A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2022 végéig új látogatóközpontot hoz létre a főváros XII. kerületében. A fejlesztés legfontosabb elemei a Jókai-kert rekonstrukciója és az abban található Steindl-villa felújítása. A munkálatok szolgálják egyfelől a fennmaradt történeti emlékek megőrzését, másfelől a természet- és műemlékvédelmet és – egy korszerű természetismereti bemutatóhely és rendezvényhelyszín kialakításával – egy új ökoturisztikai célpont létrehozását.

A Svábhegyen található Jókai-kert nem véletlenül kapta nevét: Jókai Mór 1853-ban vásárolta meg a telket az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán című regényei honoráriumából. Ez volt az író nyári alkotóhelye, de végzett itt gazdálkodási tevékenységet is, és gyakran látta vendégül a barátait, a korabeli művészvilág oszlopos tagjait. A kert egyedi értéke, hogy még mindig állnak a Jókai Mór által ültetett faóriások, valamint az író egykori kedvenc kőpadja. A természetvédelmi és műemléki védettséget élvező történeti kert napjainkban a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székházainak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobájának ad otthont. 

A Jókai-kertben áll az egykor a Steindl család tulajdonában lévő ikervillák egyike, mely kiemelkedő műemlék jellegű épület, a kert szerves része. A család leghíresebb tagja, az építész Steindl Imre azonban soha nem lakott a villában, azt nem róla, hanem a családjáról nevezték el. Az építész édesapja ott töltötte a gyerek- és ifjúkorát. A 19. század első feléből származó, hosszú ideje lakatlan épület állapota kritikus és életveszélyes, úgyhogy tényleg megérett az idő a felújítására. A Jókai-kert teljes területe a projektet végrehajtó Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe került 2020-ban.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által tervezett fejlesztési csomag 3 részből áll majd:

  • A Steindl-villa felújítása és a Natura 2000-kiállítás: a felújítást követően a Steindl-villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra.
  • A Jókai-kert rekonstrukciója: megújul Jókai egykori gyümölcsöskertje, javítják a hely ökológiai állapotát, a terület egyik felében a történelmi-műemléki jelleg, míg a másikban az ökoturisztikai funkciók lesznek a hangsúlyosak, megújul a kerti út, lesznek új parkbútorok, madáritatók és madárlesek, parkolóhelyet, fedett kerékpártárolót és egy rendezvényteret is kialakítanak.
  • Könyvtárfejlesztés: a nemzeti parki igazgatóság épülete ad otthont a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak is, a gyűjtemény jelentős része pedig digitalizálásra kerül, majd néhány könyvritkaság a Natura 2000-kiállítás részeként lesz megismerhető.

A projekt közbeszerzése most zajlik, és ha minden jól megy, akkor úgy zárulhat le, hogy még idén elkezdődhetnek a munkálatok. A befejezés a jövő év második felére, végére várható. Ezzel egy újabb műemlék épület újul meg a XII. kerületben, mely kerület az elmúlt években már jó pár ilyen jellegű felújítást végzett el vagy vett benne részt (például az egykori lóvasút-végállomás, a hajdani Fácán vendéglő, a Budakeszi úti Hild-villa). 

Címkék