Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó, azonban egészen idáig nem volt olyan weboldal, amely egyetlen helyen mutatta be a legnagyobb hazai intézményi hálózat szolgáltatásait.

Elindult a könyvtárak.hu oldal, mely a lakosság számára értékes, folyamatosan frissülő információkat gyűjt össze és tesz közzé az ország könyvtárainak helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól. A portálon úgy kereshetünk a könyvtárak között, ahogyan az a 21. században elvárható, vagyis láthatjuk a hozzánk legközelebb eső könyvtárak adatait és szolgáltatásait, és egyben egy helyen megtalálhatók az ország különböző pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok is. Valamint innen elérjük az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatást, amely segítségével a látogatók közvetlenül keresést indíthatnak a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában – innen tudható meg, hogy a keresett könyv melyik könyvtárban található.

A magyar könyvtárakba évente 1,8 millió új dokumentum – nyomtatott és digitális könyv, újság, térkép, zene, film, fotó, hangoskönyv – érkezik. Az idősek, kismamák, betegek részére az ország 1000 könyvtárából házhoz viszik a könyveket, hazánk különböző könyvtáraiban pedig egy év alatt 115 ezer rendezvényt tartottak.

Címkék