Igen tartalmas hét napnak nézünk elébe, indul ugyanis a 11. Frankofón Filmnapok, az online és offline programokkal is készülő OFF-Biennále, interaktív játékot szervez a Föld napja alkalmából a Füvészkert, 75. jubileumát ünnepli a MÁV Szimfonikus Zenekar, jön a Nemzetközi Jazznap, és Janikovszky Éváról is megemlékezhetünk, aki idén áprilisban lenne 95 éves.

Április 22., csütörtök

Frankofón Filmnapok április 22. és május 2. között, online látható válogatásában nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat. Emellett több kísérőprogram is elérhető lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésben. A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött válogatás a frankofón mozi legjavát tárja a magyar nézők elé. A filmnapok nemcsak az idei nagy filmfesztiválok (Cannes, Velence, Oscar) díjazott filmjeit vonultatja fel, hanem közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is.

További infók 

Április 22-én 19 órától a Széchenyi Akadémia online programsorozatának keretein belül tart szerzői estet Nádasdy Ádám, a A rend, amit csinálok címmel. Az élő közvetítést a Zoomon keresztül lehet majd követni.

További infók 

Április 22-én, a Föld napján az egyszer használatos műanyagokról tart online kerekasztal-beszélgetést az Európa Pont. 2021 júniusától kezdetét veszi hazánkban az egyszer használatos műanyagok kivezetése. De vajon tényleg lebomlik és környezetbarát a lebomlónak nevezett műanyag? Mennyire hatékonyak a médiában is népszerű tengeri műanyag-mentesítési programok? Milyen lehetőségek állnak a lakosság rendelkezésére?

További infók 

Április 23., péntek

Április 23-án startol az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása, amelynek öt hete alatt 14, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a Levegőt! hívószó különféle művészeti olvasatait. 2015 és 2017 után idén harmadik ízben valósul meg a biennálé, ezúttal kevesebb, ugyanakkor komplexebb projektre koncentrálva, melyeket az OFF közösen szervez és hoz létre a projektek kezdeményezőivel.

További infók

Április 23-tól újra látható a Katona József Színház legendás, 1996-ban bemutatott előadása, Zsámbéki Gábor rendezésében. Az eltört korsót 1996-ban mutatták be, a felvétel 2000-ben készült, melyet az eSzínház platformján nézhetünk meg.

További infók 

David Attenborough az elmúlt 70 évben nem sztár lett, hanem egyszerre példakép, ikon és végül a leghitelesebb vészharangozó. Professzionális stábjával ezúttal nemcsak lenyűgöző filmet alkotott, hanem rendkívül hasznosat is. Az Ökofilmklubokban már több tucat látványos és riasztó ökofilmet láthattunk az emberiség által okozott környezetpusztításról. David Attenborough mindezt a másik fél oldaláról, a vadon élő állatok szemszögéből mutatja be.

Április 23-án 18.30-tól a David Attenborough: Egy élet a bolygónkon című filmet vetítik, utána pedig beszélgetéssel folytatódik a filmklub.

További infók 

Április 23. és 25. között online végezhető feladványokkal várja egyéni látogatóit az ELTE Füvészkert a Föld napja alkalmából. A feladatokat az állomások felkeresésével, az ott található információk alapján lehet elvégezni, a megoldásokat pedig online lehet majd beküldeni. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

További infók 

Janikovszky Éva 2021. április 23-án lenne 95 éves, az évfordulóra a 6szín és a Móra Könyvkiadó online Janikovszky-hétvégét rendez. Április 23. és 25. között egy gyerekeknek (Az úgy volt...) és egy felnőtteknek (A lemez két oldala) szóló előadást nézhetünk meg.

További infók 

Április 24., szombat

Április 24-én 19 órától online koncerttel ünnepli 75. jubileumát a MÁV Szimfonikus Zenekar, melyet a zenekar YouTube-csatornáján fognak közvetíteni. 1945. május 1-jét tekintjük a zenekar születésnapjának, melyet követően rövid idő alatt az ország élvonalbeli zenekarai közé került, jelenlegi művészeti vezetője Daniel Boico amerikai karmester, tiszteletbeli vendégkarmestere pedig Kobajasi Kenicsiró. A zenekar növekvő nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy világhírű vendégművészek is felléptek budapesti hangversenyein, többek között Maxim Vengerov (hegedű) és olyan karmesterek, mint például Jesús López Cobos. A jubileumi koncerten Copland művét Daniel Boico vezető karmester dirigálja, Dvořák IX. szimfóniáját pedig a kétszeres Grammy-díjas Charles Dutoit.

További infók 

Szombaton online rendezik meg a BeActive Night programsorozatát is, amely változatos mozgásformákat és edzéseket kínál minden korosztály számára. Olyan népszerű edzők és oktatók várják a résztvevőket, mint például Molnár Andi, Angyal András, Kisó, Sifi, Katus Attila, Péntek Enikő, Kádár Papp Nóra vagy éppen Bánhegyi Adrienn, a többszörös világ- és Európa-bajnok ugrókötelező.

