E heti programajánlónkon már érződik a nyitás következő fázisa, ami azt jelenti, hogy már nem csupán online filmeket – bár két jelentős filmfesztivált is még így tartanak meg –, de hagyományos mozis vetítéséket is ajánlunk nektek, sőt a kertmoziszezon is elstartol. Lesz több garázsvásár is, megünnepelhetjük David Attenborough 95. születésnapját, és ismét figyelmetekbe ajánljuk városi sétáinkat.

Május 6., csütörtök

Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút! – ez a 27. Lengyel Filmtavasz mottója, amit idén online formában rendeznek meg, május 6. és 10. között. A programban az új filmek mellett olyan alkotásokkal is találkozhatunk, amelyek korábban ugyan szerepeltek már a budapesti Lengyel Intézet által szervezett filmfesztiválon, azonban univerzális mondanivalójuk és magas művészi kvalitásuk miatt rászolgálnak arra, hogy újra, nagyobb nézőközönség számára is bemutassuk őket. Magyarországon először lesz látható Jan Holoubek 25 év ártatlanság és Piotr Domalewski El innen című alkotása. Łukasz Palkowski legjobb és Janusz Kondratiuk Kutya-macska barátság filmjei már népes magyar rajongótáborral rendelkeznek, töretlen népszerűségnek örvendenek. Stefan Wyszyński bíboros születésének 120. és halálának 40. évfordulója alkalmából Teresa Kotlarczyk A prímás. 3 év Stefan Wyszyński bíboros életéből című megrendítő alkotásával emlékezhetünk az „évezred prímására”.

További infók 

A vírushelyzetre való tekintettel május 6. és 8. között online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat isa hagyományokhoz igazodva a Toldi Távmoziban. A magyar közönség az ország bármelyik részéről három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg: a Frenk vagyok című filmben a Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas briliáns alakítást nyújt, Szlovénia Oscar-nevezettje, A gesztenyeerdők meséi a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert, a Féltestvér pedig a 2019-es Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált.

További infók 

Radnóti Színház Csapodárok című előadása egy igazi olasz komédia, sok humorral és színészi virtuozitással. Hiába telt el a keletkezése óta csaknem ötszáz év, Ruzante komédiája, A csapodár madárka, a fiatal feleség és az őt körülügyeskedő és -udvaroló három férfi, a férj, a koma és a katona széles ecsetvonásokkal megfestett vígjátéka a mai napig a színpadok kedvelt darabja. Bár a maga korában nemegyszer illetlennek bélyegzett reneszánsz komédia korának jellegzetes paraszti és városi figuráit ábrázolja, vaskos realizmussal, mégis olyan képet fest az emberi esendőségről, amely minden kor számára ismerőssé teszi. Szőcs Artur az embert gyarlóságában is szeretetteli humorral megmutató, szerkesztésében ízig-vérig ruzantei darabból készített magunkkal játékos szembenézésre késztető előadást, melynek felvételét május 6-án 19 órától közvetíti az eSzínház.

További infók 

Május 7., péntek

Az első magyarországi városi táncház évfordulóján ünnepeljük országszerte – immár hagyományosan – a táncház napját. Az idei évben online koncertközvetítést biztosít a Zeneakadémia, az ünnepi népzenei koncert a Hagyományok Házával közös szervezésben valósul meg, május 7-én. Ezen az eseményen adják át a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet is. A koncert fellépői közül a Békés Banda több mint 40 éve alakult, repertoárjukban a Kárpát-medence legkülönfélébb kistájainak népzenéje szerepel. A zenekar prímása a Halmos Béla-díjas Lipták Dániel, aki 2015-ben elsőként vehette át Halmos Béla egykori hegedűjét. Műsorukban a mezőségi, az alföldi és a felcsíki dallamok mellett méhkeréki muzsika is szerepel, mely nem csupán a Békés Banda koncertjeinek elmaradhatatlan része, hanem Halmos Béla és a táncházmozgalom számára is kiemelt jelentőséggel bírt. A műsor második fellépője a 2008-ban alakult, hagyományos csángó népzenét játszó Berka Együttes, akik az ünnepi alkalomhoz illeszkedően elsősorban moldvai táncdallamokat szólaltatnak meg. A koncert harmadik részében fellépő Erdőfű pedig a fővárosi táncházak egyik legnépszerűbb vonósbandája, akik Martin György kalotaszegi gyűjtéseiből válogatnak, ezzel a készülő új lemezük anyagából adnak ízelítőt. A műsor szerkesztője: Árendás Péter.

