A 17. Verzió Filmfesztivált eleve online rendezték volna meg, így viszont még jól is jött ki, már amennyiben a „jó” szó használható a jelenlegi helyzetre.

A 17. VERZIÓ Filmfesztiválon idén összesen 39 ország 50 filmjét nézhetik meg online az érdeklődők november 10. és 22. között. Az alkotások olyan aktuális emberi jogi témákat dolgoznak fel és hoznak közelebb, mint a klímaváltozás és annak következményei, a sajtószabadság jelenlegi helyzete, a hatalmon lévők állami erőforrásokkal való visszaélése vagy a menekültek küzdelmei.

Magyarország egyetlen emberi jogi fesztiváljának megnyitóját november 10-én este 7 órakor a Trafóban rendezik meg, amit online lehet követni, csakúgy, mint a filmeket. Nem fix időpontokban vetítik majd az alkotásokat, hanem november 10. és 22. között egy egyszerű regisztrációt követően mindenki akkor vált jegyet és nézi meg a választott filmet a weboldalon, amikor ideje engedi; a jegyek pedig mindössze 900 Ft-ba kerülnek. Egyes filmekre csak limitált számban lesznek elérhetők a jegyek, és a filmek többségét csak Magyarországról lehet majd megnézni, de a Magyar és a Diák- és elsőfilmes verseny alkotásait ingyen és területi korlátozások nélkül nézhetik meg az érdeklődők.

A szervezők idén is készülnek kerekasztal-beszélgetésekkel, az egyes filmekhez kapcsolódó online közönségtalálkozókkal és szakmai panelekkel. Elsőként a nyitófilm, a 76 nap rendezőjével beszélget majd Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója – ezt a filmet egyébként a 200 leggyorsabb érdeklődő ingyen nézheti majd meg a megnyitó után.

A Svéd Nagykövetség támogatásával lesz kerekasztal-beszélgetés a fenntarthatóság témakörében, amely az Én vagyok Gréta című alkotáson keresztül vizsgálja majd a környezetvédelmi aktivizmus és a politika kapcsolatát. Az Üdvözöljük Csecsenföldön című filmhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen keresztül pedig az LMBTQ-közösségek veszélyeztetettségét tárgyalják majd a résztvevők az UNHCR Central Europe közreműködésével. 

A filmekről

A Maddy, a modell egy világhírű Down-szindrómás modell történetét mutatja be, az Erdőrablók pedig a környezetvédelemről és a klímaváltozásról mesél: a fa betakarításától kezdve az előállított termékek forgalmazásáig dokumentálja az illegális fakitermeléshez kapcsolódó tevékenységek láncolatát. A Szmogvárosban Kína egyik legszennyezettebb levegőjű városának helyi erői küzdenek a kialakult helyzet ellen, nehezen lavírozva a kínai kormány elvárásai és a lokális igények között.

A világ számos országában a demokráciák belülről erodálódnak, így van ez a Fülöp-szigeteken is: Maria Ressa újságíró és csapata az utóbbi években félelmet nem ismerő, meg nem alkuvó újságírói tevékenységével vált világszerte híressé. A kormány többször is megpróbálta bebörtönözni őket, mégsem adják fel, és nem hallgatnak el. Az ő munkájukba nyújt betekintést a Frontvonalban. Az Ébredj a Marson egy Svédországban élő koszovói család küzdelmét mutatja be a „reményvesztettség-szindrómával”.

Az amerikai kontinensre kalauzol az Epicentrum, a 17 háztömb és a Vivos. Az első alkotás Hubert Sauper legújabb dokumentumfilmje, amely a kubai „utópiába” nyújt bepillantást, kiérdemelve a legjobb dokumentumfilmnek járó nagydíjat is az idei Sundance Filmfesztiválon. A második egy washingtoni afroamerikai család életének felkavaró történetét dolgozza fel. A Vivos Ai Weiwei alkotása a Mexikóban nyom nélkül, erőszakos cselekmények következtében eltűnt személyek hozzátartozóiról és megrázkódtatásaik emberi vetületeiről.

A magyar alkotók is különleges témákat dolgoznak fel idén. A Hűség Anna és Antal legyőzhetetlen szerelmét és az Alzheimer-kórral vívott fáradhatatlan küzdelmét mutatja be. A Védelem alatt egy szociális munkás napjait követi figyelemmel, ahogyan három bántalmazott nővel dolgozik, eközben pedig a segítő munka kihívásaiba is betekintést enged. A Visszatérés Epipóba egy nyolcvanas évekbeli magyarországi nyári tábor emlékezetébe kalauzol, amely tele van ellentmondásokkal: van, aki élete legszebb időszakaként emlékszik azokra az időkre, mások viszont fájó emlékeket rejtegetnek magukban bántó mondatokról, megszégyenítésről vagy ennél is komolyabb visszaélésekről.

A fesztiválra elővételes jegyek és bérletek már kaphatóak a weboldalon, köztük különleges, tematikus filmválogatás-bérletekkel.

Címkék