Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / látnivalók és kultúra

szerkesztés

Megújult a Budai Vár ikonikus szökőkútja, a Mátyás-kút

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 09. 02. 15:06

Átadták a Hunyadi udvarban található, felújított Mátyás kútját. A magyar Trevi-kútként is emlegetett híres szoborcsoporton és szökőkúton teljes körű rekonstrukciót végeztek a szakemberek.

A rekonstrukciós munkák első lépéseként megtisztították és kijavították a szobrokat, majd felújították a kút szerkezetét, ami új díszkivilágítást is kapott. A Mátyás kútja így eddig nem látott színekben pompázik esténként.

Fotó: Várkapitányság

A Mátyás kútját Stróbl Alajos szobrász készítette, a mai helyén 1904 óta áll. A szoborcsoport és a szökőkút, amely a magyarok és az idelátogató külföldiek kedvelt látványossága, Mátyás királyt és kíséretét ábrázolja, akik vadászat közben egy forrásnál pihennek meg. A szökőkút a második világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, de csak részlegesen rekonstruálták. Az azóta eltelt évtizedekben a szökőkút szerkezete elöregedett, a víz több helyen szivárogni kezdett belőle, és a szobrokra rakódott szennyeződések eltávolítása is időszerűvé vált.

Előtte – utána

Fotó: Várkapitányság

A Mátyás kútja teljes körű rekonstrukciója 8 hónapon keresztül tartott. A munka során pótolták a háború utáni felújítás hiányosságait, a szobrokat pedig egy patinamegőrző eljárással tisztították meg a lerakódott szennyeződésektől. Megújult a szökőkút gépészete, a szakemberek megoldották a szerkezet vízmegtartási és vízelvezetési problémáit. A kút új díszkivilágítást is kapott, új színekkel.

Előtte – utána

Fotó: Várkapitányság

Az átadón részt vett a Mátyás kútját megalkotó Stróbl Alajos unokája, Stróbl Mátyás is, aki a következőket mondta nagyapjáról:

„A nagyapám meghatározta a századforduló Budapestjét, művei mai napig a Halászbástyánál lévő Szent István-szobortól a Nemzeti Múzeum előtti Arany János-szoborig sok helyen fellelhetők. A most csodálatosan megújult Mátyás kútja élete egyik legfontosabb műve volt, nagyszerű érzés látni az újjászületését.”

Hasonló tartalmak

Admin mode