Újabb hónap telt a korlátozások közepette, s továbbra sem látszik, mikor indulhatnak újra a hagyományos programok a városban, továbbra is többnyire virtuálisan megnyíló kiállításokból, online színházi előadásokból és filmekből, valamint streamelt beszélgetésekből tudtunk nektek válogatni heti ajánlónkhoz.

Március 25., csütörtök

A Csányi5 Facebook-oldalán tart ismét virtuális városi sétát Saly Noémi, melynek első állomása a régi I. kerület, amely magában foglalta a mai Lágymányos és a Hegyvidék lakott részeit és az egész Gellért-hegyet. Kik laktak a Várban, és kik a Krisztinavárosban? Miből éltek a vízivárosiak, és hová tűnt a valaha legnépesebb budai városrész, a Tabán? A március 25-i online előadás során mehetünk templomba, fürdőbe, barlangba, kocsmába, iskolába, és kiélvezhetjük a hajdani multikulti mindenféle ízét, bűzét, zamatát.

További infók 

A márciusi Múzeum+ középpontjában​ Aba-Novák Vilmos, a két világháború közötti magyar festészet egyik legfontosabb mestere áll. Az anekdota szerint amikor 1937-ben bemutatták egyik művét a párizsi világkiállításon, Pablo Picasso így kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?”. Művei a hétköznapi élet élményeit, érzéseit és dinamizmusát hirdetik páratlanul játékos, színes és egyedi formában.​ Miért pont a tarkabarka, tréfás pillanatok ragadták meg a képzeletét? Mit írt a korabeli kritika és sajtó az alkotásairól, és miket jegyzett le a festő saját naplójában? Hogyan dolgozott a mester monumentális freskóin, melyek országszerte megtalálhatók? Mit látnak benne és kortársaiban a művészetszerető múzeumlátogatók?

További infók 

Március 25-én újabb felújított magyar filmklasszikussal bővül a Filmio adatbázisa, ezúttal az 1984-es, Básti Juli és Bács Ferenc főszereplésével készült A vörös grófnő teszi gazdagabbá a kínálatot.

A film cselekménye a 20. század elején, az Andrássyak és a Károlyiak fénykorában, az Osztrák–Magyar Monarchia súlyosodó válságának idején indul és az 1918–19-es forradalmak leverését követően, a Károlyi házaspár emigrációjának kezdetéig tart. Andrássy Katinka naplója alapján, az ő szemszögéből meséli el e történelmi időszak (a háború, a forradalom, a proletár hatalomátvétel, a diktatúra bukásának) eseményeit. A szerzők megkísérelték felidézni a nem mindennapi történetet, amelyben egy különös, eredeti nő szerelme és hites társa, Károlyi Mihály révén szoros kapcsolatba kerül a történelemmel, és mégis képes végig szuverén személyiség maradni.

További infók

Március 26., péntek

A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium ötödik Falra fel! árverésén ezúttal is a világszínvonalú múlt századi magyar grafikusok remekeire licitálhat a közönség március 26-án. A különleges grafikai munkák között található filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakát, falragasz és hirdetmény is.

További infók 

Március 26-án 20 órától ismét online jelentkezik a Feldmár Filmklub, ahol ez alkalommal Az ügyfél című filmről beszélget G. Tóth Anita pszichiáter, Heves Andrea pszichológus, Huszár Annamária biblioterapeuta, Kőszegi Mária színésznő, valamint Sass Norbert filmbarát.

Emad és Rana kénytelen kimenekülni, amikor a szomszédos építkezés miatt csaknem rájuk omlik lakóépületük. A házaspárnak egyik napról a másikra kell új lakhelyet találnia, így kapva kapnak egyik barátjuk segítségén, aki egy közeli ház emeletén ajánl nekik albérletet. Az előző lakó azonban nem tűnt el nyomtalanul: az asszony nem hajlandó elvinni az otthagyott holmijait, ráadásul kiderül róla, prostituáltként a lakásban fogadta az ügyfeleit. Mintha a pár különös szerencsétlenségek sorozatát élné meg, amelyek egyik tetőpontjaként Ranát megtámadják zuhanyzás közben. A nő megússza apróbb külső sérülésekkel, ám az őt érő sokk, a költözéssel járó feszültség és az egyre meglepőbb események alaposan próbára teszik Emad és Rana egymás iránti érzéseit.