További infók 

Idén tavasszal, május 7. és 24. között, hazai és nemzetközi világsztárokat köszönthetünk majd nappalinkban, ugyanis indul a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. A Müpa új fesztiváljának ingyenes online közvetítéseivel otthonunk kényelméből élvezhetjük az Európa legnevesebb hangversenytermeiben felcsendülő komolyzenei koncerteket, hazai színházi és balettelőadásokat, könnyűzenei és világzenei programokat, ősbemutatókat és igazi szuperprodukciókat.

Május 7-én 19:30-kor Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala nyitja meg a Bartók Tavaszt, majd május 24-ig olyan világhírű sztárokkal találkozhatunk, mint Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic OrchestraJohn Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir vagy René Jacobs és a Kammerorchester Basel. De velünk lesznek olyan világhírű hazai előadók is, mint a megújult Kelemen Kvartett, a Makám, a Bagossy Brothers Company, az Aurevoir., Charlie, Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és rendhagyó táncprodukciókkal készül a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint Lajkó Félix és a Győri Balett. (X)

További infók

Közel 95 éve kezdődött egy mindannyiunk számára meghatározó élet a bolygónkon, ezért május 7-én, pénteken a Brain Bar, a Kék Bolygó Alapítvánnyal karöltve, beszélgetős műsort szentel a természetfilmezés legfontosabb alakjának. Az élő adást olyan közismert Attenborough-rajongók, nemzetközi szaktekintélyek és hazai hírességek meglepetésvideóival színesítik, mint Ziya Tong vagy Makovecz Benjámin. A vendégek közt lesz Járai Márk, a Halott Pénz énekese, Attenborough-rajongó, aki beszámol arról, hogyan inspirálják Attenborough filmjei, Ősi Attila paleontológus, aki elárulja, hogyan lehet ma Magyarországon ősmaradványokat gyűjteni, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, aki az állatkertek szerepébe avat be minket, és Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, aki pedig elmondja, hogyan készül egy természetfilm. A házigazda a Brain Bar szerkesztője, Baranyi Marci lesz.

További infók 

Kőbányai Kortárs Kultúr Központ, más néven a 4K útjára indítja az egyik nyári eseménysorozatát, a kertmozit, amit az egyik kedvenc filmükkel nyitnak meg. A Victoria minden, amit egy berlini éjszakától várhatunk: kiszámíthatatlan, és bármi megtörténhet, valahogy mégis nagyon ismerős. Az operatőr egy snittben vette fel a filmet, bejárta Mittét és Kreuzberget a kis csapattal, szóval itt nyer igazán értelmet az az érzés, hogy olyan, mintha nézőként mi is benne lennénk a filmben, mert itt tényleg benne is vagyunk. A metróállomásból kialakított partihelyszín, a kocsiban a háttérből a színésznőre rászóló operatőr és az alig-alig megírt szövegkönyv – hiszen a film nagy része improvizáció – mind nagyon igazivá teszik a filmet. Jelölték volna a legjobb idegen nyelvű Oscarra is, ha nem lett volna benne túl sok angol nyelvű szöveg, de cserébe elvitt minden nagyobb díjat, és nem véletlenül szerepel minden igazi ínyenc kedvenclistáján. 

