Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Az újrakezdés a 13. Budapesti Építészeti Filmnapok hívószava

A tavaly március eleji érzelmeket körüljáró filmnapokon még nem sejtettük, hogy az utána következő hónapjainkban viszonylag sok szerep jut majd az érzelmek hullámvasútjának, ahogy azt sem, hogy ezután a bezártság, illetve az online térben megélt szociális élet és kulturális események hada vár ránk. A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amivel a fesztivál rendszeresen foglalkozik, így idén sem kérdés, hogy a Kortárs Építészeti Központ idén is megtartja a rendezvényt, noha a szabályozásoknak megfelelően, idén minden film kizárólag online, a Távmozi felületén lesz megtekinthető március 4-13. között.

Az elmúlt egy évet nézve nem is lehetne aktuálisabb a fesztivál idei hívószava, a Reconnect: újrakezdés és újrakapcsolódás egyén és közösség, épített környezet és természet között, amire nemcsak díjazott, hanem újonnan bemutatott filmekkel is reflektál a program. 

Az urbanizáció, a munkanélküliség, a kilakoltatások és a természetes élőhelyek pusztítása az elmúlt években egyre fontosabb témákká váltak, a járványhelyzet nemcsak érzékenyebbé tett minket ezek befogadására, de sokan testközelből tapasztalták meg a munkanélküliséget is. A turizmusfüggő városoknak komoly gazdasági kihívásokkal kell megküzdeniük, miközben a szegényebb és a gazdagabb városrészek közötti különbségek szemmel láthatóan felerősödtek, egyre jobban elszigetelve egymástól a különböző társadalmi rétegeket. 

Persze a lezárások sok pozitív fordulatot is hoztak, előtérbe kerültek a közösségek, a zöldtechnológiák, és felértékelődtek a városi zöldterületek – a Filmnapokon számos olyan filmet láthat majd a nagyközönség, melyek a jó példákkal foglalkoznak majd. 

Az elmúlt évek fesztiváljain mindig pontos képet kaptunk az építészet és a város átalakulásának legfontosabb problémáiról és lehetőségeiről, amik napokkal a filmek után is beszélgetések alapját képezték. Noha a részletes programra és a filmcímekre még egy picit várnunk kell, a március 4. és 13. közötti dátumot érdemes már most bevésni a naptárunkba! 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A