Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Élet a kockás terítős trattoria után – kortárs olasz étterem nyílt a Sas utcában

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 09. 02. 13:47

A nápolyi pizzahullám és a sokasodó kockás abroszos, egyenbelsős olaszos trattoriák mellett sokan úgy érezhetik, hogy kimaxoltuk az olasz életérzést – aztán valaki gondol egy merészet, és nyit egy kortárs olasz éttermet a belvárosban. Letisztult belső, izgalmas étlap, modern olasz konyha egy kis fúziós kikacsintással – megnéztük a Pupi Ristorante Budapestet.

Ha meg kéne szavaztatni, hogy melyik a legnépszerűbb konyha a világon, jó eséllyel az olasz nyerne, de hogy a top három dobogós helyezett között ott lenne, az biztos. Nem véletlenül, az olasz konyha verhetetlen – még akkor is, ha Olaszországon kívül csak egy egészen szűk szeletkéjét kapjuk, hiszen ott helyben a mai napig élnek a regionális különbségek, és ha csak egy kicsit is érdekel minket a kulinária, akkor az egyik utolsó hely Európában, ahol 100 kilométert utazva egész más konyhát találunk, mint ahonnnan indultunk. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ennek ellenére, mióta megszületett a trattoria stílus, a világ legtöbb olasz éttermében hasonló fogásokat kínálnak, és attól függően, hogy mennyire ügyes szakácsot sikerült beállítani a konyhára, kapunk sikerültebb vagy gyengébb  vagy jobb carbonarát, pizzát vagy caprese salátát. A világ nagyvárosaiban már bőven találunk olyan éttermeket is, ahol a klasszikus trattoriák kínálatán kívül mást is fel tudnak mutatni, nálunk azonban most jött el annak az ideje, hogy valaki átrajzolja azt, amit az olasz konyháról a trattoriákon keresztül tudunk – amivel egyébként az esetek többségében nincsen semmi baj. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A Pupi Ristorante tulajdonosának viszonylag könnyű dolga volt – Párkányban van a most nyitott étterem nagy testvére, szintén Pupi Ristorante néven. A párkányi Pupi klasszikus olasz étterem, nyerstégla fallal, nagy pizzakemencével, vendégszereplő tengeri halakkal, a legnépszerűbb olasz tésztákkal az étlapon. Ez volt a fő oka annak, hogy a tulajdonos azt gondolta, ideje valami újat mutatni, és kilépni a komfortzónából.
 

Az újítás szellemében a Sas utcai Pupi belsőjét nem is tervezték túl – nem csak a kockás terítő és a fokhagyma koszorú nem kapott helyet, semmiféle olaszosnak gondolt dísz nincs a falakon. A fehér falak, krémszínű textilek és natúr fa bútorok és fehér abrosszal borított asztalok teljesen letisztult, klasszikusan elegáns, szinte steril hangulatot kölcsönöznek a belsőnek. Az igazi különbség azonban az étlapon látszik – első blikkre lejön, hogy olasz étterembe kerültünk, de az is, hogy a klasszikus aperitivo, primi piatti, secondi piatti felosztás ellenére sem egy hagyományos helyen járunk. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Bár van az étlapon anipasti tál D.O.P. termékekből, pizza és tészta, minden kicsit más. Ami pedig az előétel-saláta-főétel triót illeti, nemcsak, hogy kortárs olasz ételekre számíthatunk, de itt-ott egy kis fúzió vagy ázsiai csavar is bekacsint a konyhaablakon. Fekete Tibor séf korábban olyan helyken dolgozott, mint a Tanti vagy a Costes, így nem csoda, ha nem elégítette ki az egyébként imádni való olasz comfort food, és behozott egy kis modern Rómát, esetenként Ázsiát és némi fine-dining hatást.

