Ahogy az óbudai helyszínre zötyögtem a HÉV-vel, a Filatorigátot elhagyva önkéntenül is arra gondoltam, milyen lesz az idei nyár a Sziget nélkül. Aztán a DOG3 kutyás komplexumba érkezve úgy éreztem magam, mintha egy fesztiválon lennék az esernyőkkel kidekorált terasz, a telechargerek, a fák közé applikált teraszbútorok, konténerépületek és a helyet átható lazaság miatt is. Aztán világos lett, hogy a látszattal ellenben hatalmas fegyelem uralkodik a helyen.

A DOG3 a Graphisoft Park mellett található a Gázgyár utcában, autóval és HÉV-vel is megközelíthető, utóbbiról leszállva az aquincumi romok mellett kell besétálni a sínek mellett egy elhagyatott ösvényen a vasút mentén. Duplarácsos bejáraton keresztül jutunk be, és magas kerítés veszi körbe a helyet, nehogy a kutyák kiszökjenek a nagyvilágba.

Ahogy beérek, rögtön körbevesz vagy 10-15 farkát csóváló, ismerkedő eb, kölykök, keverék vegyesen. Egy részük a stábé, párat napköziztetnek, vagy a klubtagok kedvenceiként tartózkodnak a helyszínen. A DOG3 ugyanis több, mint egy kutyaiskola, nagyvonalakban közösségi kutyás helyként lehetne aposztrofálni: egyszerre több infrastrukturális elem, ami a kutyához és a kutyás életmódhoz köthető, megtalálható itt. A városban nem is nagyon lehet hasonló vállalást mondani.

Horváth Adrienn a kommunikációt viszi a tulajdonosok mellett, akik kutyás szakemberként, oktatóként, panziósként inkább a szakmai kérdésekért felelnek. A parkolóval, hatalmas kutyafutattóval, oktatópályával, irodával és tanteremmel, valamint egy fedett terasszal rendelkező komplexum helyén korábban egy elhanyagolt, hajléktalanokkal teli ház volt, amit másfél éve kezdtek el átalakítani a két kezükkel.

A cél egy olyan romkocsmaszerű központ létrehozása volt, ahol a hasonlóan gondolkodó, felelős gazdik összejöhetnek, lehet enni-inni, van mosdó, programok, és mindenki látja, érzi, mikor kell visszahívnia a kutyát, mikor lehet sok a másik számára az eb viselkedése. Sok konfliktust tapasztaltak ugyanis a városi kutyafutattókban, amire alternatívát kerestek.

Olyan gazdikat várnak ide tehát, akik értékelik a kutyájukat. „Akik értik a kutyázás lényegét, és hogy az nem arról szól, hogy leviszik a kutyát kétszer félórára a futtatóra. Nálunk van kölyökfuttatás, életsmódportok, kirándulni járunk, előadásokat tartunk. Nemrég rendeztünk egy beszélgetést arról, a kutya hogyan változtatja meg az ember érzelmi viselkedését. Hatvanan eljöttek rá, ami elég nagy szám” – fejti ki Adrienn.

A klubtagság feltétele a jól működő gazdi-kutya viszony, aminek alapja, hogy a kutya engedelmeskedik. Ha a kutya szocializációja megfelelő, a gazdi klubtag lesz (ennek ára havi 8000 Ft), és mindketten élvezhetik a terasz, a büfé és a közösség előnyeit, és minden szolgáltatásból (napközi, workshopok, oktatás, jóga) kedvezményt kapnak, akárcsak egy golfklubban. A klubtagok száma 210 körül van épp, sokan még várnak arra, hogy megfeleljenek a szigorú feltételeknek.

Az oktatóközpontba lépve kennelben fogad három kutya, akik épp a pihenőjüket töltik, rend és fegyelem van itt is. Ebben a zárt térben zajlanak a moduláris rendszerű elméleti előadások; az oktatás beszélgetéssel kezdődik a kutya-gazdi kapcsolat alapjairól, szerepekről, az állat viselkedésének eredetéről. „Nem az a lényeg, hogy a kutya tudjon ülni meg feküdni. Hanem hogy tudjuk az ösztöneit koordinálni, be tudjuk hívni egy macskáról, egy agresszív kutyáról, lássa a jelet, hogy ne támadjon, szóval inkább viselkedésterápiával és ösztönkezeléssel foglalkozunk” – ismerteti Adri az oktatás fő profilját, aminek azért része a klasszikus tanítás is.

Az iroda üvegfalán keresztül szemmel lehet tartani a lenti napköziben zajló eseményeket, mögötte van az oktatópálya is, ahol őrző-védő órák is szoktak lenni. A placcon épp három kutya kergetőzik: Muci, a 10 hónapos mentvény Adrié. A másik kettő gazdái dolgoznak, és fontos nekik, hogy a kutyájuk ne a lakásban, hanem a szabadban mozogva töltse el a napot.

A napközi reggel 7-től van nyitva, este 7-ig van lehetőség hazavinni az ebeket. Ha valaki nem jön el a kutyájáért, az egyik oktató hazaviszi a panziójába, és annak költségeit a gazdinak kell kifizetni, de erre még nem volt példa.

Egyszerre maximum 40 kutya felügyeletét vállalják, a terasz pedig 40-50 befogadóképességű; volt már itt buli is, és terveznek további esti programokat, hiszen a környéken nem zavarnak senkit. Egy régi Hyundai minibuszból beülős, beszélgetős, intim kuckót és kempingszettet is kialakítottak.

Az utcafrontra is nyitott „báDOGbár” szolgáltatja az enni- és innivalót, a különböző húsos és vega lepényeket, szörpöket, sört, fröccsöt, kávét (tömény szándékosan nincs, hogy kutyatartókat felelősek tudjanak maradni a kutyáikért).

Döbbenetes, mennyien beállnak mögénk, annyira tetszik nekik a koncepció, és ilyet nem láttak még” – meséli büszkén Adrienn. A felhívásukra például rengeteg használt bőr ülőgarnitúra érkezett, továbbá kaptak ajándékba takarókat és 120 négyzetméter műfüvet is, amit az oktatópályán hasznosítanak. 

Hogy teljes legyen a kép, az oktatóközpont alatti részre egy-két éven belül kutyapanziót is terveznek, és kutyakozmetika lehetősége is felmerült. Holnap pedig nyílt napot tartanak, ahol megismerhetik az érdeklődők a szolgáltatásokat, lesznek kerekasztal-beszélgetések, este 7-től pedig buli.

Címkék