Különleges kerttel gazdagodott a Városliget: elkészült a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert, ahol több száz növényfajt ültettek el. A járványhelyzet során egyre több időt tölt(het)ünk a természetben, ebben a kertben pedig nemcsak a csendet és a nyugalmat tapasztalhatjuk meg, hanem akár a növények neveit is megtanulhatjuk. Ha pedig kutyát sétáltatnánk, akkor kis kedvencünket átvihetjük a kert melletti új kutyás élményparkba.

Hangulatos közösségi tér és természetismereti tudásközpont jött létre a Városligetben, de itt most nem egy épületről beszélünk, hanem egy gyönyörű, fákkal, bokrokkal, virágokkal és madáretetőkkel teli kertről. A botanikus kertet eredetileg 1967-ben, a FŐKERT százéves jubileumán adták át, azonban az elmúlt évtizedek alatt állapota leromlott. Olyannyira, hogy e sorok írója is gyerekkori emlékeit kutatja, hogy hol is volt ez anno a Ligetben.

A bemutatókertnek szánt területen egykor gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi eleme egykor egy esőkunyhó volt, ez azonban az évtizedek alatt egyre romosabb állapotba került, miközben a kert infrastruktúrája is pusztult, a növényállomány pedig folyamatosan zsugorodott. A kunyhó mellett egyébként egy csobogós vízrendszer és pergola is volt két vízmedencével, az esőkunyhón kívül az egykori épületeket helyreállították. 

A felújítást a FŐKERT tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv alapján végezték. A megújult kert egyik sétányán egy lugast is találunk, ahol egy kerti tipegős útvonal segít bebarangolni a parkrészt. Sőt, a botanikus kert egyik izgalmas része a Kneipp-ösvény, ahol nyáron majd mezítláb járhatunk – ezzel is javítva egyensúlyérzékünket.

Mi sajnos víz nélkül láttuk, de újra az eredeti nyomvonal mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer is, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A tájépítészet nemzetközileg is elismert tudósáról elnevezett Mőcsényi Mihály Botanikus Kertbe mintegy 335 különböző növényfajt ültettek el, több mint 35 000 példányszámban. Az esőbeálló épülete helyére egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismeretterjesztői funkciót kapott. Mőcsényi Mihály egyébként a Városligetet megújító tájépítészeti pályázat megfogalmazásában, kiírásában, illetve a zsűri társelnökeként a pályaművek bírálatában is részt vett. 

A botanikus kert mellett újabb kutyás élménypark is nyílt a Ligetben, az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia út kereszteződéséhez közel, mintegy fél hektáron. A terepalakulatokkal, ügyességi elemekkel, szlalompályákkal kialakított parkrészben a kis testű és nagy testű kutyák elkülönített részt kaptak. Ha pedig kutyasétáltatás előtt-után egy kicsit még futni is szeretnénk, akkor azt mostantól a 2 kilométeres, kivilágított Városligeti Futókörön tehetjük, ami a margitszigeti pálya pesti alternatívája.

Címkék