Van, aki nagyon nehezen viseli a bezártságot. Szenved az egy helyben üléstől, nyűgössé válik, hiányzik neki a szórakozás és a kultúra, de hát nem mehet ki a lakásból, maximum a boltba, és még dolgozni is otthonról dolgozik. Úgyhogy most nekik segítünk pár túlélő stream ajánlattal.

Kezdjük azzal, hogy a múlt héten alakult egy nagyon szimpatikus Facebook-csoport, melynek neve beszédes: Élő közvetítések koronavírus esetén. És igen, mint az a nevéből is következik, a célja az, hogy a karantén ideje alatt is kultúrához, szórakozáshoz, sporthoz juthassunk. De nemcsak a most nekilendülő streaming szolgáltatásokat gyűjtik össze, hanem egyéb ajánlatokat is adnak, amikkel el lehet ütni az időt. Például a YouTube-on fellelhető régebbi filmekkel vagy színházi előadásokkal.

Barangolj be virtuálisan múzeumokat, kiállításokat!

Március 17-től határozatlan időre bezár a Magyar Nemzeti Galéria és tagintézményei, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is. De hogy addig se maradjunk kultúra nélkül, megosztják a nagyközönséggel a digitális tartalmaikat. Így otthonról, a fotelból nézhetjük végig a Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig című tárlatot, illetve szintén elérhető bárki számára a közoktatásban, egészen pontosan történelem, magyar nyelv- és irodalom illetve vizuális kultúra órákon jól hasznosítható Remekművek az oktatásban című oldal is. És ez még nem minden: a Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét.
 
De az, aki a külföldi múzeumok tárlatait járná be, az sem marad muníció nélkül. Ebből a cikkből például több múzeum digitális tárlata is elérhető. 

Nézz élőben cuki állatokat!

Ha nem kultúrára, hanem a természetre, egészen pontosan állatok nézésére vágyunk, mert az megnyugtató, erre is van megoldás. A már zárva tartó Fővárosi Állat- és Növénykertnek három webkamerája is van (ezek nemcsak most, hanem máskor is elérhetők): a szavanna kifutón orrszarvúkat, zsiráfokat és antilopokat nézhetünk, az elefántkifutón értelemszerűen elefántokat, mint ahogy a fóka medencés kamerán keresztül pedig fókákat. 
 
És ha már fóka. A pécsi állatkert egyik legnépszerűbb állata az ott éledegélő fókapár. A karatén ideje alatt az ő vízben töltött hétköznapjaikat is nyomon követhetjük.

Sportolj, táncolj, énekelj otthon!

Ha mozgással indítanánk a napot, rátaláltunk a Dancing Home nevű Facebook-oldalra, amit a Cipolla Collectiva nevű tánccsoport indított. Mindennap reggel 8 és 8.30 között élőben tartanak táncos-napindítò tréninget minden mozdulni vágyónak. A videók utólag is visszanézhetők a Cipolla Collectiva Facebook oldalán, úgyhogy, aki később kel, vagy később mozogna, az megteheti később is.
 
Szimpatikus kezdeményezés a közös éneklés szolidaritási akció. Minden este 19 órától közös éneklésre invitálnak mindenkit, és azért ebben az időpontban

„mert a legtöbb egészségügyi dolgozó, ápoló számára 18:00 és 19:00 óra közt van váltás – így a munkából haza igyekvő, és munkába induló orvosok, ápolók is hallanák a dalt.Habár másoknak más lehet az időbeosztása, a közös éneklés mindenkinek szól: rendőröknek, buszvezetőknek, postásoknak, futároknak , gyermekotthoni nevelőknek, mindenkinek, aki a következő időszakban kénytelen lesz otthonát elhagyva dolgozni."

„mert a legtöbb egészségügyi dolgozó, ápoló számára 18:00 és 19:00 óra közt van váltás – így a munkából haza igyekvő, és munkába induló orvosok, ápolók is hallanák a dalt.Habár másoknak más lehet az időbeosztása, a közös éneklés mindenkinek szól: rendőröknek, buszvezetőknek, postásoknak, futároknak , gyermekotthoni nevelőknek, mindenkinek, aki a következő időszakban kénytelen lesz otthonát elhagyva dolgozni."

Mozizz a fotelből!

Azt már megírtuk, hogy a Mafab.hu jóvoltából 100 filmes különlegesség és klasszikus elérhető a neten. A Veres 1 Színház művészei – Balázs Andrea, Verebes Linda, Kálid Artúr, Nagy Sándor, Mihályfi Balázs, Aradi Tibor, Buch Tibor, Pál Tamás, Zorgel Enikő, Csáki Edina, Venyige Sándor, Csányi Erika, Janik László és Stubnya Béla - versekkel teszik elviselhetőbbé a karantént. 
 
Bíró Krisztina és Fullajtár Andrea kezdeményezésére az Örkény Istán Színház és a Katona József Színház színészei kötelező olvasmányokat olvasnak fel a diákok és az irodalombarátok legnagyobb örömére. A kezdeményezéshez később a József Attila Színház művészei is csatlakoztak. Az iskolák mától vannak zárva, így az otthoni oktatás is ma veszi kezdetét, így a kezdeményezésnek még nincs konkrét nyoma, helye, de valószínűleg, hogy az élő közvetítések és a videók az Online otthonoktatás Facebook csoportba kerülnek majd fel.
 
Az otthon maradt gyerekek számára találta ki Epres-Madarász Éva, hogy esténként meséket olvas fel a kisebb és nagyobb gyerekeknek. Az eddigi videók itt tekinthetők meg, de a Facebook oldalán folyamatosan ki is posztolja, mi várható éppen aznap este. 
 
Szuper hír, hogy aktuális színházi közvetítésből sem szenvedünk majd hiányt. A Miskolci Nemzeti Színház március 17-én 19 órától elérhetővé teszi A velencei kalmár premierjéről készült felvételét a színház Facebook csatornáján. 

Vegyél részt online koncerteken!

Végül, de nem utolsósorban jöjjön a zene. A Fesztiválzenekar Karanténestjeiről már írtunk. De a könnyebb műfajok sem maradnak le a komolyzene mögött. Egy csomó koncert elmarad, illetve új időpontban nézhető meg, ám néhányat mégis megtartottak-megtartanak. Ezek élő streamben nézhetők meg, meg persze később bármikor. A TRIP Hajó indította el az Első Magyar Karanténszínház kezdeményezést, mely már ki is pipálta az első videóját: múlt csütörtökön este lépett föl náluk zárt ajtók mögött a Deadly Mantis zenekar, akik egy közel egyórás koncertet adtak, ami itt nézhető meg.
 
Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák pedig március 14-én adták ünnepi koncertjüket a Szimpla Kertben, szintén zárt ajtók mögött. A közel másfél órás buli tegnap óta megtekinthető Ferencziék Youtube csatornáján.

Címkék