16. alkalommal ismerték el az év legkiemelkedőbb alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja-gála keretében, február 20-án. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvényt online közvetítették a szervezők a Trafó Kortárs Művészetek Házából.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immár 16 éves hagyománnyal rendelkező, megkerülhetetlen szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik. Az idei év rendhagyó volt, hiszen a rendezvény online térbe költözött, így csak virtuálisan drukkolhattak az érdeklődők kedvenc projektjeiknek. A legjobb épület díját idén a zsűri – amely vezető magyar sajtóorgánumok (Telex, Forbes, Válasz Online) képviselőiből, illetve a szakma kiemelt szereplőiből állt – a Konkrét Stúdió csapatának ítélte egy üllői családi házért.

A díjat a zsűri elnöke, Zubreczki Dávid adta át. A zsűri kiemelkedőnek tartotta, hogy az épületet az építész-tervező és a megbízó közösen ismertették, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is. A fekete hullámpala elsőre ugyan megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat példát.

A tervek közül a zsűri Szántó Hunor Albertnek (a Táj-Restaurációs Központ munkájáért) ítélte oda az elismerést. A terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. Kiemelték, hogy ez a megközelítés miért fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában miért pozitív a természetes, lebomló építőanyagok használata. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gálaesten az alkotók mutatták be saját projektjeiket: a díjért versengő épületeket és terveket, melyeket a média és a szakma képviselői értékeltek. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét, előzetes online szavazás formájában. A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós és csapata tervezett. A közönségtől a legtöbb szavazatot kapó terv díját Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át, Vulkánmúzeum Izlandon munkájukért.

Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a MÉD szervezői épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele Királysága munkája bizonyult a legjobbnak. A díjat a szakmai zsűri nevében Nagy Csaba, az Archikon építésziroda vezető tervezője nyújtotta át.

Az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalin emlékét őrző szakmai elismerést idén Perczel Anna építész, örökségvédő, az ÓVÁS! Egyesület elnöke érdemelte ki. Az est folyamán (az elmúlt évekhez hasonlóan) több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját az Arctonic tervezői, Töős György és Szőkedencsi Géza kapta a Richter Gedeon debreceni közösségi és irodaépületének megtervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat Bálint Istvánnak (SZAK SZOLG Paks Kft.) ítélték oda.

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Fló Architects csapata, Csővári Linda és Demeter Ágota nyerte el, az AKG Általános Iskola és Gimnázium munkájukért. Az Építészfórum által két éve alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus adta át Kiss Gábornak, a Metrodom cégcsoport műszaki igazgatójának és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnökének. A Nagyberuházások Különdíját az Operaház Eiffel Műhelyház kapta, melyet Marosi Miklós és csapata tervezett. A díjat az Optimum Solar adta át Ács István és Pernesz Ágnes építész munkatársaknak.

A zsűri tagjai 2020-ban: Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó, zsűrielnök; Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online); dr. Géczy Nóra építész-tervezőművész (Széchenyi István Egyetem).

Címkék