A Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbje mellett álló tér ezentúl Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő nevét viseli majd, aki egész életében azért küzdött, hogy a nőket a tudományos életben is elismerjék – olvasható az egyetem portálján.

Az első magyar orvosnőről neveztek el egy kis teret az Üllői út és a Korányi Sándor utca találkozásánál. Az ünnepséget Pikó András polgármester nyitotta meg, beszédet mondott Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere, Radványi András Lászlóné, Hugonnai Vilma leszármazottja. A Józsefvárosi Önkormányzat honlapja szerint Hugonnai Vilma példamutató életművét, a nők egyenjogúságáért folytatott munkáját ünnepelve avatták fel a teret.
 

Hugonnai Vilma 1847-ben, Nagytétényben született nemesi családban. Alapfokú képzését egy pesti lánynevelő intézetben kezdte meg, korán férjhez ment Szilassy György földbirtokoshoz. Már feleségként és anyaként értesült arról, hogy a zürichi egyetemen nőknek is tartanak orvosi képzést, így 1872-ben beiratkozott az egyetemre, de mivel otthonról semmilyen anyagi támogatást nem kapott, rendkívül szerény körülmények között töltötte azt a hét évet, amíg orvossá képezték.

1880-ban tért haza Magyarországra, de diplomáját nem fogadták el. A Bábaképző elvégzése után évekig ezen a címen dolgozott, míg végre egy királyi törvénymódosításnak köszönhetően itthon is elismerték a diplomáját, és 1897-ben orvossá avatták. Egyik alapítója volt az Országos Nőképző Egyesületnek, és egy ideig az ő vezetésével működött a Magyar Bábaegyesület. Egész életében küzdött a nők oktatásásért és egyenjogúságáért.

Címkék