogásaival találkozhattunk volna. Az Andrássy úton tavaly szeptemberben megnyitott SZÉK Restaurant & Bar pótolta a budapesti gasztrotérkép eme hiányosságát. 

Az étterem ötletgazdája és alapítója Varga Szidónia, aki Székelyudvarhelyről hozta magával az erdélyi konyha szeretetét. Az étteremben felfedezhetők apró emléktárgyak, például egy gyönyörű Benedek Elek-mesekönyv, melynek még lesz gasztronómiai szerepe. Ezek a kis emlékek, na meg az elegáns, mégis laza és modern, természetközeli színeket használó berendezés teszik nagyon barátságossá a helyet. Ide az ember nemcsak beugrik egy gyors ebédre vagy vacsorára, hanem garantáltan órákra itt is ragad, hiszen maguk az ételek is élményszámba mennek.

A klasszikus erdélyi fogásokat Réti Sebestyén séf gondolta újra, aki négy évig a Déryné bisztróban dolgozott, neki köszönhető, hogy a székely ételek a modern konyhatechnológiával ötvözve meg tudták őrizni jellegzetes ízeiket, de mégis, fordulatos gourmet-megoldásokkal és szemet gyönyörködtető tálalással le tudtak venni minket a lábunkról.

Mi a hagyományos csorbalevest kóstoltuk meg, mely tárkonnyal és lestyánnal fűszerezve és savanykás ízvilágával, na meg a selymes tejfölhabbal rögtön visszaidézte az erdélyi utazások emlékét. A főételek közül olyan székely klasszikusok várnak ránk, mint a micstál, melynél az egyedi fűszerezésű kolbászka házi zsemlével, zakuszkával és savanyú káposztával érkezik. Soha nem gondoltuk volna, hogy a brassói tud még újat mutatni, de a SZÉK-nek sikerült, az omlós sertésszűz és a ropogós burgonya a szalonnamorzsával és a fokhagymachipsszel, na meg a brassói pecsenye szafttal egészen lenyűgöző volt mind ízben, mind textúrában. Végül egy nem akármilyen túrógombóccal zártunk, mely mellé édes tejfölös-kapros fagylalt társult, ami tökéletesen kiegészítette a habkönnyű gombócokat és a savanykás gyümölcsöket.

Az ételek azért is különlegesek, mert az alapanyagok nagy részét Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől szerzik be. Onnan származik például a tekerőpataki sajt vagy az itthon kevésbé ismert orda, a puliszka, a burduftúró és az izgalmas fűszerek, mint például a csombor, a lestyán vagy az ecetben eltett tárkony.

A SZÉK-ben a borkínálat is fenséges, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a falakon sorakozó borgyűjtemény. A kedvenc tételeink a borlapon Balla Géza pincészetéből, az Arad-hegyalján húzódó ménesi borvidékről származtak, mely a legendás vörös aszúk, fűszeres kadarkák és szelíd királyleánykák otthona.

És hogy miként kapcsolódik Benedek Elek a székely konyhához? A nagy erdélyi mesemondó A világlátott békák című japán meséje adott ihletet a SZÉK egyik legmesésebb fogásához, a székely szusihoz, amiről csak annyit árulhatunk el, hogy annak ellenére, hogy meglepő kombinációnak tűnik, a végeredmény kiváló volt. Ahhoz, hogy megtudjátok, mi a mese vége, mindenképp látogassatok el az étterembe, ahol profi csapat, minőségi ételek és szuper hangulat vár rátok.

Címkék