További infók 

A kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten március 26-tól online műsorára tűzi a Recirquel Non Solus című produkcióját. A cirkuszművészetet a tánccal ötvöző, az emberi létezés alapvető mérföldkövein átívelő, Vági Bence rendezte cirque danse előadást első alkalommal mutatják be online. A Müpa által készített felvétel április 2-ig ingyen megtekinthető.

További infók 

A Trafó és a Verzió filmfesztivál jóvoltából március 26-tól újra elérhető lesz online a Matangi / Maya / M.I.A. című dokumentumfilm. A film az énekesnő, M.I.A. korábban nem látott privát felvételei segítségével mutatja be a menekültből popsztárrá vált, nemzetközileg elismert művész történetét.

Mivel apja a Srí Lanka-i fegyveres tamil ellenállás alapítója volt, Matanginak a polgárháború idején rejtőzködnie kellett a kormányerők elől. Családja végül Nagy-Britanniába menekült, ahol ő, immár mint Maya, kreatív londoni tinédzserként élte az életét. Végül a világ M.I.A.-ként ismerte meg, akinek énekesi identitása az őt élete során ért hatások művészi keveréke; egyfajta hang-vázlatfüzet, amelyben a tamil politika punkkal és hiphoppal keveredik, és egy feltörekvő, multikulturális identitású, fiatal nemzedék összetéveszthetetlen hangján szólal meg.

További infók

Resident Advisor és az Asahi Super Dry egy különleges 8D-s zenei élménnyel és lenyűgöző virtuális helyszínekkel várja az elektronikus zene kedvelőit március 26-án, este 8 órakor. 

Club Qu által összefogott, 45 perces interaktív videóélmény három különböző online helyszínen vezeti végig a bulizókat, és minden állomáson 8D-ben hallható a zene. Az este Tokió nyüzsgő utcáiról indul, ezután egy magával ragadó modern művészeti galériába vezet az út, az utolsó állomás pedig a buli helyszíne, egy ikonikus éjszakai klub. A koncerttúra minden szakaszán olyan egyedi, 8D-s technológiával készült zene hallható, amelyet nemzetközi, világszinten elismert DJ-k alkottak meg, kizárólag erre az alkalomra. Az innovatív hangtechnológiának köszönhetően többdimenziós, térhatású hangélményben lehet részünk. Az egyedi zenéért DJ Nobu, Honey Dijon és Kerri Chandler lesz a felelős.

Március 27., szombat

Az ötödik éve megrendezésre kerülő Budapest Fotófesztivál március 27. és május 21. között ismét izgalmas programsorozatot állított össze, bevonva Budapest múzeumait, galériáit és a nemzetközi kultúrintézeteket. Budapest nemzetközi hírű, idén több mint 50 kiállítást és szakmai programot felvonultató eseménysorozata a hagyományokhoz híven a Műcsarnokban nyitja meg programsorozatát – első körben online.

A BPF 2021 különleges fotótörténeti nyitókiállítása március 27-től látható, Fotóikonok – Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York címmel, melyben 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki. A kiállítást március 27-től, ide kattintva lehet virtuálisan bejárni.

A budapesti múzeumok és galériák ismét a magyar fotográfia sokszínűségét mutatják be, a történeti tárlatoktól a kortárs fotóig.

További infók 

Március 27-én és 28-án szabadtéri termelői vásárt tart a Rozmaring Kertvendéglő és Étterem, ahol minden megtalálható lesz, amire csak szükség lehet a húsvéti ünnepi asztalon. A különböző sonkák, füstölt húsok mellett biotojás, őstermelői mézvariációk, sajtkülönlegességek és édességek is megtalálhatók lesznek a piacon.