További infók 

Bár május 7-én és 8-án még nem lesz tánc, de a Cruisin csapata él a lehetőséggel és a jó időben összeül a bulisorozat törzsvendégeivel az Európa Hajó teraszán, ahol a háttérzenét a sorozat rezidensei, Yvel & TristanMarco Grandi és Tibor Dragan adják majd. A város legnagyobb mozgó tánctere ezúttal végig állni fog a Szilágyi Dezső téri kikötőben. A teraszra asztalok, székek, könyöklők és babzsákok költöznek.

További infók 

Május 7-én és 8-án a Montázs Art Café főbejárata előtti átjárótérben kétnapos tavaszi garázsvásáron vehetünk részt, ahol többek között bútorokat, ruhákat, ágyneműket, játékokat, konyhai kellékeket, háztartási gépeket (hibásak) és kreatív kellékeket tudunk vásárolni. Ha a válogatásban kifáradnánk, akkor pedig nincs más dolgunk, mint meglátogatni a kávézót, hogy felfrissítsük magunkat egy finom jegeskávéval vagy egy hűsítő limonádéval.

További infók 

Május 8., szombat

Az átjáróházak titkos életét bemutató városi sétánk tökéletes szombati program lehet, ha nemcsak egy jót szeretnétek sétálni, de közben új dolgokat is tanulnátok Budapest épületeiről, közben pedig akár be is kapnátok néhány finom falatot.

További infók 

Május 8-án, szombaton reggel 10 órától garázsvásárt tart a budaörsi Annuschka Vintage régiségbolt. Aki megfordult már náluk, az tudja, hogy nemcsak a retró, vintage és antik tárgyak közötti válogatás és a kiválasztott kincsek megvásárlása miatt érdemes ellátogatni hozzájuk, hanem a festői Ófalu megcsodálása végett is.

További infók

Május 8-án, szombaton este 8 órától megnyitja kapuit a Mad Kert mozija, ahol a filmvilág egy klasszikusát, Quentin Tarantino Kill Billjét vetítik majd. Aki esetleg látta már a filmet, annak a 10 csapról folyó sör hozhatja meg a kedvét a kertmozizáshoz, ráadásul a heti szinten rotálódó food truckoknak köszönhetően az éhséggel sem lesz gond.

További infók 

Május 8-án 19 órától Shakespeare IV. Henrik című darabjának előadását közvetíti az eSzínház. Az Örkény Színház előadását Mácsai Pál rendezte.

Anglia rég két részre szakadt. Engesztelhetetlen indulat és süket fülek mindkét oldalon. Indulatvezérelt propaganda templomokban és vásártereken. A politikai táborokon belül kiszámíthatatlanul változékony érdekkörök: sérelmek, hiúságok, anyagi remények szerint.

Angliában a király, IV. Henrik okozója és áldozata is a káosznak. Fia, az ifjú Henrik kivonul az udvari politikából – egy rég lecsúszott alak, az amorális, intelligens bohóc, Falstaff kocsmai társaságába zárkózik. Azon a napon, amikor a sebtiben gyártott jelszavak hívására újra tömegek sodródnak polgárháborúba, az apák vitájába fiaik is kénytelenek beszállni. Generációról generációra öröklődik a belharc, amelynek ki tudja, hol volt a kezdete és hol lesz a vége.

További infók 

Május 9., vasárnap

Május 9-én reggel 9 órától érdemes lesz megfordulni a Pancs Gasztroplaccon, hiszen egy igazi török street food, a kumpir lesz a menü, mellyel a Nar Gourmet örvendeztet meg minket. Azonban akkor is megéri ellátogatni hozzájuk, ha már otthon elintéztük az ebédet, hiszen a klasszikus piaci áruk mellett számtalan vegán termékre is lelhetünk a vasárnapi forgatagban.

További infók 

Ha a szombati városi séta nem lenne elég, vasárnapra is jut egy izgalmas útvonal, melynek végigjárásával a szecesszió világában merülhettek el mélyebben. Természetesen ezt is kiegészítettük szuper gasztrohelyszínekkel.