A fine dining hangulattól senki ne ijedjen meg, nem úgy gondoltuk – nincsenek textúrák az étlapon, és a desszert sem ágakra aggatva érkezik, szimplán érezni, hogy a séf megfordult már olyan helyen, ahol a Michelin-csillag is előfordul. Ez egyébként az árakban egyáltalán nem mutatkozik meg – ha bevezető árakon dolgoznak is, nemcsak a belvároshoz, egy nívósabb bisztróhoz vagy kifőzdéhez képest is nagyon jutányos áron kapunk enni.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Portóiban érlelt kacsamájjal (2900 Ft)  indítottuk a kóstolást – a préselt máj mellé koktélcseresznye édességű morello meggy, pisztáciaszivacs, mogyoró és házi vajas kalács érkezik kísérőnek. A pisztáciaszivacs mellett egy pisztácia por is figyel a tányéron, ha igazán precízek akarunk lenni – az első egy olajzöld, tengeri szivacsra emlékeztető erősen pisztáciás kísérő, a pornak pedig vicces állaga, és mentazöld színe van, a szintén karakteres pisztáciaíz mellett. 

Portóiban érlelt kacsamáj, morello meggy, pisztáciaszivacs, mogyoró

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A tészták között hiába is keresnénk bolognait, carbonarát vagy pesztós tésztát – van viszont két izgalmas rizottó és három házi tészta. Mi a gyönyörűen formázott diós tortellinit (3300 Ft) kértük. A házilag készült tésztabatyuban friss, lágy diókrém lapul, és egy turbolyás-kéksajtos szósz tartja melegen. A gorgonzola erős íze miatt sokszor elviszi az egész ételt, de ez egy kifejezetten selymes, nem túl erős mártás, ami nagyon harmonikus, őszies párost alkot a dióval. 

Diós tortellini, turbolyamártás

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A főételeken látszik, hogy az olasz konyhát képviselik, az alapanyagok közé be-becsúszik egy-egy ázsiai karakter is. A mangalicaszűz (3000 Ft) mandulás polentával, barnavajas karfiolpürével és mini karottával érkezik – kerek, kora őszre hangolt szép, egységes étel, borjúhús puhaságú szűzzel, és egy nagyon kedves, lágy karfiolpürével. 

Mangalicaszűz ropogós, mandulás polenta, barnavajas karfiol, színes karotta

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Az újítások ellenére természetesen a pizzát sem engedték el – annyi a különbség, hogy a stílusjeggyé vált trattoria jellegű pizza helyett nápolyi típusút csinálnak. És kifejezetten jót! A nápolyi pizzák térhódítása óta boldog-boldogtalan árulja ezt a stílust, ami sokaknak sikerül, de még többeknek nem. Itt egy kifejezetten korrekt pizzára számíthatunk hólyagos széllel, papírvékony belsővel és minőségi feltétekkel.

Bár a pizzalap viszonylag széles, a feltétek között izgalmas sajtokat, olasz felvágottakat, szezonális gombákat és ritka zöldségeket találunk. A pizzák 2200 Ft-ról indulnak, a legdrágábban 3500 Ft-ért kérhetjük ki, de ha ebédre érkezünk, akkor menüben heti szinten 2-2 pizza cserélgeti a helyét, a főételek és az előételek mellett, és 2200 Ft-ért még egy levest vagy desszertet is kapunk mellé.

Pizza prosciutto crudo

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Bár az olasz éttermekben a tiramisu mint desszert kötelezőnek tűnik, a Pupiban mégis lehagyták az étlapról. A mascarponét azért nem merték, de őszintén szólva üdítő volt, hogy nem panna cottát vagy tiramisut kaptunk lezárásnak. A fehér csokival lazított mousse állagú mascarponét házi sárgabaracklekvárral és tonkababos kekszmorzsával tálalják, mellé pedig két muffin formájú madeleine-szerű süti is jár – összességében kifejezetten házias, nagymamás desszert a kortárs fogások végén. 

Mascarpone, sárgabarack, tonkabab

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ha kedveljük az olasz konyhát, és szívesen megkóstoljuk akkor is, ha nem egy trattoriába érkezünk, akkor mindenképp próbáljuk ki a Pupit – új ajtókat nyitogat egy olyan otthonos, ősi házban, aminek minden zugát imádjuk.

Hasonló tartalmak

Admin mode