A legtöbbször új helyekről írunk, de előfordul, hogy olyan hibátlan helyet találunk, ami már évek óta az orrunk előtt volt, csak nem vettük észre. Pont így van ez a Bartók Béla út egyik régebbi motorosával, a Gellért tér melletti Grill Mániával is – bár több mint 5 éve nyitva van, csak most szólunk, hogy vétek kihagyni!

A Bartók Béla út felhozatala évről évre jobb, és ez sok mindennek köszönhető – a dél-budai boulvard hangulatos kocsmái, a helyiek és a vendéglősök összefogása, az árnyas fák, és a belvároshoz képest kevés turista mind hozzátesz ahhoz, hogy évről évre nő a népszerűsége. Van azonban pár hely, ami kifejezetten régi morotosnak számít a környéken, és már akkor is érdemes volt miattuk Budára menni, mikor még kevésbé volt felkapott a környék. A délszláv konyhát képviselő Grill Mánia mindenképpen köztük van.

A több mint öt éve nyitott Grill Mánia tulajdonosa Velinov Velizar – ahogy mindenki ismeri, Bárni – a 90-es évek elején jött Magyarországra Bulgáriából. Bár még csak 17 éves volt, már volt tapasztalata a faszénnel, 14 éves kora óta segített otthon a faszénen készült ételek elő- és elkészítésében. Bár más szakmát tanult, és végül belsőépítészettel kezdett foglalkozni, mindig is szeretett volna egy olyan éttermet, ahol a gyerekkora ízeit készítheti. Első próbálkozása egy bolgár delikátüzlet volt, pár házra a mostani Grill Mániától. Mint mondja, nagyon jól ment, de mivel akkoriban az építőiparban is sokat dolgozott, nem tudott elég időt tölteni a delikátüzletben, de kiengedni sem akarta a kezéből az értékesítést: „Ahhoz hogy meggyőzd a vevőket a termékről, nagyon kell ismerned azt, ezt nem tudtam másra bízni” – mondja.

A bolt bezárása után egy ideig gyorsételekkel próbálkozott, de pár évvel később úgy döntött, végre megvalósítja a régi vágyát, és nyit egy éttermet a korábbi bolt szomszédságában, fókuszban a délszláv konyha egyik legnépszerűbb technkikájával, a faszenes grillel. A Balkánon rengeteg különböző kultúra találkozott, és ez a gasztronómián is nyomot hagyott, de van pár dolog, ami mindenhol megtalálható. A közös többszörösök központjában pedig a faszénen készített, grillezett húsok, az egyszerű, frissítő saláták és a zöldségkrémek állnak. Nagyjából ezeket mutatja be nekünk a Grill Mánia – hibátlanul. 

Az étlapon találunk pár dolgot, ami kilóg a Balkánról, de a nagy része pont azt hozza, amit egy jófajta szerb, bosnyák, montenegrói vagy bolgár étteremben várnánk. Az előételek közül – melyek az autentikus délszláv élményhez kötelezőek – a kápiapaprikát fetával (1460 Ft) kértük. Pofonegyszerű, grillen fonnyasztott kápia görög fetával, olívaolajjal, petrezselyemmel, önmagában is nagyon jó, de nyugodtan kérhetjük valamelyik hús mellé is kísérőnek, akárcsak a ház krémeit, a házi ajvárt (670 Ft) mely sült kápia- és padlizsánalapú – mély ízű, füstös klasszikus, aminek köze nincs a bolti ajvárhoz – a házi csípős szószt (470 Ft), mely a sült paprikából, kápiából és fokhagymából áll össze, finoman kesernyés és szintén nagyon megy a húsokhoz, vagy a Balkán körözöttjét, a feta alapú urnebest (560 Ft). 

A főfogások választásánál sok múlik azon, hogy milyen húst szeretnénk, ugyanis a darált húsból készült fogások esetén is választhatunk, hogy sertés, marha, borjú vagy bárány legyen az alap. Bárni szerint ez például nagy különbség a bolgár és a román mics között, hogy míg a románok keverten, több húsból készítik, addig Bulgáriában több fajta van, mert minden típus egyféle húsra épül
 
Mindenképpen próbáljuk ki vagy a plejskavicát, a csevapcsicsát vagy a bolgár kebabcsét – ezekhez a darált hús alapú délszláv specialitásokhoz az alapanyagot Bárni szerzi be, és ő is keveri be mindennap. Ha igazán ki akarjuk maxolni a szaftos, füstös húspogácsaélményt, akkor a sajttal töltött verziót kérjük, és meg is van a napunk fénypontja. 

Bár a hús az igazán tipikus, a Balkánon a grillsajtnak is vannak hagyományai, úgyhogy akkor sem fogunk csalódni, ha az olvadós, három különböző sajtból álló grillezett sajttálat (2360 Ft) kérjük.
 
Bármelyiket is választjuk, egy adag sopszkasaláta (1190 Ft) biztosan emeli az élményt – a hazai elkészítési módhoz képest kifejezetten nagy darabra vágott összetevőkből álló alap balkáni salátával már tényleg csak a pohár ayranra lenne szükségünk ahhoz, hogy egy bosnyák vagy bolgár grillbárban érezzük magunkat.

A grillezett egész húsokkal sem nyúlhatunk mellé, legyen szó tarjáról, csirkéről vagy saslikról. A húsok négy napig pácolódnak, mielőtt a faszénre kerülnek, omlósak, ízesek és nagyon megy hozzájuk a házi kevert saláta, amit naponta kétszer készítenek, hogy igazán harsogóan kerüljön a tányérunkra. 
 
Bárni számára nagyon fontos, hogy az éttermében igazán autentikus és hagyományos ízeket kapjunk – ez nemcsak abból látszik, hogy a beszerzést és az előkészítést nem engedi ki a kezéből, hanem abból is, hogy a pitán és a sült krumplin kívül tényleg minden helyben készül. A köretek közül külön érdekes a rizs, amit nem főznek, hanem zöldségekkel együtt lepirítanak, majd sütőben készítik el.

A Grill Mánia szerethetősége többfaktoros: a tulaj állandó jelenléte és gyerekkorának ízei, a konyhán dolgozó délszláv grillesek – ahogy Bárni hívja őket: Mesterek – tapasztalata, a lelkes kiszolgálás, a laza, balkáni kedvesség legalább olyan fontosak, mint a faszénen készült grillezett húsok és a frissítő saláták mennyei duettje.

Címkék