További infók 

Szintén április 24-én ismét workshopot tart a PINKPONILO csapata, ezúttal zero waste szoknyát készíthetnek a résztvevők. A workshop során mindenki saját maga varázsolhatja egyedivé szoknyáját, míg az alapötletekben és az útmutatásban folyamatos segítséget kap. A részvételhez nincs szükség alaptudásra.

További infók 

Április 25., vasárnap

Április 25-én 19 órától élőben közvetítik a Radnóti Színházból Friedrich Schiller Don Carlos című darabjának előadását az eSzínház felületén.

Történelmi kulisszák között, 1568-ban játszódik Schiller nagy klasszikusa, amelyben II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak. Szembekerül egymással király és alattvaló, férj és feleség, apa és fia. Társadalmi szerepeik és személyes viszonyaik összekeverednek a konfliktusokban – a Don Carlosban elválaszthatatlan egymástól a politikai, a családi és a szerelmi tragédia.

További infók 

Április 25-én ismét kitárja kapuit a Pancs Gasztroplacc termelői piac az Élesztőház udvarán. Az olyan klasszikus piaci termékek, mint a sajtok, húskészítmények és péksütemények mellett vegán sarok is várja az érdeklődőket, így bárki megtöltheti majd itt a kosarát.

További infók

Április 26., hétfő

Hétfőn 18 órától az egyik kedvenc Wes Anderson-filmünket vetíti a Budapesti Távmozi. A Holdfény királyságban játszik Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel és Frances McDormand is.

A New England partjainál fekvő szigeten, 1965 nyarán játszódó Holdfény királyság két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek, titkos egyezséget kötnek és együtt a vadonba szöknek. Különböző hatóságok próbálnak a nyomukra bukkanni, vad vihar készül kitörni a partnál – és a sziget nyugodt közösségének élete a feje tetejére áll. 

További infók 

A nagy érdeklődés mellett megtartott december-januári előadás-sorozat után a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítói tavasszal tovább folytatják a Hétfő Esték A Tan Kapuján-sorozatot. A tavaszi online sorozatban ezúttal izgalmas tematikájú kerekasztal-beszélgetéseket tartanak.

Én vagyok-e az agyban, vagy az agy van énbennem? Van-e kapcsolódás a modern tudomány tudatról, elméről, agyról alkotott felfogása és a buddhista tudatfilozófia között? Az április 26-án 18 órakor kezdődő beszélgetés résztvevői: Bodó Ferenc, Dobosy Antal, Farkas Attila Márton, Karsai Gábor, Kékesi Balázs.

További infók

Április 27., kedd

A Stereo Akt és a Füge Produkció Ex Katedra című közös előadása a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot. A dokumentarista előadást április 27-én 19 órától streameli a SzínházTV.

A szereplők ma ugyan egy színpadon állnak, ám sokféle háttérből érkeztek. Van köztük, aki vidéken, van, aki külvárosban, és van, aki Budán nőtt fel. Van, akinek a családját tönkretette a ránk köszöntő kapitalizmus, és van, akinek meghozta a szerencséjét. Van, aki alternatív iskolába járt, van, aki keményvonalas, poroszos rendszerben tanult. A történetek olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és a rasszizmus, tiltott szerelmek és legjobb barátságok, versengés és kudarcok, beilleszkedési nehézségek és tanári önkény.

További infók

A Távmoziban kedden 18 órától a libanoni rendezőnő, Nadine Labaki Kafarnaum – A remény útja című alkotását láthatjuk, mely egyszerre megható és lenyűgöző mozi, amelyet a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál közönsége negyedórás ovációval fogadott.

A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállaltak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé. Zain eddigi, rövid élete alatt több bölcsességre tett szert és több szeretetet adott, mint mások öregkorukig – de ez felhatalmazza őt arra, hogy a szülein számon kérje, hogy a világra hozták őt?

További infók 

Az Üvöltő szelek a világirodalom nagy rejtélyeinek egyike. Gyűlölet és szerelem együttélését, egymást erősítő-romboló hatását Emily Brontë előtt talán senki, azóta is csak kevés alkotó érzékeltette ilyen elemi erővel.

Catherine és Heathcliff sírig – és talán azon túl is – tartó szenvedélyes kapcsolata most a Miskolci Balett előadásában kerül színpadra, melyet a Nemzeti Táncszínház közvetít április 27-én 20.30-tól.

További infók 

Április 28., szerda

A Nemzetközi Jazznap a járvány ellenére sem marad el, a tavalyi évhez hasonlóan ismét online rendezik meg. Budapesten a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazz Clubban és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendeznek koncerteket és kiegészítő programokat április 30-án, és a jazznapot megelőző két napon, 28-án és 29-én.

További infók 

Április 29. és május 2. között online anyák napi virágvásárt rendez a Bloom Flowers and Design. A tavaszi vegyes, színes csokrok mellett virágkosarakkal is készülnek, ráadásul a virágok mellé pohárkrémet és képeslapot is tudunk rendelni a Neked Cake és a Brown Budapest csapatának jóvoltából.

További infók 

Címkék