Titkos kertek, szecessziós és modern villák, művésztelep és még egy 210 éves lakóház is megnyitja kapuit a főváros kulturális-építészeti fesztiválján, az idén 10 éves Budapest100-on. A koronavírus-járvány következtében szeptember 19. és 20. között megtartott rendezvény nem csak a házak bejárásáról szól: pop-up kiállításokon és beszélgetéseken ismerhetjük meg azok történetét, de minikoncerteken, kézművesprogramokon és még egy pikniken is részt vehetünk. A közösséget ünneplő jubileumi fesztiválon ötvennél több helyszín lesz, ezek közül választottuk ki a kedvenceinket: must see épületek, titkos kertek, pincék és izgalmas programok.

I. kerület, Szilágyi Dezső tér 4.

Szecesszió és Róth Miksa – ezek már önmagukban hívószavak ahhoz, hogy feltegyük a Szilágyi Dezső téri lakóház bejárását programlistánkba. Az 1912-ben elkészült épület Buda igazi gyöngyszeme: szecessziós kovácsoltvas erkélyek és díszek, Róth Miksa műhelyében készült homlokzati üvegmozaikok és a lépcsőház Zsolnay-kerámiaburkolata azonnal magával ragad mindenkit. Az egyik első emeleti lakásban még Bartók Béla is élt egy ideig, rá emlékezve rendszeresen szerveznek udvarkoncerteket – noha a program során kivételesen nem Bartók, hanem Mozart divertimentókat hallgathat a közönség, miközben a ház történetébe egy ott lakó építész, Sugár Péter vezeti be az érdeklődőket.

  • Nyitvatartás: SZOMBAT – VASÁRNAP 10:00 – 19:00 

Átrium Mozi, II. kerület, Margit körút 55.

Kozma Lajos modern építészetünk egyik ikonikus alakja, volt ő grafikus, bútortervező, iparművész, belsőépítész és építész is, tervezett szecessziós és art déco házakat, a nagyközönség szívébe mégis modern lakóépületeivel lopta be magát. A Margit körúton álló hétemeletes, acélvázas, lapostetős Átrium-ház a 30-as években épült, alsó két szintjén filmszínházzal. Elegáns vonalai, egyszerű formái az utcáról nem feltétlen vonzzák magára a tekintetet, de ha belépünk, pepita padló, márvány- és üvegmozaikok, csillogó tükrök, valamint a narancs és vörös színekben pompázó falak várnak minket. A ház programjai közül a szombati Retró büfé, a Plakát-böngészés és a vasárnapi harmonikakoncert a kedvencünk. Éljenek a sanzonok és kuplék!

  • Nyitvatartás: SZOMBAT – VASÁRNAP 11:00 – 17:00 

Goldberger-ház, V. kerület, Arany János utca 32.

Ha már jubileum, akkor kihagyhatatlan a premodern stílusban épült Goldberger-ház, hiszen neki, pontosabban a 100. születésnapjának köszönheti létrejöttét a Budapest100! Az 1900-as évek elején épült épület a főváros egyik legszebb és legelegánsabb üzletháza, története pedig a 20. század izgalmas keresztmetszetét adja: a Goldberger textilgyár központi irodájaként működött egészen az államosításig, majd 1948-tól a Röviköt Nemzeti Vállalat textilipari raktára lett, de a rendszerváltásig még „dollárboltként” is funkcionált. A világos terű, hatalmas, üvegkupolás épület évekig állt üresen, ma a Közép-Európai Egyetemen működő Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum otthona. A hatalmas kézirattár megcsodálásán túl a POSZTSZOVJET kiállítást és a rendszerváltásról szóló előadást ajánljuk.

Nyitvatartás: SZOMBAT – VASÁRNAP 10:00 – 18:00  

Katona József Színház, V. kerület, Petőfi Sándor utca 6.

Végre egy hétvége, amikor biztosan bejuthatunk a város egyik legkedveltebb színházába – és még egy nyílt próbára is benézhetünk –, anélkül, hogy extra gyorsan kellene lecsapnunk a jegyekre. A Petőfi Sándor utcai bérházak közt megbújó Katonát eredetileg mozinak szánták, ám működési engedély híján előbb kabaré, majd színház vált belőle, ahol a valóságra való reflexió és a frissesség a darabok elmaradhatatlan velejárója. Ma már nem egyértelmű, de az épület eredetileg szecessziós stílusban épült, ennek nyomai az 1975-81. között zajló átépítés során tűntek el, bejárata ma már – Nádasdy Ádám megfogalmazásával – sokkal inkább hasonlít egy kifinomult metrólejáróra, mint egy igazi színházéra. Az épületbejáráson túl erősen ajánljuk a szombati nagyszínpados produkció nyílt próbáját!

Nyitvatartás: SZOMBAT – VASÁRNAP 11:00 – 18:00 

Három Rózsa-ház és Fekete Macska mulató, VII. kerület, Király utca 9.

Pest egyetlen megmaradt copf stílusú háza 1810-ben épült, így bizony már 210 éves múlttal rendelkezik, ami nemcsak az épületen, de történetén is „meglátszik”. Eredetileg Jakabffy táblabíró magánpalotája volt, de műteremtől a sörözőn át az autószerelő műhelyig elég sok funkciót betöltött, a rejtett ajtók mögött még bordélyház is üzemelt. Idén ez a Budapest100 legidősebb háza, ahol pincétől a padlásig bejárva ismerhetjük meg az épület, Pest és a lakók történetét.

Nyitvatartás: SZOMBAT 10:00 – 16:00 , VASÁRNAP 11:00 – 16:00

Százados úti művésztelep, VIII.kerület, Százados út 3–13.

A 2-es metró Stadionok állomásától pár perc sétára található Budapest első és legrégebbi folyamatosan működő művésztelepe. Az egyszintes, nagy alapterületű tornácos házak megbújnak a hatalmas fák és kiskertek mögött. Hangulatában a Wekerletelepet idézi, azonban itt felbukkannak majd' kétemelet magas, zömök, lapos tetejű és kazettás ablakokkal ellátott épületek is: a műtermek. Remek terep vasárnapi ebéd utáni lézengésre, ahol még a gyerekeknek is találunk programot.

Nyitvatartás: VASÁRNAP 13:00 – 19:00 

Hadik-ház, Csontváry-ház, XI. kerület, Bartók Béla út 36–38.

Az épület a járványhelyzet következtében sajnos visszamondta a programot, nem látogatható.
 
Ki ne szeretne bejutni olyan kultikus – irodalmárok számára mindenképp – helyekre, mint a Hadik-ház? Noha a szecessziós-eklektikus, néhol orientalizáló épület funkciója lakóház, története összefonódott a földszinten működő Hadik kávéházzal. A Nyugat szerzői, Karinthy Frigyessel és Kosztolányi Dezsővel az élen, mind itt múlatták az időt, azóta is az irodalom fellegváraként emlékezünk rá. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az épületben lévő műtermet egykor Csontváry Kosztka Tivadar bérelte. A bejáráson túl kézműveskedés, örömzene és vetítés vár mindenkit.

Nyitvatartás: SZOMBAT – VASÁRNAP 10:00 – 18:00 

Az idén tízéves fesztivál minden programja ingyenes, az épületek szabadon látogathatók, ahol előzetes regisztráció szükséges, azt a programoknál külön jelölik. A Budapest100 minden helyszíne és programja megtalálható a programfüzetben. Sőt, a szervezők idén egy telefonos alkalmazást is lefejlesztettek, hogy a fesztivál hétvégéje alatt a Budapest- és építészet-rajongók könnyebben eligazodjanak a város szövetében.

Címkék