Évek óta üresen, omladozva, lényegében a pusztulás szimbólumaként áll az OPNI, ismertebb nevén a Lipót(mező). Az ország első pszichiátriai kórházának építését Ferenc József rendelte el, a késő romantikus stílusú épület 1868-ban nyitotta meg kapuit, ahol a kórtermeken túl színház, szalon, úszómedence, kutatólabor és egy Róth Miksa-ablakokkal díszített kápolna is volt.

A II. kerületi Lipótmezőn a fák mögött kísértetiesen megbúvó egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet az ország második legnagyobb épülete – az Országház után –, azonban 2007-es bezárása óta mindenki elől elzárva áll. Tavaly év végén röppentek fel a hírek, hogy az állam felújítaná és tereiben egy nemzetközi, bentlakásos középiskola létrehozását tervezi. Szilágyi Gergő fotóin most „bejárhatjuk” az épület tereit.

Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda 1868-ban nyitotta meg kapuit, hosszas előkészítés és tervezés után, melyet még az 1848–49-es forradalom és szabadságharc is megszakított. A késő romantikus stílusban épült, négyszintes épületet Zettl Lajos építész tervezte, és a betegszobák mellett az orvosok lakásai, a személyzet szállásai, konyhák, irodák raktárak is helyet kaptak a masszív erődítményben, melyet egy 40 hektáras park vesz körül. 

Az épület különlegessége a kápolna, amelyet Róth Miksa üvegablakai, valamint Nagy Sándor falfestményei díszítenek. Ez a hat gyönyörűen megfestett ablak a maga korában világhírnévnek örvendett, a II. világháború pusztítását pedig egy pincében vészelte át. 

Címkék