Maradj otthon, moss kezet, húzz maszkot! – Mintha 2020 csak a Covidról szólt volna. Valóban, nem tagadjuk, a We Love Budapest ez évben készült fotóinak jó része a járványhelyzettel függ össze, ugyanakkor voltak más momentumai is az évnek, melyekről jó volt fotók segítségével mesélni. Lássuk évösszegző képes összeállításunkat!

(A képek nagyításáért kattints a jobb alsó sarokban található négyzetre, és úgy lépegess tovább!)

1. A kezdetek

Muszáj megemlékezni 2020 elejéről is. Az év első két hónapjában még gyanútlanul tettük mi is a dolgunkat: tudósítottunk a felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeumból, ahol az építkezés nyomán sorra kerültek elő a további szenzációs műremekek, tapéták, fali- és mennyezetképek. Február 15-én még teljes békében tartották meg a kőbányai pincerendszer alatti futóversenyt is, amit fotósunk megörökített.

2. Márciusi meglepetés

Március közepén aztán beütött a ménkű, és egy csapásra bezárt az ország, az arcokra maszk került. Csudai Sándor fotósunk rögvest a városba eredt, hogy a változásokat megörökítse.

3. Város emberek nélkül

Kálló Péter drónnal szállt Budapest fölé április elején, hogy a kihalt város szürreális látványáról tudósítson.

4. Fertőtlenítés

Készítettünk fotógalériát arról is, ahogy Budapest utcáit, köztereit fertőtlenítik.

5. Tavasz

Aztán kirobbant a tavasz is, a természetet nem béníthatta meg a kijárási korlátozás. Fotósaink szebbnél szebb képeken örökítették meg újraéledését.

6. Kontaktmentes koncertek

A IX. kerületi önkormányzat kreatív módon próbált némi örömöt csempészni a lakók életébe. Kontaktmentes utcai koncertekre és egyéb előadó-művészeti produkciókra hirdet pályázatot, a lakók az ablakokból, az erkélyekről nézhették a produkciókat.

7. Önkéntesek

Az első hullám idején is volt, aki önkéntesnek állt. Csudai Sándor és Koncz Márton fotósunk nyomon követte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a IX. kerületi önkormányzat veszélyeztetett csoportoknak ételt hordó, bevásároló önkénteseinek munkáját.

8. A város rejtett kincsei

Mindeközben szerkesztőségünk kreatív módon próbálta a zárt ajtók mögé vinni Budapest mindennapjait, szépségeit, amik túlmutatnak a koronavíruson. Készültek anyagaink a főváros állatos szobrairól, Zugló lenyűgöző villáiról, Budapest legszebb ablakairól, csigalépcsőiről és lépcsőházairól, valamint szobrokról, melyek mesélni tudnának.

9. Érettségi

Idén májusban eddig még sosem tapasztalt körülmények között kellett leérettségizniük a végzősöknek. Az extrém vizsgákat fotósaink is nyomon követték. 

10. Megnyitott rakpart

Május közepén első alkalommal zárták le a pesti alsó rakpartot az autóforgalom elől, ami aztán az összes nyári hétvégén bevett gyakorlat lett. Hirling Bálint is ott járt a helyszínen, a boldogan korzózó, bicikliző és egyéb eszközökön guruló budapestiek között.

11. A város feléled

Ott voltunk a nehéz pillanatoknál, és ott voltunk akkor is, amikor a járvány és a korlátozások enyhülni kezdtek. Kinyitottak a teraszok, a belvárosban és a vendéglátóhelyeken újraindult az élet.

12. Ősz

Pár hónap viszonylagos szabadság után ősszel újabb viharfelhők jelentek meg az égen, de még a helyzet komolyabbra fordulása előtt elkészültek képeink a pompás budapesti őszről.

13. Este 8 után

Aztán sajnos újra előállt a helyzet, hogy a kihalt utcákról készített fotóriportot Csudai Sándor.

14. Kutyák az utcán

Az ebtartók soha nem voltak még ilyen kivételes helyzetben, az este 8 utáni kutyasétáltatás báját is megörökítettük.

15. A hideg szépségei

A télbe forduló időjárás különös szépségét is elhoztuk nektek, a novemberi ködös pillanatokat Bódis Krisztián kapta el, Dobogókő dércsípte szépségét Hirling Bálint.

16. Nézőterek

Sajnos a színházak is bezártak, üres nézőtereikről Medgyesi Milán készített szemgyönyörködtető képeket.

17. A város fényei

A városból nagyon keveset élvezhettünk ebben a decemberben, de az esti fények és az ünnepi díszkivilágítás megmaradtak nekünk. Szabó Gábor állított össze egy gyönyörű galériát a legszebbekből. 

Címkék