További infók

Ha a városon kívül kirándulnátok inkább, egyik legújabb felfedezésünket ajánljuk, melybe teljesen beleszerettünk. Az Alsó-Jegenye-völgy hétvégén igen népszerű kirándulóhely, így ezzel mindenképpen érdemes számolni, de ez nem változtat a tényen, hogy a Budai-hegység egyik legvarázslatosabb völgye kihagyhatatlan turistacélpont. 

További infók 

Május 10., hétfő

Május 10-én 20 órától a Napsugár című olasz–lengyel filmdrámát vetítik a Puskin moziban. Az érzékeny témákat feldolgozó film nagy sikerrel debütált a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Velencében a Lanterna Magica-díjjal ismerték el.

Ermanno kisebb lopásokból él, napjait pénznyerő automatákkal tölti, és várja, hogy bekövetkezzen életében a nagy fordulat. A várandós Lena azért megy Olaszországba, hogy jó pénzért örökbe adja a szíve alatt hordozott magzatát és új életet kezdhessen. Ők ketten egy párnak adják ki magukat, hogy így Ermanno nagybátyja és a felesége a rokoni kapcsolat révén soron kívül örökbe fogadhassák a születendő gyermeket. Sole, a kislány koraszülöttként jön világra, ezért mielőtt az örökbefogadó szülőkhöz kerülne, szoptatni kell. Lena próbál érzéketlen maradni, hogy megakadályozza az anya-lánya kapcsolat kialakulását, ezzel azonban falat emel maga és Ermanno közé, aki napról napra jobban a szívébe zárja a kislányt… 

További infók 

Május 11., kedd

Nemrég Gyógyír címmel nyílt új csoportos kiállítás a Capa Központban, amely augusztus 15-ig látogatható. 

A 21. században az emberek lelki válságba kerülése globálisan érzékelhető problémává vált. Egyes kutatások szerint húsz éven belül a világ legsúlyosabb mentális egészségügyi krízisét a depresszió fogja okozni. Pontosan úgy, ahogy ez a disztópikus jövőt, válságot ígérő előrejelzés, úgy maguk a „világvégét” hirdető jóslatok is épp a szorongást kiváltó okok közé tartoznak. A probléma nem új keletű, számos műalkotás és a legkülönbözőbb tudományos kutatások foglalkoztak már a testi, lelki, szellemi szimptómákat okozó melankólia különféle típusaival. Épp ezért tűnt időszerűnek a válságból való kiutak lehetőségeivel, a gyógyír témakörével foglalkozni. Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében, és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? És milyen szerepe lehet mindebben a fotónak? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ nyolc alkotó, hogy elsősorban a fotográfia médiumával létrehozott alkotásokon keresztül vizsgálja és mutassa be a gyógyírt jelentő utakat, lehetőségeket napjainkban. 

További infók

Május 12., szerda

20 órától premier előtt vetíti a Spirál című magyar krimit az Uránia Nemzeti Filmszínház. A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFesten A jövő reménysége díjjal, a Magyar Filmszemlén a Legígéretesebb fiatal tehetség díjjal tüntették ki. Valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm.

A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék) és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja).

További infók 

A Fonó Tavasz online koncertsorozatának következő vendége a Muzsik és Volkova duó lesz, május 12-én. 

A 2007-ben alakult Záhony Unplugged Project sikeres, évtizednyi zenei múltra visszatekintő trió később Z.U.P. néven ért el jelentős sikereket izgalmas feldolgozásaival, majd saját szerzeményekkel. 2016 nyarától az alapító-zeneszerző-szövegíró testvérpár, Farkas Krisztina (Volkova) és Farkas János (Muzsik) duóban folytatta pályafutását. Muzsik és Volkova néven új zenei világot teremtettek, nagyon személyes, emberekre, közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre érzékenyen és szókimondóan reflektáló dalaikkal. 

További infók 

Címkék