További infók 

Március 27-én 19 órától élőben közvetíti a Marczibányi Téri Művelődési Központ a Kaláka és Máté Gábor közös koncertjét, melynek első felében az Akarsz-e játszani? című közös Kosztolányi-estjük műsorát is hallhatjuk, míg a koncert második felében a klasszikus Kaláka-dalok kerülnek előtérbe.

További infók 

Március 27-én 20 órától a világhírű koloratúrszoprán, Miklósa Erika operai debütálásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaestet tekinthetik meg az érdeklődők az Opera Otthonra közvetítéssorozatában.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes 19 évesen debütált a Magyar Állami Operaházban Papagenaként. Harmincéves jubileumi tagságát olyan esttel ünnepli az Operaház, melyen az énekesnő legfontosabb szerepeiből ad elő részleteket, mint A varázsfuvola, a Carmen, a Lammermoori Lucia, a Don Pasquale. 

További infók 

A Magyar Tolkien Társaság 2021 márciusában online formában tartja meg a Tolkien Napokat. A kétnapos rendezvényen ismeretterjesztő előadásokkal, műhelyekkel, kiállításokkal, társasjátékkal tisztelegnek J. R. R. Tolkien munkássága előtt.

További infók

Március 28., vasárnap

Március 28-án és 31-én a Pintér Béla és Társulata legelső előadása, a Népi rablét lesz látható online. Az első vetítési időpont nem véletlen, a társulat a március 27-i színházi világnap másnapjára időzítette ezt az igen különleges, a magyar színháztörténet szempontjából is meghatározó, emblematikus előadást. Ezt a darabot több mint 10 éve nem játszották közönség előtt, így igazi csemege lehet azok számára, akik később kezdték el követni a társulatot, és néhány újdonság is került az előadásba.

A március elején rögzített előadás szereposztása szinte teljesen megegyezik az ősbemutatóéval – a felvétel erejéig újra csatlakozott a csapathoz Péterfy Bori, Deák Tamás helyett Gombai Szabolcs ugrott be, aki korábban néptánctanárként segítette a társulat munkáját. Az előadás szereplői: Bencze Sándor „Qpa”, Csatári Éva, Gombai Szabolcs, Enyedi Éva, Nagy-Abonyi Sarolta, Péterfy Bori, Pintér Béla és Thuróczy Szabolcs. 

További infók 

Elemi erővel megfogalmazott gesztusok nyernek teret geometrikus kompozíciókban Nagy Zsófi VAGYOK című egyéni kiállításán, a K.A.S. Galériában.

Fontos az oldottság és a feszesség együttes jelenléte a képeken. Oldás és kötés folyamatos dinamizmusa tartja életben műveit. Képeit egymással párhuzamosan festi. Egyszerű képi helyzetekből kiindulva ezek árnyalatait, variációit vizsgálja, különféle új helyzetekbe állítja őket. Egy-egy forma, szín visszatér a vásznakon, ezáltal a képeket összekötő gondolatfonalnak vizuális lenyomatot is hagyva. Ismétlődő képi elemek kerülnek különböző kompozíciókba. Izgalmas vizuális együttállásokat keres, melyekből inspirálódva tovább dolgozik a képein. Foglalkoztatja a véletlen, a hiba és a törvényszerűség megjelenése az alkotói folyamatban; a hiba és a hiba „javítása”, beépülése a képbe. A gyenge pontok a mozgatórugók. A káosz és a strukturáltság együttes megjelenése, egymásnak feszülése, dinamizmusa, egyensúlyba hozása jelenik meg az alkotásokon.

A kiállítás április 14-ig látogatható. 

További infók 

Vasárnap 16 órától húsvéti dekorációt készíthetnek a résztvevők a Pran workshopján, melyet maximum 6 fő részvételével tartanak meg. A workshopon asztali és ajtóra akasztható dísz közül lehet majd választani, mindkét verzió esetén biztosított valamennyi összetevő.

