A tegnapi kormányrendelet miatt bezártak a több mint 100 főt befogadni képes színházak és mozik, és rengeteg koncertet, egyéb rendezvényt is töröltek. Az élő produkciók szerepét átvette az élő közvetítés, a streamelések szerepe világszerte felértékelődött. Mutatjuk, kik játszanak közönség nélkül, és milyen lehetőségei maradtak a budapestieknek.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Online közvetítésekbe kezd a Budapest Fesztiválzenekar is: március 14-én 14:30-kor élőben jelentkeznek a próbatermükből a Kakaókoncertekkel, március 15-én 17 órától pedig a Vasárnapi kamarazene című előadásukat követhetjük nyomon. 

Bár határozatlan időre bezárt a Szimpla Kert, a Lemming programos zenekarok koncertjeit zárt ajtók mögött megtartják, ezeket a szórakozóhely YouTube csatornáján élőben nézheti a közönség. Március 12-én is lesz egy, a God & Monkey zenél majd

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban is közönség nélkül fogják eljátszani Csehov Sirály című drámáját Keresztes Attila rendezésében, amelynek közvetítését a színház Facebook-oldalán lehet követni március 12-én, csütörtökön este 7 órától. Jó lehetőség arra, hogy ismerkedjünk a határon túli színházak műsorával.

Az Óbuda Danubia Zenekar (melynek karmesterével, Hámori Mátéval nemrég interjúztunk) az első magyar szimfonikus zenekar volt, akik online kezdték streamelni fellépéseiket. Március 13-ai koncertjüket közönség nélkül fogják eljátszani a Zeneakadémia Nagytermében, de élőben lehet követni majd a 24.hu-n az ÓDZ közösségi oldalán. 19:30-tól Kurtág, Haydn és Dvořák műveket fognak játszani.

Facebook-oldalán közvetíti március 15-ei műsorát a MÁV Szimfonikus Zenekar is. Március 13-án üres nézőtér előtt fognak játszani a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában Beethoven Missa Solemnis című oratóriumát.

Online közvetítést tervez a TRIP hajó is. A március 11-ei Beck Zoli-előadás elmaradt, de már előkészítettek „egy olyan stream rendszert, amelyen keresztül – ha a művészek is egyet értenek ebben – akár üres ház előtt is megtartjuk a programjainkat úgy, hogy azt otthon, biztonságban nézhető legyen a neten.” A részleteket pár napon belül közlik.

Március 15-én 19 órától a Vígszínház élőben közvetíti majd Facebook-oldalán Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadását, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Ezt eleve közvetíteni akarták, a biztonság kedvéért rákérdeztünk a színháznál, valóban eljátsszák-e, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A BMC-ben március 23-án 19:30-tól Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok tehetségkutató győztesének koncertjét is megtartják zárt ajtók mögött, az előadást a Virtuózok Facebook oldalán és a Virtuózok hivatalos YouTube-csatornáján lehet otthonról figyelemmel kísérni. 

Akik nyitva tartanak

Az összes nagy színház szünetelteti működését, de a kicsik közül többen is felhívták a figyelmet arra, hogy továbbra is üzemelnek. Az RS9 színház ma meg holnap épp a Tizenegyes kórterem című darabot játssza.

70 fős termével kívül esik a kormányrendelet hatályán a Spinoza színház is. „Továbbra is ügyelünk arra, hogy éttermünk és színházunk területén a lehető legszigorúbb higiéniai előírásoknak megfeleljünk” – írják. Műsor: itt

Az Artus Stúdió, a Bethlen Téri Színház, az Óvóhely, a Rózsavölgyi Szalon, a Spirit Színház  is tovább játszik. 
 

A Magyar Sétaszövetség közleményben jelezte, hogy a Budastep, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest szervezetek is megtartják városi sétáikat, szigorú óvintézkedések mellett. „Sétáink útvonalait módosítottuk, és szigorú létszámlimitet vezettünk be. Így sétáinkon nem töltünk kritikus időt egy helyszínen, valamint tartózkodunk tárgyak kézből-kézbe adásától. Kérjük a városi sétálók közösségét, csak abban az esetben jöjjenek el programjainkra, ha teljesen egészségesnek érzik magukat. Sétáinkat díjmentesen átfoglalhatja mindenki, aki betegnek érzi magát” – írják.

Címkék