Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Online platformra költözött a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár

A kis ajándék is nagy segítség jelszóval invitálja online vásárlásra a kézműves termékek szerelmeseit a Budapesti karácsony nevű oldal, ahol a főváros legnépszerűbb karácsonyi vásárának a portékáit találjuk.

Idén, mint sok mindent, a karácsonyt is kicsit másképp éljük meg, és bár az ünnepi fények felgyúltak Budapest utcáin, a tereket nem lepik el a kézműves alkotásaikat kínáló árusok és a legszebb ajándékok után kutató járókelők. A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – amely már hosszú évek óta a fővárosi adventi időszak legnépszerűbb szereplője, melyet évente közel nyolcszázezren látogatnak – idén az internetre költözik.

A korlátozások generálta kihívásokra született meg válaszként az az online platform, ami a Magyar Kézműves Szövetség mestereit, iparművészeit és kézműveseit segíti. Összesen hat kategóriában – bőrdíszmű, textil, fa, ékszer, kerámia és dekor – közel ötven kézműves munkáit gyűjtötte össze a Budapest Brand Nonprofit Zrt. A budapestikaracsony.hu oldalon lehetőségünk van kapcsolódni a hazai iparművészekkel és támogatni őket vásárlásunkkal.

A Budapesti karácsony honlapján találkozhatunk bábkészítővel és a bőr-, fa-, fém-, papír-, üvegműves, keramikus, méhész, textil-, tűzzománc-, szappankészítő és virágkötő szakmák képviselőivel is. A kézművesek profiljain rövid bemutatkozás, fénykép és elérhetőség is szerepel, erősítve a személyesség élményét, ha pedig felkeltette érdeklődésünket valamelyik alkotó, saját honlapján is folytathatjuk az inspirálódást az ajándékozáshoz.

A kampány keretén belül kisfilm is készült, ami bepillantást nyújt a műhelyek és a szakmák érdekességeibe. A videóban bemutatkozik például a többgenerációs Kovács Kékfestő családi manufaktúra Panákné Kovács Mária lányaival, a szintén nagy múltú K. Nagy György fazekas a tradicionális kerámiaedények készítésének folyamatait mutatja be, a bőrdíszművesszakma szépségéről pedig Pankotai Csaba mesél. A Budapesti karácsony honlapján találkozhatunk bábkészítővel, de a bőr-, fa-, fém-, papír-, üvegműves, keramikus, méhész, textil-, tűzzománc-, szappankészítő és virágkötő szakmák képviselőivel is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A