Régóta vágyunk azokra a programokra és kulturális eseményekre, amelyekkel végre kiléphetünk a lakásból és emberek között lehetünk. Ezért is örülünk annyira a holnap, azaz április 23-án startoló OFF-Biennálénak, ami az idei, különleges helyzethez igazodva online és offline események hibrideként valósul meg. Az elkövetkező öt hétben lesznek online tárlatvezetések, kiállításmegnyitók, miközben a járványügyi szabályokhoz igazodva, limitált látogatószámmal, de a valós térben is megnézhetjük a LEVEGŐT! tematika különféle olvasatait.

Az OFF-Biennále független platformján a hazai és a nemzetközi alkotók mindig nagyon aktuális és komplex témákat feszegetnek, ez idén sincs máshogy, ráadásul az a plusz egy év, amit a járványhelyzet hozott magával, csak még jobban elmélyítette a szervezők és a résztvevő projektek közötti együttműködést, ráadásul megannyi új tartalommal ruházta fel a hívószót. 

Az idei eseményen több mint 30 kiállítás és esemény várja azokat, akik szeretnének már kiszakadni a monoton lakáséletből és valami frissre, innovatív és egészen elképesztő ötletekre vágynak. Mondjuk, arra, hogyan lehet a növények csatornáján telefonálni, hogyan lehet a levegőből fehérjét készíteni, vagy egyáltalán, milyen lehetőségeink maradtak a jövőre nézve, ha az élelemellátás nehézségeivel kell szembenéznünk.

Noha az esemény megnyitója kivételesen online lesz, a kiállított projekteket élőben is lehetőségünk lesz megtekinteni. Április 23-án az OFF Lónyay utcai közösségi terébe, a Nappaliba online léphetünk be: este 7-től a Partizán TV közreműködésével a Facebookon zajlik majd az élő közvetítés, ahol nemcsak a projektekből kapunk ízelítőt, de a szervezőktől is kérdezhetünk.

A 2B Galéria, az A.P.A. Galéria, a Culinary Institute of Europe vagy akár a Tavaszmező utca is az OFF egy-egy helyszínévé válik május 30-ig. Nem is gondolnánk, hogy ennek az egy hívószónak (LEVEGŐT!) mennyiféle művészeti olvasata lehet: a mélyszegénységtől a szalamandrák kihalásán keresztül a klímaszorongás és a jövő élelemellátása témákig láthatjuk, hogy a művészek, az antropológusok és a dizájnerek válaszai nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmutatóan hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.

Az egyik legrelevánsabb kiállítás a Kőfaragó utcában, a Culinary Institute of Europe tereiben nyílik: a MENÜ imaginaire az élelmezés és az étkezés jövőjével foglalkozik, ahol képzőművészek, dizájnerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszerrendszereket érintő legégetőbb témákkal kapcsolatban. A MENÜ imaginaire szombatonként online eseményekkel jelentkezik: egy szmogkóstoló formájában akár a miskolci Búza tér levegőjébe is beleharaphatunk. 

És ha már relevancia, akkor a Klímaképzeleti Ügynökség ACLIM! című kiállításáról sem feledkezhetünk meg, ahol 7 izgalmas projektet mutatnak be a Horánszky utcai A.P.A. Galériában, amelyek mindegyike a klímaválsággal való szembenézés, a jelenkori ökoszorongás és a fiatal felnőttek kiégésével foglalkozik. 

A Ráday utcai 2B Galériában viszont megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor otthonunkból hiányoznak azok a közszolgáltatások és tárgyak, amik létezését evidensnek vesszük. A Hétköznapi hiánycikkek az alapvető létfeltételek és közszolgáltatások hiányáról beszél, és a szegregátumokban élőkkel együtt dolgozva mutatja be a mindennapok túlélésének stratégiáit. Kiállításukon interaktív installációk és egy alternatív lakberendezési katalógus mutatja be a hiányosságokkal való hétköznapi együttélés gyakorlatát.

Az OFF-Biennále számára mindig is fontos volt az edukáció, így nem véletlen, hogy a projektek olyan társadalmi, ökológiai kérdésekre reflektálnak, amelyek a fiatalabb generációkban mindennap felötlenek. A mesterséges intelligencia, a digitális hálózatok, az ökológiai lábnyom, a fogyasztói kultúra kritikája, valamint a szabadság, a közösségiség, az identitáskeresés megélésének lehetőségei mind olyan hívószavak, amelyeket a felnövekvő generációval közösen kell értelmezni, darabokra szedni, de akár el is játszani velük.

Az OFF-Biennále LEVEGŐT! tematika köré szervezett programjai április 23. és május 30. között tekinthetők meg mind az online, mind pedig a valós térben Budapest-szerte. 

Címkék