Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Mostantól ingyen böngészhetjük a neten a Főfotó gigantikus, a szocialista hétköznapokat bemutató fényképgyűjteményét

Az egykori Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) archívumából származó gyűjtemény közel 150 ezer fotóból áll, melynek közel fele – 70 ezer kép – már megnézhető a Hungaricana Közgyűjteményi portálon.

A Fővárosi Fotó Vállalat képei 1961 és 1993 között készültek, és a főváros hétköznapjai mellett a vidéki élet eseményeiről is beszámolnak: ünnepségek, vásárok, divatbemutatók, vállalati rendezvények elkapott vagy beállított pillanatai, valamint hangulat- és életképek között böngészhetünk, de vannak a képek között reklámfotók és portrék is. A közel 150 ezres gyűjtemény júniusban került Budapest Főváros Levéltárához, a tekintélyes képmennyiség közel felét, nagyjából 70 ezer darabot pedig már leválogattak és elérhetővé is tettek.  

A fotók feldolgozása némi felhasználói segítségre szorul, mert nem minden képnek egyértelmű a beazonosítása, ezért ebben számítanak a közönség segítségére. Aki részt venne az izgalmas munkában, annak regisztrálnia kell a Hungaricana felületén. Akinek bármelyik képhez pontosító információja van, azt az adott kép mellett leírhatja: saját kulcsszavakat adhat meg, megjegyzéseket tehet, valamint meghatározhatja a helyszínt a Google-térkép segítségével. A fotók között nemcsak böngészni lehet, hanem azok letölthetők és szabadon felhasználhatók tudományos, oktatási célból, nem kereskedelmi használatra. A gyűjtemény másik felének feldolgozása még folyamatban van, de amint megvannak vele a levéltár munkatársai, azokat is elérhetővé teszik a közönség számára. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

A karácsonyi bácsi az internetújságból

?>

Mennyből az angyalként lépett hozzám egy decemberi délután a bácsi, kinek szemei kedélyesen csillogtak, szája pedig be nem állt. Maga volt az ajándék.

Mennyire ismered a Széll Kálmán / Moszkva tér történetét?

?>

Új kvízünkkel tesztelhetitek, mennyire ismeritek Budapest egyik legfontosabb csomópontjának történeté.

Budapest

Ahol az első hazai altatásos műtétet végezték – A Semmelweis Klinikák története

?>

A Semmelweis Klinikák korszerű sebészetével egykor a tudomány fellegvára volt, és itt hajtották végre az első hazai altatásos műtétet.

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

Neked ajánlott

A