Szeptember 29-én van az élelmiszerpazarlás elleni világnap, és idén ezen a napon debütált Androidon és iOS-en is elérhető TUDATOS applikáció, melynek segítségével a feleslegessé vált élelmiszer gazdára talál.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, átlagosan 65 kilogramm ennivalót dobunk a kukába évente.
 
Az alábbi alkalmazáson keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők plusz bevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak. A kapcsolódó, hasznos zöld praktikákat is tartalmazó online felületek pedig a környezetért és bolygónkért aggódó felhasználókból kovácsolnak közösséget.

Az applikációt lefejlesztő magyar cég, a K&V Green Flowers Zrt. szerint a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari egységeknek is segíthet a platform, hogy a megmaradt, de jó minőségű ételek értékesítésével többletbevételhez jussanak, a fogyasztóknak pedig hasznos gyakorlati tanácsokat és tippeket is adnak egy tudatosabb, gondosabb életvitelhez.

Regisztrációját követően a felhasználó az applikációban egyszerre több ételt is vásárolhat. Az egyes ételek kiválasztásakor a felhasználó több szűrő (pl. ételtípus, lejárati vagy átvételi dátum, allergén) segítségét is igénybe veheti, majd a szolgáltatóhoz érve egyedi QR-kóddal igazolja a vásárlását. A szolgáltató a rendelés átadásakor, szintén az applikáción belül tudja leolvasni a QR kódot.

A TUDATOS applikáció már elérhető Androidon és iOS-en, egyelőre pedig 11 étterem található meg a kínálatukban, köztük az óbudai Semmi Extra és a Nagymező utcai A Főzelékes. Pár éve már előrukkolt ugyanezzel az ötlettel a ReDinner nevű alkalmazás, amit két héten át teszteltünk több-kevesebb sikerrel – ez jelenleg nem működik, így érdemes a TUDATOS-sal próbálkozni, ha tenni szeretnénk az élelmiszerpazarlás ellen.

Címkék