További infók

Március 29., hétfő

Március 29-én 19.15-től Kocsis Viki, a Yogayoga Budapest oktatója tart online jógaórát, amin előzetes ismeretek nélkül is bárki részt vehet. A gyakorláshoz a bejelentkezést követően kapják meg a linket a résztvevők.

További infók 

Ugyancsak hétfőn, 19 órától vetíti a Budapesti Távmozi az Egy tökéletes nap című filmet. Az Oscar-díjas Benicio del Toro és Tim Robbins a főszereplői ennek az egyetlen őrült nap történetét elmesélő filmnek. Az Egy tökéletes nap akcióval teli road movie, háborús film és őrült fekete vígjáték egyszerre, melyben a kiváló színészek végre komikus oldalukat is megmutatják a közönségnek.

További infók 

Március 30., kedd

Március 30-án 18.30-tól a Mélylevegő Projekt és a Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok csapata tart online kerakasztal-beszélgetést a mentális zavarokat övező megbélyegzésről. A résztvevők a beszélgetés során kitérnek a stigmatizáló viselkedés felismerésének, módosításának, alternatív viselkedés kialakításának témakörére, megvitatják, hogyan ne viselkedjünk stigmatizálóan, beszélnek arról is, hogy mit tehetünk a mentális betegségek megbélyegzése ellen, végül pedig a stigmatizáció hatásairól és a prevencióról is szót ejtenek majd.

További infók

Március 30-ra egy másik filmet is ajánlunk a Távmozi kínálatából, aznap 18 órától a Judy című filmet nézhetjük meg, főszerepben Renée Zellwegerrel.

Judy a legendás amerikai színész-énekesnő, Judy Garland életének utolsó hónapjait dolgozza fel. A negyvenes éveiben járó Judy Garland, az Óz, a csodák csodája Dorothyja több tragikusan végződő házasságon jutott túl, és a hatvanas évek végére folyamatos anyagi és drogproblémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott, amikor 1969 telén megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel és a menedzsmenttel egyaránt. 

További infók 

Március 31., szerda

Március 31-én, a nagyhét OperaSzerda-közvetítésében Pietro Mascagni világhírű, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó műve, a Parasztbecsület legszebb részei hangzanak el 20 órától az Operaház Facebook-oldalán.

Aki látta már valaha Mascagni nevezetes egyfelvonásosát, a verismo, azaz a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák egyik legjelentősebb darabját, a Parasztbecsületet, sosem felejti el a Húsvéti kórust. A húsvét vasárnapján egy szicíliai faluban játszódó történet központi alakja Santuzza (olaszul: 'kicsi szent'), akit szégyenben hagy és egy férjes asszonnyal csal a szerelme. Az 1890. május 17-i ősbemutató fenomenális sikere után Mascagni egy csapásra ismert és ünnepelt szerző lett, és a Parasztbecsület elindult hódító útjára. Budapesten először 1890 decemberében mutatták be a művet, Gustav Mahler vezényletével. 

További infók 

A Trafó Világhazafiak című sorozatának negyedik epizódjában Péterfy-Novák Éva és Krusovszky Dénes lesznek Upor László beszélgetőtársai március 31-én 19 órától.

 A Világhazafiak vendégei: „Magyarok. Nem (csak) Magyarországon dolgoznak, nem (mindig) itt élnek. Az egyiknek a szó az eszköze, a másiké a kép, a zene, a mozdulat, a test. Az egyik magánéleti, a másik politikai okból költözött el, az egyik kétlaki, a másik ritkán látogat haza.

Sok év távollét után is mind akcentus nélkül beszéli a magyar kultúrát. A világ pedig miattuk is figyel ránk. A mi kultúrluxusunk, hogy az ő szemüvegükön át is látjuk a világot. 

Milyen a világfalu másik utcájában lakni, dolgozni? Milyen az ott, és milyennek látszik az itt –onnan nézve? Beszélgetések online – addig is, amíg találkozhatunk igazán.”

További infók

Címkék