Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Felújítják a Kossuth tér legrégebbi palotáját, de közben félig lebontják

Érdekes elgondolás mentén tervezik az Agrárminisztérium palotájának felújítását. Nem egyszerűen restaurációról van szó: a munkálatok során az épület eredeti szerkezetének és anyagának egy részét elbontják, majd visszaépítik.

A dualizmus első nagy államigazgatási épületeként 1887-ben felépült Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) felújítása jövőre veszi kezdetét, és nagyjából 3 évig tart majd. Ebben az időszakban pedig érdekes látványban lesz részünk, ha a Kossuth tér környékén járunk. Ahogy a Válasz Online is megírta, a Bukovics Gyula – ő tervezte a turai kastélyt – által tervezett itáliai neoreneszánsz palotát egészen érdekes, a műemlékvédelem határait feszegető elgondolás alapján újítják fel: előtte félig lebontják

Noha az épület új korában monumentalitásával mindenkit ámulatba ejtett, funkcionálisan már nem tudta elérni ugyanezt a szintet: az irodaháznak épült házat valójában nem lehetett rendeltetésének megfelelően használni. Az évek során állapota is leromlott, a homlokzat díszeit eltávolították, az 1920-as években a hátsó szárnyra két szintet ráépítettek. 

A palota rekonstrukcióját a műemlékfelújításairól – Párisi udvar, Palatinus Strandfürdő – is híres Archikon tervezi. Az épület rengeteg átalakításon és belsőépítészeti rendezésen esett át az idők folyamán, azonban átfogó felújításon sosem. A mostani koncepció szerint azonban nem egyszerűen csak restaurálják: a jelenlegi rossz belső elrendezést új szerkezetre cserélik, és egy háromszintes mélygarázs is kerül alá. Ezt viszont csak úgy tudják megoldani, ha az épület felét elbontják: a Kozma Ferenc utcára néző teljes hátsó szárnyat, valamint a belső udvarok körüli traktusokat is, a középső udvar körüli részek kivételével. 

Ugyanakkor pozitívum, hogy a palotát végre tisztességesen felújítják, a középső udvar elfalazott folyosóit újra egybenyitják, és az eredeti főhomlokzati díszeket is visszakapja. De ami még ennél is jobb, hogy az épület legszebb terei mindenki számára láthatóvá válnak. A palota középső tengelye a járókelők számára is nyitott lesz, így az előcsarnokon és a középső udvaron bárki átsétálhat a Kossuth térről a Kozma Ferenc utcába.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A